UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-10-13 16:31

Párizs 2024: Budapest is házigazdája lesz az olimpiai kvalifikációs sorozatnak

Sanghajt és Budapestet kérték fel az először megrendezendő olimpiai kvalifikációs sorozat házigazdájának.

Új, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozat egyik helyszínéül választotta Budapestet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága.

A két állomásból álló selejtező rendkívül fontos lesz a 2024-es párizsi olimpiai részvétel szempontjából

a BMX freestyle, a bréktánc, a gördeszka és a sportmászás

versenyzői számára, akik között számos utánpótláskorú sportolót találunk – tájékoztat a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja.

Az Olympic Agenda 2020+5 reformprogram egyik kulcsfontosságú projektjének számító olimpiai kvalifikációs sorozat a négy sportág legjobb sportolóit hozza össze egy városi parkban, fesztiválszerű lebonyolításban. Ezek a négynapos események a sportot, a művészetet, a zenét és a kultúrát ötvöző olimpiai élményt nyújtanak a sportrajongóknak. A sanghaji versenyt a Huangpu folyó partján rendezik meg 2024. május 16. és 19. között, a budapesti versenyekre pedig június 20-tól 23-ig kerül sor a Ludovika Campuson.

A sorozat budapesti zárónapja egybeesik az Olimpia Napjával (Olympic Day), az ötkarikás mozgalom ünnepével, amelyet minden évben június 23-án tartanak meg, s amely jövőre a 2024-es párizsi kvalifikációs időszak végét is jelenti.

Ezek az események jelentős mérföldkövet jelentenek majd a sportolók párizsi olimpia felé vezető útja során a BMX freestyle, a bréktánc, a gördeszka és a sportmászás sportágakban, amelyekben a párizsi kvóták legalább fele Sanghajban és Budapesten talál gazdára 464 versenyző között.

(Kiemelt kép forrása: MOB)