UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-14 14:49

Szintlépés küszöbén a Dávid Kornél Akadémia leányai

A női NB I/B-ben jól szereplő és az élvonalba jutásra is nagy eséllyel pályázó felnőttcsapat mellett a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia korosztályos együtteseivel is szintlépésre tör a leányszakágban – hangsúlyozta Gáll Tamás, a székesfehérvári klub szakágvezetője portálunknak.

Két forduló után remekül áll a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia a felnőtt női másodosztályban, ugyanis veretlenül vezeti a tabellát, és az eddig látottak alapján a bajnokság megnyerésének, vagyis az NB I/A-csoportba jutásnak az egyik legnagyobb favoritja lehet Szentpáli Gergő alakulata, amelyben többek között hat U20-as játékos is rendszeresen szerepet kap. Ugyanakkor a DKKA nemcsak a „nagyok" között szeretne feljebb lépni, és a legjobbak közé tartozni, hanem utánpótlásszinten is komoly terveket szövöget.

Az elmúlt hét-nyolc évben sok fiatal játékos távozott tőlünk magasabban jegyzett klubhoz, így például jó néhányan igazoltak a Csatába, a Vasasba vagy éppen Sopronba is. Láthatóan a DKKA-nak kevésbé volt meg a megtartó ereje, ezen pedig mindenképpen szeretnénk változtatni, javítani

– kezdte Gáll Tamás, a fehérváriak női szakágvezetője az Utánpótlássportnak. – Matus Gábor ügyvezetővel és Dávid Kornéllal arra gondoltunk, hogy a szintlépéshez mindenképpen erősebb felnőttcsapatra lenne szükség, hiszen a Fehérváron hagyományosan erős férfiszakág mellett régen komoly múltja volt a női kosárlabdának is a városban, de az elmúlt évtizedekben a női vonal profi szinten úgymond kiaknázatlan terület maradt. Nyilvánvalóan, ez a lépés együtt jár azzal, hogy

az utánpótlást is szeretnénk magasabb szintre emelni,

ugyanis mi továbbra is elsősorban utánpótlás-nevelő egyesületként működünk. Egyébként ez a szándék nemcsak a lányokra, hanem a fiúkra is vonatkozik, a két szakág szoros szimbiózisban működik, s így értelemszerűen a fiúknál is szeretnénk előrelépni az eddigiekhez képest.”

A DKKA leánycsapatai közül pillanatnyilag az U16-os képviseli a legkomolyabb erőt, miután kiharcolta az országos főtáblára jutást a korosztályos bajnokságban. Ugyanakkor Gáll Tamás hozzátette, a legkisebbek (U11-U12) talán még az U16-osoknál is ígéretesebbek.

A Dávid Kornél Akadémia U11-es leánycsapata Forrás: DKKA

„Természetesen még a fejlődési folyamat elején járunk, de úgy néz ki, ennek idővel meg lehet a kézzel fogható eredménye is. Bár lehet most úgy tűnik, hogy az építkezésben nálunk fordított sorrend a megszokotthoz képest, vagyis nem az erős utánpótlásra épül az első csapat, hanem fordítva, de

ez a mostani lépésünk elengedhetetlen annak érdekében, hogy hosszú távon is megtartsuk az értékeinket. Ugyanis a minőségi nevelőmunkánál gyakran sokkal nagyobb feladat az, hogy ne veszítsük el a tehetségeinket.

Ehhez pedig arra van szükség, hogy a nálunk játszó gyerekek lássák maguk előtt a példát” – nyilatkozta a szakember, aki korábban hosszú évekig dolgozott a felnőttválogatott másodedzőjeként, illetve az U20-as nemzeti csapatot vezetőedzőként is irányította.

A fehérváriak egyébként több A-csoportban játszó, illetve a korosztályos válogatottakat is megjárt korábbi játékossal büszkélkedhetnek.

„Akadémiánk leghíresebb neveltje a felnőttválogatott Mányoky Réka, illetve említhetném még az U20-as válogatott Horváth Dórát vagy éppen Tenyér Zsófiát és Laufer Gabriellát, szóval rendre akadnak ígéretes játékosaink, viszont azt szeretnénk, hogy a játékosok az utánpótlásban nálunk is ki tudjanak bontakozni, ne igazoljanak el máshova nagyon korán, mert a nevelőmunkánknak ekkor lehet igazán hozadéka. Úgy vélem, a remek edzői stáb adott:

korábbi sokszoros felnőttválogatott játékosoktól, Horti Dórától és Zele Dorinától tanulhatnak a legkisebbek, míg Szentpáli Gergő – aki az U20-as válogatott másodedzője – a nyáron visszatért hozzánk,

és az első csapat irányítás mellett rengeteget foglalkozik a korosztályos együttesekkel is. Bízunk benne, a minőségi munka hamarosan minőségi eredményekkel is párosul."

(Kiemelt képen: a Dávid Kornél Akadémia U16-os leánycsapata Forrás: DKKA)