UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-11-21 22:11

Büntetőt hárítva ikszelt a magyar válogatott Skócia ellen az U21-es Eb-selejtezőn

Gól nélküli döntetlent játszott az U21-es magyar labdarúgó-válogatott a Skócia elleni Európa-bajnoki selejtezőn az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A 86. percben tizenegyeshez jutottak a vendégek, Hegyi Krisztián viszont hárított, így egy pontot itthon tartott Gera Zoltán szövetségi edző csapata.

Nehéz helyzetben várta a Skócia elleni második találkozót a magyar labdarúgó-válogatott az U21-es Európa-bajnoki selejtezősorozatban, mivel öt meccs alatt mindössze hat pontot tudott gyűjteni, amivel a negyedik helyen állt a csoportban. Gera Zoltán szövetségi edző együttese Máltát és Kazahsztánt legyőzte az első két fordulóban, azóta viszont kikapott idegenben a skótoktól, hazai pályán a belgáktól és vendégként Spanyolország ellen is.

A selejtező lebonyolítása szerint a kilenc csoportgyőztes, valamint a három legjobb második helyezett kvalifikál egyenes ágon a kontinensviadalra, míg a másodikok rangsorában 4–9. csapatok egymással játszanak pótselejtezőt további három mandátumért.

Nem sok okot adott a bizakodásra a mérkőzés előtt, hogy Magyarország úgy volt három pontra a második helytől, hogy egy meccsel többet játszott, mint az előtte álló csapatok.

A találkozót megelőzően Gera azt nyilatkozta az mlsz.hu-nak, hogy „Ellenfelünk meglehetősen direkt futballt játszik, próbálják hosszú labdákkal nyújtani az ellenfelet. Sok beadásra kell felkészülnünk ellenük, fontos, hogy lezárjuk a területeket, és ne hagyjuk, hogy a saját játékukat játszhassák. A skótoknak nem könnyű gólt lőni, szervezetten védekeznek, nem véletlenül kaptak nagyon kevés gólt az eddigi meccseken, emellett jól kontráznak, és van néhány rendkívül veszélyes játékosuk, nagyon nehéz dolgunk lesz holnap. Ezzel együtt a győzelem a cél, az első mérkőzés tapasztalatait felhasználva megpróbáljuk begyűjteni a három pontot.”

A korosztályos válogatott csapatkapitánya, Baráth Péter felidézte, hogy a motherwelli összecsapáson már a 7. percben kettővel vezettek a skótók: „Skóciában borzasztóan kezdtünk, és ez rányomta a bélyegét az egész mérkőzésre. Azon a mérkőzésen megtapasztalhattuk, hogy milyen játékstílust és játékerőt képvisel az ellenfelünk, úgy gondolom, ha kedden a valós tudásunknak megfelelően játszunk, akkor megnyerhetjük a mérkőzést. Alaposan felkészültünk az ellenfélből, bízom benne, hogy sikerül győzelemmel zárnunk az évet.”

A keretben történt néhány változás legutóbbi, spanyolországi vesztes mérkőzéshez képest: Kata Mihály és Horváth Krisztofer a felnőttválogatottól érkezett csapatba, Komáromi György viszont megsérült, így nem számolhatott vele Gera.

Ismét nem kezdődött jól a meccs a magyar csapatnak, mivel Csinger Márk a 2. percben megsérült, és le kellett cserélni

Yaakobishvili Antal állt be helyette. A skótok a várakozásnak megfelelően bátran kezdtek, és próbáltak helyzeteket kialakítani már az első percekben, de a hazaiak is hamar megdolgoztatták a kapust: Szabó Alex lőtt Cieran Slicker kapuja felé, aki viszont könnyedén hárítani tudott.

Az első húsz percben a magyar csapat birtokolta többet a labdát, jellemzően irányította a játékot, de nem tudott valódi helyzeteket kialakítani.

Aztán a 28. percben Horváth remek lövést eresztett el a skót kapu felé, a kipattanót pedig Vitális először Slickerbe, majd az újból hozzá visszaérkező labdát centikkel a kapufa mellé gurította – de kívülről.

