UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2023-11-12 19:47

Már Sevillában alapoznak a legjobb hazai fiatalok

Vége a pihenőnek, megkezdték az alapozást a 2024-es évad előtt a Los Angeles-keret kajakosai, akik két hetet töltenek el Sevillában.

Sokáig emlékezetes marad a hazai kajak-kenu utánpótlás 2023-as teljesítménye, a fiatalok annyi érmet szereztek a világversenyeken, hogy összeszámolni sem volt egyszerű feladat. Az U23-as és ifjúsági világbajnokságon minden idők legeredményesebb szereplését mutatták be a magyar indulók, az olaszországi Auronzóban 44 érmet, közte 25 aranyat szereztek, míg a korosztályok Európa-bajnokságán harmincszor állhattak dobogóra, tizenkilencszer ráadásul annak a legmagasabb fokára – ezzel is rekordot döntöttek.

A nyár végén a fiataloknak lehetőségük nyílt a pihenésre, a „szabadság” viszont nem tartott sokáig, legalábbis a Los Angeles-keret kajakosainak, akik közül 17-en – az elmúlt évekhez hasonlóan – Sevilla felé vették az irányt november első hetében. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány elmondása szerint

a cél, hogy minél tovább tartsanak a vízi edzések,

amit a leghidegebb hónapokban szárazföldi tréningek és élettani mérések követnek majd. Spanyolországban a sportolóknak lehetőségük nyílik a csapathajók összeállításainak próbálgatására; a fiatalok jövő vasárnap térnek haza.

A kajakosok várhatóan februárban szállnak újra vízre, márciusban pedig újra Sevillában edzőtáboroznak majd a válogatott keret tagjai, akikre a jövő nyáron ismét komoly feladatok várnak: június végén Bratislavában rendezik meg az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságot, bő két héttel később pedig már a korosztályos világbajnokságon szállhatnak vízre a magyar versenyzők. És akkor még nem beszéltünk az augusztusi párizsi olimpiáról, amelyen szintén jó eséllyel szurkolhatunk majd az utánpótlás képviselőinek.

(Kiemelt képünk forrása: MKKSZ)