UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-12 20:09

Változások a korosztályos válogatottak élén

Az U18-as fiú- és az U16-os leány kosárlabda-válogatott élére is új szövetségi edzőt neveztek ki.

Az már korábban biztossá vált, hogy Ivkovics Sztojan – a felnőtt férfi kosárlabda-válogatott augusztusban lemondott szövetségi kapitánya – nem folytatja az U20-as férfi nemzeti csapat szakvezetőjeként, majd mostanra kiderült, hogy az U18-as fiúkat és az U16-os lányokat is új tréner veszi át vezetőedzőként – előbbit Szarvas Gábor, utóbbit Mészárosné Kovács Andrea irányította a nyári korosztályos kontinensviadalon. Az U16-os fiú-, illetve az U20-as és az U18-as leányválogatott kispadján nem történt változás.

„Az U16-os fiúválogatottat továbbra is Faragó Péter vezeti. Úgy látjuk, nagyon jó úton indult el az a korosztály, amellyel eddig foglalkozott, szóval töretlen a bizalom felé – kezdte Mészáros Zalán, a hazai sportági szövetség (MKOSZ) szakmai és utánpótlás-bizottságának elnöke az Utánpótlássportnak. –

Az U18-as fiúk régi-új szövetségi edzője Pethő Ákos lett, aki korábban már irányította az U18-asokat, és két évvel ezelőtt – amikor a covid miatt nem rendeztek Eb-ket, hanem Challenger-tornákat tartottak helyette – jól teljesített a válogatottal, hiszen megnyerte a tornát.

Jelenleg Debrecenben dolgozik éppen az U18-as csapat vezetőedzőjeként, így megvan a megfelelő rálátása a teljes hazai mezőnyre a juniorok között. Azt gondoljuk, hogy ő a legalkalmasabb erre a pozícióra. Az U20-as fiúknál későbbre halasztottuk a döntést.”

Hozzátette, a legidősebb fiú utánpótlás-válogatott élére a szövetség szakmai vezetése olyan edzőt szeretne kinevezni, aki ideális esetben az újonnan felálló felnőttválogatott szakmai stábjában is helyet kaphat. A sűrű bajnoki program miatt az U20-asok leghamarabb februárban találkozhatnak összetartáson, így ennél a korosztálynál kevésbé sürgető az új edző kijelölése, mint a másik öt korosztályos válogatott esetében, amely egyaránt már ősszel (október végén-november elején) edzőtáborba vonul.

„Az U16-os lányok vezetőedzői posztján szintén változás történt, miután Mészárosné Kovács Andrea nem vállalta a folytatást. Azt mondta, hosszú évek után legalább egy nyarat szeretne pihenni, ami az utánpótlás-válogatottakat illeti, és a bizottság természetesen elfogadta a döntését.

A soproni Czirják Szilvia személyében pedig meg is találtuk az utódját. A Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatójáról beszélünk,

aki korábban három évjáratot is vezetett a központi kiválasztó-képző edzőtáborokban, vagyis dolgozott már válogatottakat előkészítő edzőként, így azt hiszem, nem is lehet kérdés az alkalmassága a feladatra. Az U20-as és az U18-as leányválogatott esetében is az állandóság mellett tettük le a voksunkat, tehát előbbit Tursics Krisztián, utóbbit továbbra is Völgyi Péter irányítja.”

(Kiemelt képen: Pethő Ákos (középen, fehérben) Forrás: FIBA.Basketball)