UtánpótlásSport
2024. május 17.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-10-10 09:00

Pádár Nikolett Budapesten gyorsulhat tovább

Pádár Nikolett a nyári, korosztályos Európa-bajnokságon valósággal tarolt, a felnőtt világbajnokságon a legjobb magyar tinédzsernek bizonyult, aki 200 gyorson 1:56 és féllel olimpiai A szintet úszott, az elmúlt hétvégén pedig a berlini világkupán jelezte, hogy változatlanul a legnagyobb hazai tehetségek közé tartozik.

A német fővárosban a legutóbbi víkenden átmeneti szünet után indult be ismét a nemzetközi – idebiggyeszthetjük: minőségi – úszóélet. A berlini vk a medencébe való visszatérés jegyében zajlott, s a másfél tucatnyi magyar alkotta sportolói különítmény tagjai is felmérhették, hogy a nyári pihenő után hol tartanak az újrakezdésben.

Ehhez Berlin után az e hétvégi athéni viadal adhat újabb támpontot, majd további egy hét elteltével az idei vk-sorozat harmadik, befejező állomása kínál a világ elit több, már nevezett kitűnőségének vízi vizsgalehetőséget Budapesten. A jelentkezési kedvet persze megnövelte, hogy egymilliónál is több dollárt osztanak fel a legeredményesebbek között, s még a 20. helyezettet is díjazza a sportági világszövetség, a FINA helyébe lépett World Aquatics (WA).

A magyar főváros negyedik alkalommal rendez világkupát, s az október 20. és 22. közötti erőpróbán a mi figyelő szemünk természetesen az utánpótlás reprezentánsaira irányul, így a 17 esztendős Pádár Nikolettre.

Volt három hét pihenőm, de annyira motivált voltam, és annyira vártam már, hogy két hét után elkezdtem úszni. Augusztus 27-én tértem vissza az uszodába, vagyis bő egy hónapi felkészülés után jött a berlini világkupa

 mesélte hazaérkezését követően.

„A nyár után – folytatta a beszámolót – ez volt az első versenyem, leginkább a 200 gyorsnak örültem, 1:58 lett, az edzőm azt mondta, hogy 1:59-re számít. És ahhoz képest, hogy nemrég edzek újra, ez egészen jó eredmény. 400 gyorson is két, 4:12-es időt mentem, és 100 gyorson is jó volt az 55 másodperc.

Tulajdonképpen nagyon jó verseny volt, de nagyon jól mentek az edzések is, reméltem, kijön ez az eredmény, s bízom benne, hogy ennél csak jobb lesz...”  

Ami a további vk-programot illeti, a szegediek kitűnősége elmondta, hogy a görög és a magyar fővárosban is több számban áll rajthoz.

„Athénban és Budapesten is indulok, előbbin 200 és 400 gyorson, idehaza pedig az utolsó nap bevállalok még egy 100 egyénit is.”

És a folytatás?

„Felnőtt rövidpályás országos bajnokság lesz még Debrecenben, novemberben, aztán megyünk három hétre edzőtáborozni Törökországba. Ha hazajöttünk, rápihenés nélkül, ahogy mi mondjuk: munkából indulok a rövidpályás korosztályos ob-n, ott semmi felkönnyítést nem kapok. Utána jön a 25 méteres medencébe kiírt, rövidpályás Európa-bajnokság, amely a rövidpályás versenyek közül a legfontosabb nekem.”

(Kiemelt képünkön: Pádár Nikolett két hétig bírta ki edzés nélkül Forrás: musz.hu)