UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-10-19 15:35

Nem fogy ki az ígéretekből a hazai párbajtőrszakág

Minőségi utánpótlás: a budapesti kadét körverseny eredményei jelezték, hogy nem fogy ki ígéretekből az elmúlt évadban is korosztályos vb- és Eb-érmeket halmozó párbajtőrszakág.

Az elmúlt évadban rendkívül eredményesen szerepeltek a kadétkorú párbajtőrvívóink. A sikerek közül kiemelkedik, hogy Nagy Blanka világ- és Európa-bajnoki címet szerzett a korosztályban, míg Pelle Domonkos ugyancsak vb-t nyert az Eb-harmadik helye után. Nem mellesleg a Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összetételű leány-, valamint a Balázs Bence, Horváth Márk, Király Mátyás, Pelle Domonkos alkotta fiúcsapat is felállhatott a kontinensviadal dobogójának tetejére.

A remeklő ígéretek közül ebben az idényben Terhes Hanna és Horváth Lotti kivételével már mindenki juniornak számít (Horváth Lotti még most is csak serdülő), így biztos, hogy a következő kadétvilágversenyeken új arcokkal ismerkedhetünk meg a nemzetközi porondon.

Terhes Hanna remekül kezdte az évadot a nemzetközi színtéren Forrás: Magyar Vívószövetség

Az elődök brillírozását nem lesz könnyű reprodukálni, de hogy

megvan az esély az ismételt kiváló szereplésre,

azt a fiatalok a múlt hét végi, budapesti kadét európai körversenyen jelezték a BOK-csarnokban.

Terhes Hanna Európa-bajnokhoz méltóan vívott, és egyéniben bronzérmet érdemelt ki a 255 induló között, míg csapatban Rózsás Júlia, Varga Flóra Luca, valamint Zala Boglárka társaságában nem talált legyőzőre a viadalon. Érdekesség, és egyben a hazai utánpótlás erejét mutatja, hogy a győztes egység a kettes számú magyar válogatottként indult a megméretésen, tehát papíron semmiképpen sem a jelenlegi legerősebb összetételben. De hát az aranyérem sorsa a páston dőlt el, és kiderült, László István válogatott trénernek minőségi alternatívái lesznek a szezonban a nemzeti négyest illetően.

Ám a fiúk keretedzője, Peterdi András sem panaszkodhat, hiszen Kiss Donát ezüst-, Taivainen Bence pedig bronzérmesként zárt a 288 fős mezőnyben. A csapat meg Antal Máté, Kelemen Boldizsár, Kiss, Taivainen felállásban a dobogó második fokára léphetett fel.

Kiss Donát (balra) és Taivainen Bence is kétszer állt dobogón a BOK-csarnokban Forrás: Magyar Vívószövetség

Remek bemutatkozás volt ez az „új” kadétoktól a globális színtéren, és nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy ezek a versenyzők is képesek felvenni a harcot a világ korosztályos legjobbjaival, hanem abban is, hogy az évadban még több magyar párbajtőröző leteszi névjegyét a nemzetközi vívás asztalára.

(Kiemelt képünkön: a lányok öröme a BOK-csarnokban Forrás: Magyar Vívószövetség)