UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-11-06 16:20

Mindössze 361 percet kaptak a fiatalok az NB I 12. fordulójában

A labdarúgó NB I tizenkettedik fordulójában 361 percet kaptak a 2003-as születésű, vagy annál fiatalabb magyar játékosok. A 2023/24-es évadban másodszor fordul elő, hogy 400 perc játékidő sem jutott a korosztályos labdarúgóknak.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tizenkettedik fordulójának szemléjével folytatjuk a 2003-ban, vagy annál később született magyar futballisták játéklehetőségéről szóló sorozatunkat. Az adatokat az MLSZ Adatbank szolgáltatta.

A tizenkét csapatos NB I „második köre” kezdődött el a tizenkettedik fordulóval november 4-én, szombaton. Az első mérkőzésen a kieső helyen álló Mezőkövesd fogadta a Debrecent, és meglepetésre ismét nyert a borsodi csapat, igaz, fiatal játékos nélkül. A vendégek a kezdőbe nevezték a 19 éves Vajda Botondot, majd 45 perc után lecserélték.

A második találkozón Felcsútra látogatott a Diósgyőr.

Az elmúlt mérkőzéseken a Puskás Akadémia remek formában játszó fiatalja, Gruber Zsombor ezúttal nem tudott gólt szerezni

a pályán töltött 65 perc alatt. A miskolciak az utolsó 20 percre cserélték be Bényei Ágostont. A meccs gól nélküli döntetlennel végződött.

Az első játéknap harmadik, egyben utolsó mérkőzésen, a Fehérvár–Újpesten nem kapott lehetőséget 2003-ban, vagy annál később született futballista. A találkozón a hajrában fordítani tudott a hazai csapat, és 2–1-re győzött.

Vasárnap a Kisvárda–Zalaegerszeg összecsapással indult a program. A tabella alján tanyázó két együttes számára nagyon fontos, hogy pontokat gyűjtsön, éppen ezért kiélezett találkozóra lehetett számítani. A hazaiak kapujában ismét a 20 éves Kovács Marcell állt, valamint Czékus Ádám kapott néhány percet a pályán, míg a vendégcsapatban a félidőben állt be a Kováccsal egykorú csatár, Németh Dániel. A meccs 1–0-s ZTE-győzelemmel ért véget.

A forduló legizgalmasabb meccsének a Kecskemét–Ferencváros ígérkezett, különösen úgy, hogy a 12 órás esőzés miatt katasztrofális állapotban volt a pálya. Azonban a bíró úgy ítélte meg, hogy a sártenger alkalmas a játékra. Szabó István, a Kecskemét vezetőedzője nem vetett be fiatal játékos a mérkőzésen, nem úgy, mint Dejan Sztankovics:

a 18 éves Lisztes Krisztián a félidőben állt be, amikor már kél góllal vezetett az ellenfél. A zöld-fehérek csatára tizenegyesből gólt is szerzett,

de ez csak a szépítésre volt elég, a hazaiak nyertek 2–1-re.

Az utolsó találkozón az eddig kitűnő szezont futó Paks látta vendégül az MTK Budapest együttesét. A születésnapját ünneplő tolnai edző, Bognár György nem szavazott bizalmat egyetlen utánpótláskorúnak sem, míg a fővárosi csapatban 45 percet kapott Kovács Mátyás. A mérkőzésen nem születtet gól, 0–0.

A tizenkettedik forduló a 2023/24-es évad második leggyengébb eredményét hozta a fiatalpercek számát tekintve.

Ha mindenképpen magyarázatot szeretnénk találni erre, akkor azt mondhatjuk, hogy a fiatalok több lehetőséget kaptak a hét közepén rendezett Magyar-kupa 4. fordulójában, ezért nem játszottak a bajnokságban. Ezt az érvelést azonban némileg kikezdi az a tény, hogy sem a Mezőkövesd, sem a Fehérvár nem érdekelt már a kupában, mégsem kapott egyetlen percet sem 2003-ban, vagy annál később született labdarúgó.

A csillaggal jelölt forduló adatai nem teljesek, a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.

Továbbra is azt mutatják az adatok, hogy néhány együttesben alapemberré váltak játékosok, akik hétről hétre játszanak, viszont a különbséget az jelentette, hogy a jellemzően kevesebb fiatalpercet számláló nagyja csapatok ezúttal csereként sem állította be a jövő ígéreteit.

A 2003-AS VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 2023/24-ES ÉVADÁNAK 12. FORDULÓJÁBAN: 361
Csapatonként:

Kisvárda: 90+6
Puskás Akadémia: 65
Ferencváros: 45
MTK Budapest: 45
Zalaegerszeg: 45
Debrecen: 45
Diósgyőr: 20
Fehérvár: 0
Újpest: 0
Kecskemét: 0
Mezőkövesd: 0
Paks: 0

Játékosonként:
Kovács Marcell: 90
Gruber Zsombor: 65
Németh Dániel: 45
Lisztes Krisztián: 45
Kovács Mátyás: 45
Vajda Botond 45
Bényei Ágoston: 20
Czékus Ádám: 6

(Kiemelt képünkön: Lisztes Krisztián tizenegyesből szerzett gólt a Kecskemét ellen Forrás: MTI / Ilyés Tibor)