Ezt követően szögletből volt veszélyes a magyar válogatott, ám Kata nem tudta elrúgni a labdát a kapus mellett közelről, így ez a lehetőség is kimaradt.

Tíz perccel később Vitális Milán kapott labdát a tizenhatoson belül, és ahogy fordult a kapu felé a védővel együtt elesett, de a tizenegyesgyanús szituáció után nem ítélt büntetőt a játékvezető. Mindössze két perc telt el, amikor Benczenleitner Barna terült el tizenhat méterre a kaputól, azonban a lassítások megmutatták, hogy nem bántották a védők.

Alig másfél perccel az első félidő vége előtt Vitális remekül hagyta ott a védőjét, és jól játszotta meg Horváthot, aki remekül készítette le lövésre Vancsa Zalánnak, de középre célzott, így a kapus hárítani tudott.

Ebből az akcióból viszont a Liverpoolban játszó Ben Doak robogott egyedül a magyar kapu felé, Hegyi Krisztián azonban résen volt, és védett az erőtlen próbálkozást. Az első játékrészt egyértelműen dominálta Magyarország, és több gólhelyzetet is kialakított, Skócia pedig nem tudott a hosszú indításokkal és a beadásokkal operálni, mint az első meccsen.  

A szünetben egy helyen változtatott Gera Zoltán szövetségi edző a csapaton: Vancsa Zalán helyére Gruber Zsombor állt be. Noha a második negyvenöt percre energikusabban érkeztek meg a pályára a skótok, Scot Gemill együttese sem tudott gólhelyzetet kialakítani a játékrész első tíz percében. A 70. percre Magyarország ismét némi fölényt mutatott, de egyik csapat sem veszélyeztette még a második félidőben az ellenfél kapuját.

Először a skótok tudtak izgalmat csempészni a mérkőzés a második játékrészébe, amikor a tizenhatoson belülre játszották a labdát, amire Hegyi jó ütemben érkezett, így nem lett gól. A 75. percben ígéretes helyről kapott szabadrúgás a magyar csapat, de Gruber a sorfalba bombázott. Nem sokkal később felgyorsultak az események, a vendégekhez csereként beállt Adedire Mebude tüzelt, ám a lövés elkerülte a kaput.

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Gera kettőt is változtatott: Kosznovszky helyére Bényei Ágoston állt be, Lisztes Krisztián pedig Horváthot cserélte.

A 86. percben aztán megtörtént, amit nagyon nem szeretett volna a magyar válogatott:

Mebuda jól tört be a szélről a tizenhatoson belülre, ahol a csapatkapitány, Baráth fölöklelte, a játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. A gól viszont elmaradt, mert Hegyi remekül érezte, hova érkezik a lövés, és ki tudta tolni Doak büntetőjét, így maradt a 0–0.

Az utolsó percekben nem sikerült igazán nagy helyzeteket kialakítania a magyar csapatnak, hiányoztak a kulcspasszok a kapu előtt. A mérkőzés 0–0-s döntetlennel zárult, ezzel Magyarország továbbra is a negyedik helyen áll a selejtezőcsoportban.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION
Magyarország–Skócia 0–0 (0–0)
Magyarország:
Hegyi – Szabó, Baráth, Csinger (Yaakobishvili 5.) – Eördögh (Kovács 74.), Kata, Vitális, Benczenleitner – Horváth (Lisztes 80.), Vancsa (Gruber 46.), Kosznovszky (Bényei 80.).
Skócia: Slicker – Devine, Chilokoa-Mullen, Bowat, Fraser – Barron, King (Mebude 67.), Neilson – Cameron, Doak, Bowie.
Gólszerző: -

A csoport állása: 1. Spanyolország 13 pont/5 mérkőzés, 2. Skócia 10/5, 3. Belgium 10/5, 4. MAGYARORSZÁG 7/6, 5. Kazahsztán 3/4, 6. Málta 0/5.

(Kiemelt képünkön: Vancsa Zalán Forrás: Nemzeti Sport/Árvai Károly)