UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-11-21 19:05

Pelle Domonkos eddig a 64 között sem járt világkupán, most aranyat nyert

A kadétvilágbajnok párbajtőröző, Pelle Domonkos a juniorok között gyorsan világkupa-győzelemmel tette le a névjegyét Tbilisziben.

Nagyszerű sikerrel kezdte a junioréveit a Budapesti Honvéd 17 esztendős párbajtőrvívója, Pelle Domonkos, aki a múlt szombaton

a korosztály Tbilisziben rendezett egyéni világkupaversenyén állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

László István és Peterdi András tanítványa az előző szezonban többek között kadétvilágbajnoki címmel jelezte, hogy a fegyvernem sokra hivatott fiataljának számít, és ezt azzal bizonyította újfent, hogy a georgiai döntőben az aktuális junior-világbajnok, az egyiptomi Mohamed Yassen ellen győzött 15:13-ra.

„Nagyon jó napot fogtam ki – kezdi a friss vk-győztes. – Az elsődleges célom az volt, hogy megtörjem a negatív szériámat, ugyanis korábban még sosem jutottam világkupán a 64-nél tovább. Miután most ez sikerült, felszabadultan vívtam, lépésről lépesre haladtam, és egyszer csak a döntőbe csöppentem. Ott már mindketten fáradtak voltunk, de az ellenfelem feszültebbnek tűnt nálam.

Junior-világbajnokként neki volt veszítenivalója, én elsőévesként tiszta fejjel, teher nélkül vívhattam.

Yassen az asszó közben orvosi, taktikai szünetekkel próbált kizökkenteni, de ilyenkor az edzőm, Peterdi András nagyon hasznos tanácsokkal látott el.”

Peterdi András és Pelle Domonkos a vk-trófeával Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Pelle olyannyira jó formát mutatott a megméretésen, hogy a csoportkörben is százszázalékos teljesítménnyel zárt. Kíváncsiak voltunk, mennyire érezte a világkupán, hogy a vetélytársak nemcsak tisztelik, tartanak is a legutóbbi kadétvilágbajnoktól?

„A csoportkörben még úgy kezeltek, mint a világranglista 153. helyezettjét, de ez előnyömre is vált. Aztán ahogy tábla négyesként fordultam, jöttek olyan erős ellenfelek, akikkel már máskor is találkoztam, így ismerhettek. A német Petersennel legutóbb is szoros asszót vívtam, most is egy tus döntött a nyolcaddöntőben, amikor a holtpontomat éltem meg az egész versenyen. De igazából, hogy kadétvilágbajnok vagyok, már a múlt. A mérvadó most az, hogy sikerült megnyernem ezt a világkupát.

Viszont ez a nap is véget ért, és ugyanúgy mindent bele kell adni a következő versenyeken is, nem szabad hátradőlni.

Nagyon jó visszajelzés, hogy aranyérmet szereztem ebben a mezőnyben, ám ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve minden világkupát meg fogok nyerni. Ezzel együtt azért dolgozom, hogy folyamatosan hasonló eredményeket érjek el.”

(Kiemelt képünkön: Pelle Domonkos Forrás: Magyar Vívó Szövetség)