UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-10-12 17:15

Pénteken kezdődik a Budapest Trophy, népes mezőnnyel

Péntektől vasárnapig tart a Budapest Trophy a Vasas Jégcentrumban, ahol számos magyar juniorkorú műkorcsolyázó méreti meg magát a nemzetközi mezőnyben.

Negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a Budapest Trophyt, amelyen az eddigieknél is népesebb, nemzetközi mezőny kezdi meg a versenyzést pénteken. A hét utolsó napjáig tartó eseményen a felnőtt műkorcsolyázók és jégtáncosok mellett a juniorkorosztály is szerephez jut, köztük hazai fiatalokkal.

A megméretésnek a Vasas Jégcentrum ad otthont, ahol néhány hete a junior Grand Prix-sorozat ötödik állomását rendezte meg a hazai szövetség. Akkor négy magyar induló mutatta meg a tudását; először ezzel kapcsolatban kérdeztük a MOKSZ műkorcsolya-ágazat sportigazgatóját, Bálint Csabát.

„Egyiken sem az életük legjobbját nyújtották, ami betudható annak is, hogy azért egy ilyen volumenű esemény komoly terhet is hoz magával – emlékszik vissza a sportvezető. – A Vlasenko fivérek közül Aleksei betegség miatt visszalépett, Aleksandr pedig tizennegyedikként zárta a versenyt. Az ugrások biztonsága megvan nála, a komponenspontszámok tekintetében viszont még sokat kell fejlődnie. A lányok között Dzsumanyijazova Polina érte el a legjobb magyar eredményt, tizedik lett; remekül kezdett, a rövid program után a hetedik helyen állt, hajszál választotta el, hogy az első hatban végezzen. Bíztunk benne, hogy az ötödik-hatodik hely meglehet neki, ám a kűr során becsúszott néhány hiba, amivel visszább esett. Major Martina Petra és Szabó Cintia a mezőny utolsó harmadában fejezte be a versenyt, ám szerintem mindketten többre képesek.”

Az emlegetett négy fiatal közül mindenki jégre lép a Budapest Trophyn, ám közülük van, aki a felnőttmezőnyben méretheti meg magát.

„A Budapest Trophy gyakorlatilag kettő versenyből áll: a Budapest Trophy az ISU Challenger Series egyik állomása, ez a felnőtteknek, vagyis a senioroknak szól, ebben a mezőnyben indul a 19 éves Aleksandr. A női oldalon a vele egyidős Schermann Regina és a 17 esztendős Zsirnov Dária szerepel majd, utóbbi abban a tudatban, hogy szeptember végén elérte az Európa-bajnokság minimum technikai pontszámát. A junioroké a másik fél, esetükben tegnap sajnos kaptunk egy visszamondást, Papp Vivien (aki két évvel ezelőtt megnyerte a Budapest Trophyt – a szerk.) nem indul az eseményen, így összesen hét lány és két fiú lép jégre a fiatalok között. Fontos kiemelni, hogy ez

a magyarok esetében a felnőtteknek Eb-, a fiataloknak pedig vb- és Youth Olympic Games-válogató is – ennek is köszönhető a népes mezőny.

Összesen közel 160 versenyző vesz részt, míg tavaly kevesebb mint 100-an voltak a sportolók; négy kontinensről, huszonkilenc országból érkeznek a fellépők. Negyven bíró figyeli majd az eseményeket, és szerencsére ugyanaz a szervezőbizottság dolgozik az eseményen, mint a junior Grand Prix-n; bízunk benne, hogy legalább olyan színvonalat érünk majd el!”

Az indulók listája ITT érhető el.

(Kiemelt képünkön: Dzsumanyijazova Polina Forrás: MOKSZ)