UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-19 13:47

Biztatóan kezdte a közös munkát az U16-os leányválogatott

A fehérvári első közös összetartás után a soproni Bajnokok Tornáján szerepelt az U16-os leány kosárlabda-válogatott, amely másodikként zárt a rangos korosztályos nemzetközi viadalon. Czirják Szilvia szövetségi edző elmondta, többet kapott a csapattól az előzetesen vártaknál.

Mint arról beszámoltunk, az U16-os leány kosárlabda-válogatott a spanyol Segle XXI csapatával vívta a döntőt a Sopronban rendezett Bajnokok Tornáján. A nívós nemzetközi seregszemle fináléját végül a spanyolok nyerték 68–54-re, így a Czirják Szilvia vezette magyar csapat ezüstérmesként zárt. Az újjáalakuló válogatott november elején négynapos fehérvári összetartáson kezdte meg a közös munkát, majd Sopronban első közös tornáján szerepeltek a mieink.

Nagyon pozitív benyomást tettek rám a lányok. Összességében többet kaptam tőlük annál, mint amire előzetesen számítottam

 – kezdte értékelését Czirják Szilvia szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Jó volt a munkamorál, kiválóan dolgoztak a játékosok, mindenki rendkívül nyitottan fogadta az új dolgokat, igyekezetek minél gyorsabban elsajátítani a szakmai stáb által kérteket. Ezt a pozitív hozzáállást szerencsére versenyhelyzetben is viszontláthattuk, eközben pedig érződött, hogy a csapatkohézió is meccsről meccsre egyre jobban működött. A lányok minden mérkőzésen maximális odaadással léptek pályára, a küzdőszellemre nem lehetett panasz.

A csoportkörben a csapat előbb magabiztosan 81–55-re verte a finn Helsinki BA PHYK Academy korosztályos csapatát, majd 68–49-re kikapott a spanyol Segle XXI együttesétől, zárásaként pedig 78–43-ra legyőzte a lett Riga Selectet. A döntőbe jutásért a cseh BŠ Tygři Praha várt a mieinkre, akik végül magabiztosan, 88–65-re nyertek, s ezzel bejutottak a Bajnokok Tornájának fináléjába, amelyben ismét a Segle XXI következett, ezúttal kisebb lett a különbség, de végül ismét a spanyolok diadalmaskodtak, 68–54-re. (Hozzátartozik a teljes képhez, a Segle játékosai valamennyien tagjai az U16-os vagy az U15-ös spanyol válogatottnak.)

Josepovits Kinga (pirosban, középen) vezérletével az U16-os leányválogatott második lett a soproni Bajnokok Tornáján Fotó: Tóth Zsombor/Soproni Darazsak Sportakadémia

„Különböző kosárlabda-kultúrákkal találkoztunk, amelyekhez a lányok jól alkalmazkodtak, ez különösen a Segle elleni második meccsen látszott, amikor már sokkal jobban felvettük a versenyt az ellenféllel, szóval rövid idő alatt is jelentős előrelépés volt tapasztalható.

Az külön öröm, hogy a 2008-2009-es korosztályunk szerkezetileg is ideális, mivel remek magasembereink állnak rendelkezésre.

Azonban kondicionális szempontból és a játék csiszolását illetően még sok munka vár ránk, különösen a nyári Eb-t közvetlenül megelőző hosszú felkészülés idején. Még az építkezés elején járunk, de a most látottak remek kiinduló alapot jelentenek a továbbiakra."

A soproni torna All Star-csapatába Josepovits Kingát is beválasztották, míg a magyar csapat legjobbjának járó díjat Csaplár-Nagy Lara vehette át.

A válogatott legközelebb december közepén találkozik, majd karácsony előtt, 20. és 22. között a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén vesz részt a csapat, a házigazdák mellett a csehek és a szlovákok társaságában.

KERET:
Babay-Bognár Kinga, Babovic Anja, Biczó Panna, Csaplár-Nagy Lara, Dinnyés Petra Bianka, Josepovits Kinga, Kecsmárik Olívia Anna, Ocsenás Móna Petra, Puskás Lili Anna, Rigó Dorina, Tatai Fanni, Varga Boglárka.

(Kiemelt képet készítette: Tóth Zsombor/Soproni Darazsak Sportakadémia)