UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-10-26 09:14

Magát is meglepve tündökölt az U20-as Eb-ezüstérmes Sulyán Alexa

A 200 méteren U20-as Eb-ezüstérmes sprinter, Sulyán Alexa rendkívül eredményes évet zár, és nagy tervekkel készül a következő évadra.

Az idei év igazi áttörést hozott a sokra hivatott sprinter, Sulyán Alexa számára. A MATE-GEAC 18 éves kiválósága fedett pályán kétszer is U20-as hazai csúcsot döntött 200 méteren (24.02 és 23.85), majd végül 23.81 másodperces egyéni legjobbnál állt meg, amely egyetlen ezreddel marad el a korosztály jelenleg Kocsis Luca által birtokolt honi rekordjától (23.80).

Aztán szabadtéri 200 méteren is jöttek az U20-as csúcsjavítások: a 23.34 után a 23.12 már olyannyira kiemelkedő eredménynek számít, hogy máig

az első helyet jelenti a korosztály európai ranglistáján.

Körmendy Katalin tanítványa ezt követően tagja volt annak 4x100 m-es váltónak (mellette Csóti Jusztina, Kerekes Gréta, Takács Boglárka), amely 43.49 mp-s felnőtt országos csúccsal ért célba a chorzówi csapat Eb-n (ezt később 43.38-ra faragták a hölgyek a budapesti vébén, amikor Sulyán helyett már Kocsis futott), majd a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság 200 méteres döntőjében bravúros ezüstérmet érdemelt ki. Az egész éves kiváló teljesítményének köszönhetően Sulyán Alexa azt a jogot is kivívta, hogy a magyar csapat egyik legfiatalabb atlétájaként, 200 m-en rajthoz állhasson a budapesti felnőtt-világbajnokságon.

Sulyán Alexa a budapesti felnőtt-világbajnokságon Forrás: World Athletics

„Csodálatos érzések fognak el, amikor visszagondolok erre az évre – mondja. – Már három éve edzem Gödöllőn, és mindig is bíztam benne, hogy a befektetett munka megtérül.

Már azt is ki tudom mondani, hogy büszke vagyok magamra. Sokáig önbizalomhiányban szenvedtem, de ez az év segített átlendülni ezen.

Amikor januárban nézegettem a korosztályos csúcsokat, azt gondoltam, hogy még legalább egy évre szükségem van azok megközelítéséhez. Aztán szinte egyből megfutottam a fedett pályás kétszázas rekordot, és magamat is meglepve, tudtam még fokozni a teljesítményemet. Igazából az év során csak kapkodtam a fejemet, hogy mire vagyok képes. A célokat is újra kellett fogalmaznom, de persze, ezt szívesen megtettem.”

Sulyán Alexa berobbant a nemzetközi korosztályos elitbe 200 méteren Forrás: World Athletics

Alexa az idei sikerei közül az U20-as Eb-n megszerzett ezüstérmet teszi az első helyre. Az emlékezetes döntőben az aranyra is megvolt az esélye, végül csupán nyolc ezreddel előzte meg a svéd Nora Lindahl.

„Azért nagyon értékes számomra ez az érem, mert tavaly az U18-as Eb-n várakozáson alul szerepeltem, és ez eléggé megviselt. Akkor meg is fogadtam, hogy többet ilyen nem fordulhat elő, és

azóta csak az járt a fejemben, hogy az idén kiadom magamból a legtöbbet.

A nyolc ezreddel nem foglalkozom, mert a döntőben leginkább magammal vívtam harcot. Szezon vége volt, fájt a hajlítóm, féltem, hogy elszakadok, ezért a kanyarban vissza is kellett vegyek. Nem volt tökéletes futás, de ez már nem számít. Nagyon szépen csillog az ezüst!”

Külön dicséretes, hogy Alexa mindezt a korosztály elsőéveseként érte el, tehát még jövőre is indulhat az U20-as korosztály fő megméretésén, amely a perui világbajnokság lesz.

„A vébé más, mint az Eb, hiszen ott a döntőért is nagyon kell futni. Nem szeretnék elkiabálni semmit a jövő évi terveimmel kapcsolatban, de elég nagy céljaim vannak úgy fedett pályán, mint szabadtéren.”

(Kiemelt képünkön: Sulyán Alexa Fotó: Balogh Dávid)