UtánpótlásSport Egy nap az utánpótlásért címmel rendez konferenciát december 5-én szerkesztőségünk, jelentkezz most!
2023. december 2.
  • instagram
Junior ökölvívó-világbajnokság (Jereván, Örményország)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-11-11 17:41

Kerék Patrik stabilan a korosztálya legjobb magasugrói közé tartozna

A székesfehérvári ARAK atlétája, Kerék Patrik magasugrásban a világ idei nyolcadik legjobb eredményét érte el az U18-asok között.

A székesfehérvári Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) 17 éves ígérete, Kerék Patrik az idén címet védett az U18-as országos bajnokságon magas-, illetve hármasugrásban is, ám igazán akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor a korosztály szlovéniai válogatott viadalán 210 centiméterig jutott magasugrásban.

A júniusi, Ptujban rendezett eseményen bemutatott ugrása akkor ezüstérmet ért, és természetesen egyéni csúcsnak számított, az év végéhez közeledve pedig azt láthatjuk, hogy

ez az eredmény holtversenyben az előkelő nyolcadik helyet jelenti az U18-as világranglistán.

„Nagyon örültem a 210 centinek – mondja a sokra hivatott atléta. – Ez nem várt eredmény volt, mert az előző versenyen két méterre javítottam az egyéni rekordomat, és

másfél hét alatt még tíz centit fejlődni nem megszokott.

Hogy miért sikerült ennyire jól ez a verseny, azt nem tudom pontosan, de biztosan sokat segített, hogy nagyon felszabadult voltam. Annak is nagyon örülök, hogy a világranglistán holtversenyben a nyolcadik helyen állok, és ez is csak motivál a felkészülésemben. Az idei fő versenyemnek a maribori EYOF-ot tekintettem, ott viszont csak a tizenegyedik lettem. Tanulságos verseny volt, mert a kiugró eredményem miatt éreztem magamon némi nyomást, és magammal szemben is megnőtt az elvárásom. Természetesen mindenben sokat kell még fejlődnöm, de mentálisan különösen, hogy folyamatosan képes legyek a jó eredményekre. Jövőre az U20-asok közé lépek, és szeretnék ott lenni a korosztály augusztusi világbajnokságán, melyre 213 centi a szint. Bizakodva várom a következő szezont.”

Kerék Patrik 210 centis egyéni csúccsal rukkolt ki az idén Forrás: ARAK

A fiatal edzője, Tölgyesi Előd a tanítványával kapcsolatban elmondta, hogy:

„Patriknak 2022-ben 192 centis egyéni csúcsa volt, és egy év alatt 18 centit fejlődött, ami átlagon felüli ebben a korban és ezen a szinten. A következő feladatunk a 205 és 210 közötti eredmény stabilizálása, hogy abból aztán újra jöhessen egy kimagasló ugrás. Pozitívum, hogy már elhiheti és tudhatja, a 210 centit átugrotta, így ettől a magasságtól nem kell tartania legközelebb.”

Kerék Patrik 210 cm-es ugrása Ptujban:

(Kiemelt képünkön: Kerék Patrik Fotó: Ambrus László)