UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-11-04 09:26

Megelőzi az NB I Szlovákiát a fiatalpercekben

A hazai labdarúgó NB I-ben több játéklehetőséget kapnak a fiatalok, mint a szlovák élvonalban, de északi szomszédunk csapatai nem kapnak támogatást a szövetségtől a pályán töltött percek után. Az OTP Bank Ligában és a Niké Ligában elemezzük a 2003-ban, vagy annál később született futballisták játékidejét.

A labdarúgó NB I-ben fordulóról fordulóra követjük, hogy mennyi játékidőt kapnak a 2003-ban, vagy annál később született játékosok. Természetesen az adatokat könnyedén össze lehet vetni a korábbi évadok számaival, azonban érdemes időnként eggyel nagyobb látószöggel dolgozni, és más országok élvonalbeli bajnokságait is megvizsgálni e szempontból. Elsőként a Niké Liga, azaz a szlovák elsőosztály fiatalperceit nézzük át.

Mielőtt a pontos számokra, adatokra rátérnénk, fontos leszögezni néhány alapvetést, ami az összehasonlítás helyes értelmezését elősegíti. A szlovák élvonal abból a szempontból ideális „kontrollcsoport”, hogy ugyancsak tizenkét résztvevős a bajnokság, így nem kell a mérkőzések eltérő száma miatt súlyozást alkalmazni. A liga lebonyolítása viszont eltér az NB I-étől, hiszen nem háromszor, hanem csak kétszer játszanak egymással a csapatok, majd a play-offban (felsőház), valamint az osztályozó (alsóház) csoportban folytatják a küzdelmeket. Jelen összefoglaló szempontjából a leglényegesebb különbség viszont az, hogy

ellentétben a hazai finanszírozási rendszerrel, Szlovákiában nem jár extra támogatás a kluboknak, ha fiatal játékosokat vetnek be.

Ez jelentős differencia, amit az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni.

Ugyan a szlovák bajnokságban már a 12. fordulót is lejátszottak, mindkét liga első tizenegy játékhetét vizsgáltuk. Az első ábrán jól látszik, hogy hatalmas különbségek vannak az egyes csapatok között abban, hogy mennyi lehetőséget adnak a 2003-ban, vagy annál később született labdarúgóknak.

Míg a trencséniek és a zsolnaiak minden egyes fordulóban pályára küldenek legalább egy fiatal játékost, az alább látható táblázaton és a bajnoki pontversenyben egyaránt sereghajtó két együttes (Zlaté Moravce-Vrable és Michalovce) egyetlen utánpótláskorút sem vetett még be.

Érdekes, hogy a fiatalpercekben harmadik helyezett nagyszombati csapat (Trnava) az OTP Bank Ligában is felférne a dobogóra a 675 percnyi játéklehetőséggel.

Ami szembetűnő, hogy Magyarországon – minden bizonnyal az MLSZ támogatása miatt – a legtöbb csapat legalább időnként próbál fiatalokat becserélni, ezért az úgynevezett középmezőny valamelyest kiegyenlítettebb. A szlovák bajnokságban ezzel szemben a középosztályban is hatalmas ugrások vannak, valamint az első három együttest leszámítva a csapatok nem játszatnak rendszeresen fiatalokat, csak elvétve.

 *A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.

Ugyanez a hektikusság viszont nem figyelhető meg a szlovákoknál, ha fordulónként vizsgáljuk a bajnokságot. Jóval stabilabb a Niké Liga vonala – kivéve az 5. és a 6. fordulót –, mint az OTP Bank Ligáé.

Ennek az egyik oka az lehet, hogy a szlovák bajnokságban van 2-3 csapat, amelyikben hétről hétre biztosan játszanak a fiatalok,

illetve van 4-6 csapat, amelyikben valószínűleg egyáltalán nem, így sokkal kiszámíthatóbb az összesített játékperc egy-egy fordulóban. Ezzel szemben az NB I-ben bármelyik fordulóban kezdővé, akár alapemberré válhat egy-egy fiatal, de ugyanúgy ki is kerülhet a keretből néhány rossz megoldás után – előbbire Kovács Marcell (Kisvárda), utóbbira Senkó Zsombor (Zalaegerszeg) jó példa.

 *A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.

A legjobb góllövőket tekintve ugyanúgy állnak a két bajnokság fiataljai. A szlovák ligában a 19 éves Mario Sauer (Zilina) és a 2005-ös születésű Nino Marcelli (Slovan Bratislava) áll 3-3 góllal, míg az NB I-ben a 19 éves Gruber Zsombor (Puskás Akadémia), valamint a 18 esztendős Lisztes Krisztián egyaránt háromszor volt eredményes.

(Kiemelt képünkön: Nino Marcelli (Slovan Bratislava) már három gólnál jár a szlovák élvonalban Forrás: Slovan Bratislava)