UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-17 19:49

Szoros meccsen kapott ki az U21-es válogatott

Küzdelmes találkozón maradt alul az U21-es magyar labdarúgó-válogatott a Belgium elleni Eb-selejtezőn. Helyszíni tudósítás.

Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott a második helyről várta a belgák elleni Európa-bajnoki selejtezőt. Gera Zoltán szövetségi edző együttese a hatos csoport első két mérkőzésén legyőzte Kazahsztánt és Máltát, a harmadik találkozó azonban kudarcosan alakult: már hét perc után két góllal vezettek a skótok, végül 3–1-es vereséget szenvedett a magyar csapat Motherwellben.

Gera úgy nyilatkozott a mlsz.hu-nak: „Ez volt ennek a korosztálynak az eddigi legrosszabb mérkőzése. Rosszul kezdtünk, teljesen bealudtunk a meccs elején, emellett sok egyéni hibát követtünk el, az ellenfél pedig könyörtelenül kihasználta ezeket. Próbáltunk visszajönni a meccsbe, de az ellenfél teljesen megérdemelten nyerte meg a találkozót. Négy nap múlva újabb selejtező következik, ezért mielőbb talpra kell állnunk, mert ennél sokkal összeszedettebb teljesítmény kell a belgák ellen."

Skóciában Németh András megsérült, ezért a Parma hátvédje, Balogh Botond a Eb-kijutás küszöbén álló felnőttválogatott keretéből átkerült a fiatalok közé. A szövetségi edző nehéz meccsre számított Belgium ellen: „A belgák ellen teljesen más jellegű mérkőzés vár ránk, mint múlt héten: a skótok csapatként voltak erősek, míg keddi ellenfelünk az egyéni képességekben emelkedik riválisai felé. Gyors, dinamikus játékosai vannak, akik bátran vállalják az egy az egy elleni szituációkat. Fontos lesz, hogy lezárjuk előttük a területeket, ne engedjük, hogy kihasználhassák a legnagyobb erősségüket.”

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a mérkőzést gyászszünet előzte meg a kedden Brüsszelben a Belgium–Svédország felnőtt Eb-selejtező előtt meggyilkolt két svéd szurkoló emlékére.

A magyar csapat agresszívan kezdte a mérkőzést, Kocsis Dominik lövése viszont középre ment, így a gyors gól elmaradt. Ezt követően a belga csapat – a várakozásoknak megfelelően – átvette az irányítást, és Benczenleitner Barna eladott labdája után Hugo Siquet bombázott a kapu mellé. A belgák legveszélyesebb próbálkozása a vendégek csapatkapitányától Aster Siquet-től érkezett, aki távolról ívelt, de Hegyi Krisztián ki tudta ütni a labdát.

Az első játékrész első feléről elmondható, hogy fölényben játszott Belgium, ám a legnagyobb helyzetet a magyar együttes dolgozta ki a 17. percben: a kiváló indításból Kocsis tudott elfutni a szélen, majd Lisztes Krisztiánnak passzolt, de a Ferencváros ígéretének lövését blokkolta a védelem. A félidő közepétől kiegyenlítettebb lett a játék, bár több támadást vezettek a belgák, a szurkoló gyerekek mégis minden jó hazai megoldást üdvrivalgással díjaztak.

A második negyvenöt perc meglehetősen laposan kezdődött, jellemzően továbbra is a magyarok térfelén passzolgattak és ívelgettek a vendégek, de valódi helyzetet nem tudtak kialakítani.

A 66. percben Kocsist buktatták, és jó helyről kapott szabadrúgást a magyar együttes, viszont pontatlan beadást kifejelték. Három perccel később ismét átjutott a belga térfélre Gera csapata, és újabb szabadrúgást harcolt ki, amit ezúttal nem kellett semlegesíteni a védőknek, mert az egyikük elterült, amiért kifelé ítélt a játékvezető.

Az ígéretes magyar próbálkozásokat követően a 72. percben felbomlott a hazai fal, és a félidőben csereként beálló Kazeem Olaigbe lőtt a tizenhatosról, amit Hegyi nem tudott harítani. 1–0. A hátrányba került magyar válogatott kettős cserével igyekezett reagálni, és frissíteni támadójátékon Vancsa Zalán és Vitális Milán pályára küldésével, majd néhány perccel később újabb csatár, Kerezsi Zalán beállításával.

Az utolsó percekre a legjobb "énjét" mutatta a hazai csapat, ígéretes támadásokat vezetett, több helyzetett is kialakított, de egyikből sem született gól. 

Gera Zoltán gárdája ezzel nehéz helyzetbe került a selejtezősorozatban, mostantól bravúrra lesz szükség ahhoz, hogy kvalifikáljon a 2025-ös szlovákiai Európa-bajnokságra. 

MAGYARORSZÁG–BELGIUM 0–1 (0–0)
Magyarország:
Hegyi – Iyinbor, Balogh, Csinger, Kovács M., Kovács B (Vitális 76.)., Baráth, Bényei, Kocsis (Vancsa 75.), Lisztes, Benczenleitner (Kerezsi 80.).
Belgium: Vandervoordt – Siquet (Kana 84.), De Winter, Leysen, Sardella, Vranckx, Matazo (Stroeykens 46.), Engels, Van Der Brempt, Sylla (Stassin 63.), Fofana (Olaigbe 46).
Gól: Olaigbe 72.

A csoport állása:
1. Spanyolország (9 pont/3 mérkőzés), 2. Belgium (9/3), 3. Skócia (6/3), 4. MAGYARORSZÁG (6/4), 5. Kazahsztán (0/3), 6. Málta (0/4).

Kiemelt képünkön: Baráth Péter, a magyar U21-es labdarúgó-válogatott csapatkapitánya Forrás: mlsz.hu)