UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-01 19:29

Lefektette az alapokat az újjáalakuló U16-os fiúválogatott

Megkezdte a közös munkát az U16-os fiú kosárlabda-válogatott a jövő nyári korosztályos Eb-re készülvén. Faragó Péter szövetségi edzővel beszélgettünk az újjáalakuló csapat első összetartásán, az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában.

Hétfőtől csütörtökig első közös edzőtáborát tartja a 2008-2009-es születésűekből álló U16-os fiú kosárlabda-válogatott. A fehérvári összetartáson kérdeztük az együttes szövetségi edzőjét, Faragó Pétert, aki immáron már harmadik éve irányítja a legfiatalabb fiúválogatottat, és a múlt nyáron az előző évjárattal az ötödik helyen végzett a B-divíziós korosztályos Európa-bajnokságon, s ezzel a 2007-2008-asok az elmúlt esztendők legjobb magyar eredményét jegyezték a fiú utánpótlás Eb-ket tekintve (összességében két pozícióval maradt le a feljutásról, a legjobb háromba kerülésről).

Alapvetően minden egyes korosztály különböző, hiszen más egyéniségekből áll. Ugyanakkor az már most elmondható, hogy a jelenlegi U16-os évjárat sokkal jobban tisztában van az alapokkal, mint az elődeik voltak ebben a fázisban.

Ennek a csapatnak nemcsak három-négy vezéregyénisége lehet, hanem akár több is, éppen ezért az egységesség lehet majd a legfőbb erőssége ennek a társaságnak – nyilatkozta Faragó Péter az Utánpótlássportnak. – A játékban továbbra is azokat az alapelveket képviseljük, amit az előző korosztályoknál is:

gyors kosárlabdát szeretnénk játszani, viszonylag kevés hibával – persze az utóbbit mondani könnyű, megvalósítani már kevésbé, de nyilván erre törekszünk.

Mindenképpen dolgozni kell még a külső dobásainkon, mert továbbra is az agresszív betöréseken, illetve az azokból való kiosztásokon lesz a hangsúly. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva kicsit változtattunk a kezdeti programon, így az ismerkedés és az egyéni képességek felmérése mellett már az elején elkezdtük átvenni az alapvető taktikai elemeket mind támadásban, mind védekezésben." 

Faragó Péter Forrás: FIBA.Basketball

A válogatott fő célja, hogy a jövő nyári, B-divíziós Eb-n minél jobban szerepeljen, előtte viszont felkészülés gyanánt jó pár nemzetközi mérkőzés vár a fiúkra – elsőként december végén a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén. 

„A két ünnep között a szokásos módon ORV-n szerepelünk a házigazda lengyelek, a szlovákok és a csehek társaságában. Ezután a tervek szerint januárban a fehérvári Szent István-kupán folytatódik a programunk. Ez a torna minden évben különleges szokott lenni, hiszen a kiváló szervezőknek köszönhetően rendre nagyon erős együttesek gyűlnek össze. Klubcsapatokkal találkozunk, ami számunkra különösen hasznos. Majd tavasszal remélhetőleg egy újabb tornára el tudunk menni. Ez még nincs lekötve, de mindenképpen szeretnénk minél több nemzetközi meccset játszani. Nyilván eközben tavasszal már igyekszünk pontosítani az Eb-t közvetlenül megelőző, nyári felkészülés programot, amely öt-hat hetes lesz, várhatóan nyolc-kilenc edzőmeccsel közte."

Adódik a kérdés: vajon a mostani csapat képes lehet hasonló jó helyezést elérni a kontinenstornán, mint az előző korosztály tette?

Miért ne? Szerintem képes lehet. Persze ez függ a többi csapattól és a sorsolásunktól is, de jó formaidőzítéssel benne lehet a csapatban a jó eredmény 

 – mondta határozottan Faragó – Azonban mondhatnám azt is, hogy egyelőre hátrább az agarakkal! Most még ott tartunk, hogy elsősorban saját magunkra és az elvégzendő munkára kell fókuszálnunk. Alulról építkezve, lépésről lépésre haladunk. Először nézzük meg, hogy mennyit fejlődnek a játékosok a bajnoki évad alatt, milyen erőt képviselnek nemzetközi szinten a felkészülési tornákon. Végül, de nem utolsó sorban pedig az is rendkívül fontos lesz, hogy közösségként vajon mennyire lesznek kitartóak a fiúk, szóval még az út elején járunk."

(Kiemelt képet készítette: Máj Tamás)