UtánpótlásSport
2024. július 13.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-11-07 12:50

Az elsődleges cél a tanulás a junior fiúválogatottnál

A nyár végi korosztályváltás óta az első összetartásán vett részt az ifjúsági korból juniorba lépő fiú kézilabda-válogatott, amely az elmúlt napokban két felkészülés mérkőzést is játszott a horvát csapat ellen. Sótonyi László szövetségi edző értékelte a fiatalok teljesítményét.

Az utánpótláskorú lányok után a fiúk is részt vettek az első őszi válogatott összetartáson. A serdülők és az ifjúságiak mellett a juniorok (2004-2005-ös születésűek) is találkoztak: az előző évadban még ifikként szereplő, a korosztály világbajnokságán a nyáron tizenegyedikként végző együttes immár Sótonyi László szövetségi edző vezetésével állt újra munkába.

A csapat Nagykanizsán edzőtáborozott, a programba pedig két felkészülési mérkőzés is bekerült, az augusztusi vb-n bronzérmet horvátok ellen; a magyar fiatalok előbb 37–28-ra, majd 31–30-ra nyertek.

„Mindkét stáb arra használta fel ezt a lehetőséget, hogy megismerje ezt a korosztályt. Szerettük volna látni, hogy dolgoznak a srácok, mennyire sikerül a pályán megvalósítani azt a játékrendszert, amit elkezdtünk előtte gyakorolni – mondja a nemrégiben Az év utánpótlásedzőjének megválasztott Sótonyi. – Ismerkedős hét volt ez, felmérésekkel. Elkezdtük azt a munkát, aminek a főpróbája a jövő nyári U20-as Európa-bajnokságon lesz.

Az első benyomások pozitívak.

De vajon mennyire értékes a horvátok elleni dupla siker?

„A horvátoknál tizenegy új játékos szerepelt a vb-hez képest, de nálunk is voltak olyanok, akik a nyáron nem vettek részt a világversenyen. A felkészülési mérkőzések esetében nem az eredmény a legfontosabb, ebből nem akarok következtetéseket levonni; elsősorban a saját játékunkra voltunk kíváncsiak. A következő lépcsőfok, amikor világversenyen, krízishelyzetben kell majd a megtanult elemeket hasznosítani. Igyekszünk a folytatásban is minél erősebb ellenfelekkel találkozni, hogy megfelelő módon felmérjük, mit tudunk, miben kell még fejlődni. Egyébként a korosztályos világversenyekből sem kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az elsődleges cél, hogy tanuljanak, és a felnőttek között érjenek révbe majd ezek a játékosok.”

(Kiemelt képünk forrása: MKSZ, archív)