UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2023-10-10 20:39

Drijver Bertold jövőre megcélozza a dobogót az U23-as Eb-n

Egy évvel az után, hogy kinőtte a juniorkorosztályt, a hazai pályakerékpársport legnagyobb ígérete, Drijver Bertold (20) idén már a felnőttek között is letette névjegyét: a „nagyok" Európa-bajnokságán nyolcadik, az U23-as Eb-n negyedik, míg a felnőtt-vb-n az előkelő nyolcadik helyen végzett a pontversenyben.

„Szeretném azt állítani, hogy van sok-sok fiatalunk és bő válogatottunk, amelyből tudunk meríteni és építkezni, de jelenleg nem ez a helyzet. Pillanatnyilag a válogatottban egy-két olyan versenyzőnk akad, aki nemzetközi szinten is képes helytállni és jogosan viselheti a címeres mezt.

A meglévő fiatalok közül egyértelműen az U23-as korú Drijver Bertold kívánkozik az élre, és az eredményeivel kimagaslik a hazai mezőnyből

 mondta néhány napja Pataki Ibolya, a Magyar Kerékpáros Szövetség pálya-szakágvezetője a honi utánpótlás helyzetéről portálunknak, amikor a pályasport új otthonában, a Kőbányai BringArénában látogattuk meg a legjobb hazai fiatalokat.

A juniorok közül tavaly év elején kiöregedő, 20 éves Bertold idén három világversenyen is bizonyított: februárban a svájci felnőtt Európa-bajnokságon nyolcadik helyet ért pontversenyben, majd júliusban immár saját korosztályában (U23) szerepelt kontinensviadalon Portugáliában, s ugyanebben a versenyszámban nem sokkal maradt le a dobogóról, negyedik lett. Augusztusban aztán jöhetett a felnőtt-világbajnokság Glasgow-ban, ahol a magyar fiatal ismét kitett magáért: nyolcadik helyen zárt a 160 körös, 40 kilométeres pontverseny 24 fős elitmezőnyében.

„Nagyon pozitívan értékelem az idei szezonomat, ugyanis a saját elvárásaimat is felülmúltam.

Persze titkon bíztam benne, hogy hasonló eredményekre lehetek képes, de a reális célokhoz, a várakozásokhoz képest sokkal jobban, szinte tökéletesen sikerült ez az év

 – mondta Drijver Bertold az Utánpótlássportnak. – A szezon korai szakaszában, februárban rendezték meg a felnőtt Eb-t, amelyen nyolcadik lettem pontversenyben, nagyon örültem ennek az eredménynek. Majd következett az egyiptomi és a kanadai világkupa, szerencsére mindkét állomáson döntőbe jutottam omniumban, viszont a fináléban sajnos nem sikerült a legjobbamat nyújtanom, két huszadik hellyel jöttem haza. Nem sokkal ezután már az U23-as Európa-bajnokságon indultam, és ott pedig a negyedik helyet tudtam elcsípni. Összességében elégedett voltam, mert a legjobb ötbe kerülés volt az elsődleges célom. Az U23-as Eb-t követően két-három hétre rá aztán a felnőtt-világbajnokságon is rajthoz álltam, miután pontversenyben kvalifikáltam magam Skóciába. Különösebb elvárásaim nem voltak magammal szemben, hiszen mégiscsak pályafutásom első felnőtt-vb-jén vehettem részt, már annak örültem, hogy egyáltalán kijutottam. Csak élvezni szerettem volna a versenyt, és kihozni magamból a legtöbbet, és ez végül a nyolcadik helyre volt elég."

Drijver Bertold Forrás: Bringasport

„A következő szezon nagyon hasonló lesz az ideihez: korán kezdődik és utána is rendkívül sűrű a versenynaptár. Rögtön az év elején megkezdődik a nagy versenyek sora, ugyanis január elején Hollandiában rendezik a felnőtt Európa-bajnokságot, nagyjából két héttel ezelőtt bele is vágtam a Eb-felkészülésbe. Ezt követően sorra jönnek a világkupák Ausztráliában, Hongkongban és Kanadában.

Ezeken a versenyeken az lesz a fő célom, hogy kivívjam az indulási jogot az októberi felnőtt-vb-re omnium versenyszámban. Jövőre júliusban – ugyanígy mint idén – ismét lesz U23-as Eb. Az idei negyedik hely után egyértelmű, jövőre az éremért szeretnék hajtani.

Jövő ősszel pedig remélhetőleg, az elitvilágbajnokságon is ott lehetek."

(Kiemelt kép forrása: Bringasport)