UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-30 20:31

Kik voltak a legjobb U20-asok a férfi NB I/A-csoport első öt fordulójában?

Sorra vettük, hogy kik játszottak a legjobban a 2004-es vagy annál fiatalabb játékosok (utánpótlás-válogatottak) közül a férfi NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság első öt fordulójában.

1. REIZINGER MÁTÉ (2004, BUDAPESTI HONVÉD)

Az U20-asok közül az eddigiekben kétségkívül Reizinger Máté okozta a legnagyobb meglepetést. A Honvéd 18 éves hátvédje az előző évadban mindössze öt alkalommal lépett pályára a felnőtt első osztály alapszakaszában, ezt a mérkőzésszámot ezúttal már a bajnokság első hónapjában elérte, teljesítményben pedig jócskán túlszárnyalta a korábbiakat.

A dombóvári nevelésű fiatal a Kecskemét legyőzéséből 12 ponttal és 18-as VAL-mutatóval vette ki a részét,

valamint a Szedeák elleni siker alkalmával is 8 ponttal és 2 szerzett labdával jelentkezett. Átlagosan 17,8 percet tölt a pályán a piros-fehéreknél, ez idő alatt 5 pontot, 2,8 lepattanót és 7,8-as teljesítményindexet jegyzett átlagosan. Ha így folytatja, akár az U20-as válogatottban is meghatározó szerepben számíthatnak rá.

2. SÁGODI RÓBERT (2004, DEAC)

A második helyezett kiválasztásakor már jóval nehezebb dolgunk akadt, a több kifejezetten jól teljesítő jelölt közül végül Ságodi Róbert érdemelte ki nálunk a képzeletbeli ezüstérmes pozíciót. A debreceniek 19 esztendős irányító-hátvédje már a harmadik évadát kezdte az A-csoportban, s mostanra jól láthatóan szintet lépett minden téren. A korábban a 3x3-as szakágban is jeleskedő, U17-es Eb-bronzérmes ígéret eddig négy meccsen jutott szóhoz a szezonban, és 3,8 pontot, 2,8 gólpasszt és 1 szerzett labdát átlagolt ezeken a találkozókon. A Kecskemét és a Szolnok ellen is tíz feletti VAL-mutatóval (10 és 12) végzett.

3. CSUTI KORNÉL (2004, ZALAKERÁMIA ZTE KK)

Dobogónk harmadik fokára Csuti Kornél (19) fért fel, aki ugyancsak jelentősen előrelépett a legutóbbi idényhez képest. Ságodihoz hasonlóan a zalaegerszegiek magasember reménysége is megjárta a nyári, debreceni U19-es vb-t, ráadásul ott a magyar csapat legjobbjának bizonyult. A 205 centis Csuti fiatal kora ellenére már a negyedik évét tapossa a felnőttélvonalban – az első öt meccsen 4,6 pontot, 2,6 lepattanót és 6,4-es teljesítményindexet ért el.

4.  HALMAI DÁNIEL (2004, KOMÉTA KAPOSVÁRI KK)

A negyedik helyre a kaposvári színekben mind nagyobb szerephez jutó Halmai Dánielt tettük. A Reizingerhez hasonlóan szintén Dombóváron nevelkedett irányító már a legutóbbi évadban is rendszeresen szóhoz jutott a somogyiaknál, viszont ezt a játéklehetőséget mostanra még jobb produkcióval hálálja meg – számszerűen 3,5 pontos és 5,5-ös VAL-os átlaggal, illetve 80 százalékos dobóhátékonysággal mezőnyből.

5. HAJDU PÉTER (2004, BUDAPESTI HONVÉD)

Toplistánk utolsó helyén a Honvéd másik kiemelt tehetsége, Hajdu Péter „követelt magának" helyet teljesítményével. Az U19-es vb-n mutatott ígéretes játéka után a bedobó-erőcsatár az ősszel az NB I/A-csoportban is igazolta képességeit. A pontátlaga 2,8-ról 4,4-re, a lepattanóátlaga pedig 1,3-ról 3,2-re emelkedett az előző szezonhoz képest, vagyis elvitathatlan a fejlődése. Az Oroszlány otthonában például 9 ponttal és kétszámjegyű VAL-lal (10) vétette észre magát.

(Kiemelt képen balról: Reizinger Máté, Ságodi Róbert és Csuti Kornél Forrás: Budapesti Honvéd, DEAC és Zalakerámia ZTE KK)