UtánpótlásSport Egy nap az utánpótlásért címmel rendez konferenciát december 5-én szerkesztőségünk, jelentkezz most!
2023. december 2.
  • instagram
Junior ökölvívó-világbajnokság (Jereván, Örményország)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-11-09 13:40

A kétszeres vb-győztes Kovács Róbert most az U19-eseket viheti sikerre

Kovács Róbert az U18-as, majd az U20-as fiú vízilabda-válogatottal szerzett világbajnoki aranyérem után ebben az évadban az U19-es korosztályt viheti sikerre.

A tavaly az U18-asokkal Belgrádban, az idén pedig az U20-as együttessel Bukarestben világbajnoki címet szerző Kovács Róbert irányítja szövetségi edzőként az U19-es fiú vízilabda-válogatottat ebben az évadban. A sikertrénernek a 2005-ös születésű korosztállyal, amely jövőre Európa-bajnokságon bizonyíthat, nem lesz egyszerű megismételnie a korábbi évek eredményeit.

Kovács számára azért nem teljesen ismeretlenek a fiúk, mert Szécsi Marcell és Varga Vince mindkét vb-győztes csapatban ott volt, Leinweber Olivér, valamint a 2006-os Balogh Botond pedig az U18-asoknál dolgozott együtt a szakemberrel.

„Őket jól ismerem, és a rutinjuk segítségünkre lehet – mondja az edző. – A 2005-ös korosztály különleges, mert ők még egyszer sem voltak világversenyen, így, mondhatni, évek óta arra készülnek, hogy jövő szeptemberben megmutathassák magukat a bulgáriai Burgaszban esedékes Eb-n.

Pozitívum, hogy többen játszanak közülük az ob I-ben, és ez nagyon jól szolgálja a fejlődésüket.

Közben az ifibajnokságban is szerepelnek, így két fronton bizonyíthatnak. Persze, amellett, hogy járom az első osztályú meccseket, a válogatott összetartásokon is lesz lehetőségük megmutatni nekünk, hogy mit tudnak. Várhatóan az U19-es csapatba a 2006-osok közül is többen bekerülnek, de ők az Eb előtt, júliusban az U18-as világbajnokságon is részt vesznek. A stábbal így ezen a világversenyen is meg tudjuk figyelni őket.”

Kovács Róbert most az U19-es válogatottal érhet el emlékezetes sikert Forrás: MVLSZ

Kovács ebben az idényben is „nagybetűs” csapatot szeretne építeni, így minden bizonnyal ezúttal is előnyt élveznek majd a kerethirdetésnél azok a pólósok, akik háttérbe tudják szorítani az egyéni érdekeiket. Bár a 2005-ösök még nem jártak világversenyen, a 2006-osok pedig tavaly csak negyedikek lettek az Eb-jükön, a válogatott bízhat abban, hogy Kovács tudja – hiszen már kétszer is megmutatta –, miként lehet eljutni az aranyéremig.

„Hogy kettőből két világbajnokságot nyertem, az inkább nekem teher, mint a srácoknak. Nekik nem kell ezzel foglalkozniuk, ahogyan egyébként nekem sem. Ugyanazon az úton fogunk haladni, mint eddig, a munkát ugyanúgy elvégezzük, legyen szó erőnléti, taktikai vagy technikai felkészítésről. Nagy a felelősségünk, hiszen

eredménytől függetlenül az a legfontosabb, hogy a játékosok minél többet fejlődjenek az évadban, a cél pedig az, hogy eljussanak a felnőttválogatottig.

Mivel szeptemberben lesz az Eb, lesz időnk a komplex felkészülésre, miközben tavaly az U20-asokkal két és fél hetünk volt erre. Bizakodóak vagyunk, számomra pedig jó kabala a B betű. Belgrád és Bukarest után most Burgasz következik. A kollégák pedig azon is jót viccelődhetnek, hogy továbbra sem nyugatra megyek az aranyért.”

Kovács Róbert hozzátette, a korosztályban az Európa-bajnokság mezőnye szinte a világbajnokságéval azonos erősségű, hiszen az amerikaiakon kívül minden nagy rivális ezen a kontinensen található.

(Kiemelt képünkön: Kovács Róbert Forrás: MVLSZ)