UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-20 15:49

„A cél, hogy minél többen járják be Krisz útját” – Lisztes Krisztián

A 49-szeres válogatott, magyar és német bajnok korábbi labdarúgó, idősebb Lisztes Krisztián a Ferencváros futballszakosztályának utánpótlás-menedzsereként igyekszik tovább lendíteni az ígéretes fiatalok karrierjét. Beszélgettünk vele az új feladatáról, az FTC utánpótlásképzéséről, a németországi kapcsolatokról és természetesen szóba került a fia, a zöld-fehérek támadója, ifjabb Lisztes Krisztián is.

– Áprilisban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy „nagy duzzogva” elvállalná a Ferencváros felnőttcsapatának vezetését. Ha arra nem is kapott felkérést, nemrégiben a labdarúgó-szakosztály utánpótlás-menedzsere lett. Sokat hezitált vagy értelemszerű volt, hogy igent mond?

– Úgy alakult minden, hogy nem volt kérdés, elvállalom-e. A pozíciót korábban Szűcs Mihály töltötte be, aki nagyon magasra tette a lécet, de a Soroksárnál folytatja, így megüresedett a hely. Mindenki úgy ítélte meg a Fradiban, hogy ez nagyon fontos szerepkör, rengeteg segítséget lehet nyújtani a fiatal játékosoknak. Azt gondolom, hogy akkor is jól döntöttem, amikor néhány évvel ezelőtt elmentem a Ferencvárostól – főleg Krisz (ifjabb Lisztes Krisztián – A szerk.) miatt –, és most azt is jó döntésnek tartom, hogy visszajöttem, vagyis hazatértem.

 – Korábban dolgozott utánpótlásedzőként a Ferencvárosnál, most viszont új poszton folytatja a klubban. Miből áll pontosan a munkája?

– Egyelőre az ismerkedési fázisban vagyok, de

elsősorban a Soroksárban játszó utánpótlás-játékosok, valamint az U19-es és az U17-es kiemelt bajnokságban szereplő fiatalok támogatása lesz a feladatom.

Persze próbálom az utánpótlás minden szeletéből kivenni a részem, illetve a szakmai igazgató és az akadémiai igazgató is számíthat a segítségemre a napi munkában. Hozzá kell tennem, hogy a néhány év alatt, amíg nem voltam itt, sok dolog változott, tehát nekem is át kell tekintenem a folyamatokat. Mindenesetre az első benyomások nagyon pozitívak. 

– Alig tudunk mondani olyan példát a jelenlegi Fradiból – a fián, Krisztiánon kívül –, aki saját nevelésűként a felnőttcsapatban játszik. A munkájának egyik célja az is, hogy ez a helyzet megváltozzék?

– A cél ugyanaz marad, hiszen eddig is erre törekedett mindenki.

Krisztián példája egyébként azt mutatja, hogy jól működik a Fradi utánpótlásrendszere,

mivel a pályafutása minden pontján megkapta a lehetőséget az aktuálisan megfelelő szintű bajnokságban: játszott az U19-es együttesben, a második csapatban az NB III-ban, majd a Soroksárban Lipcsei Péternél az NB II-ben, most pedig az élvonalban. A cél az, hogy minél több Krisz legyen, minél több játékos járja be ezt az utat, és érje el, amit kitűzött.

– Lát esélyt arra, hogy a jövőben több fiatal játékos kerüljön az akadémiáról az első csapatba?

– Nyilván nagyon jó lenne, ha minden évben sikerülne feladni olyan játékosokat a NB I-es csapatba, akik egyből bevethetőek, és felveszik a ritmust.

Szerintem az nagyon pozitív, hogy minden vezetőedző – jelenleg Dejan Sztankovics is – lehetőséget kínál a második együttesben játszó fiataloknak, közös edzésre hívja, és bedobja a mélyvízbe őket,

ami rendkívül hasznos tapasztalatokkal jár mind fizikálisan, mind mentálisan. Persze én azért érkeztem a Fradihoz, hogy az integráció még erősebb legyen, de ezek a folyamatok szerintem alapvetően jól működnek.

– Egy évtizeden keresztül játszott Németországban, a Borussia Dortmund partnercsapatánál is dolgozott. Mi az, amit a német módszerból meghonosítana a Fradinál?

– Ez érdekes kérdés, mert valóban sokat jártam Dortmundban, beleláttam a szakmai munkába, de most a német utánpótlásban is komoly viták zajlanak arról, hogy miként tovább, mert a világversenyeken nem úgy szerepelnek, ahogyan az elvárható lenne. Az egyértelmű, hogy futballszakmailag és vezetőként is szívesen alkalmazom azokat az ismereteket, amelyeket Dortmundban gyűjtöttem, de először szeretném azt áttekinteni, hogy az FTC-ben milyen módszerekkel dolgoznak. Azt hozzátenném: már most is jó néhány olyasmit láttam a Fradiban, amilyen metódus szerint a németországi klubok is tevékenykednek.

– Nyilván remek kapcsolatai vannak mind a hazai, mind a nemzetközi futballvilágban. Túlgondolom-e a pozícióját, ha látok benne egyfajta közvetítő szerepet is? Azaz feladata-e segíteni azt, hogy akár az NB I-be, akár – a nyártól Frankfurtban játszó fiához hasonlóan – a topligákba újabb fiatal magyar játékosokat adjon el a Ferencváros?

– Nagyon jól gondolja, ez fontos része a munkámnak. Nekem az a dolgom, hogy segítsem a fiatal játékosokat mindenben, így abban is, hogy valamennyien a tehetségüknek megfelelően a lehető legjobb helyre kerülhessenek. Azt is tudni kell, hogy nem minden akadémista fog az első osztályban játszani, de a saját lehetőségeihez képest mindenkiből igyekszünk a legjobbat kihozni. És ahhoz, hogy ezt elérjük, szeretném természetesen szeretném kihasználni a kapcsolatrendszeremet is.

(Kiemelt képünkön: id. Lisztes Krisztián Forrás: fradi.hu)