UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-11-22 20:53

A fejlődés útján az eredmények is érkeznek a BFKA-Veszprém NB I/B-s csapatánál

Az előzetes várakozásokat felülmúlva kezdett a felnőtt férfi kézilabda NB I/B-ben a javarészt utánpótláskorú játékosokkal felálló BFKA-Veszprém U21, amely azonos pontszámmal követi az első helyen álló Győri ETO-UNI FKC együttesét. Az évaddal és az akadémiai építkezéssel kapcsolatban Dinko Dankovic vezetőedzőt és Gulyás Péter sportigazgatót kérdeztük.

Október elején megírtuk a honlapunkon, hogy mely fiatalok kezdtek eredményesen a felnőtt férfi kézilabda NB I/B-ben, az összeállításban pedig kiemelt szerepet kapott a BFKA-Veszprém U21 csapata, amely javarészt utánpótláskorú (2004-es vagy annál később született) játékosokat bevetve öt forduló után az élen állt, a Győri ETO-UNI FKC-vel azonos pontszámmal. A helyzet azóta sem változott, 11 kört követően 19-19 ponttal állnak a csapatok az első két helyen – most épp a győrieknek jobb a gólkülönbségük.

A második BFKA-Veszprém a szakvezetők elmondása szerint a várakozásokat felülmúlva rajtolt.

„Ez a harmadik évadunk a felnőttmásodosztályban. Mindig csak a soron következő bajnokira koncentrálunk, nem szoktunk az idény végével kapcsolatban gondolkodni – mondja a csapat horvát származású vezetőedzője, Dinko Dankovic. – Jelenleg jól állunk a tabellán, de az elsődleges célunk a fiatal játékosok fejlesztése. A korábbi évekhez képest ezzel a kerettel sem lesz másképp, ha eljön az idő, eligazolnak tőlünk, a legjobb esetben fellépnek az NB I-be; ehhez próbálunk nekik minden segítséget megadni. Az eredmények pedig az út közben jönnek. Remek, összetartó együttesről van szó, de folyamatosan tanulni kell a srácoknak, hogy egyénenként is a lehető legmagasabb szintre jussanak el. A legnagyobb erősségünk a csapategység, emellett a védekezésünk is megfelelően működik.”

Dinko Dankovic vezetőedző (középen) igazítja el a fiatalokat Forrás: BFKA-Veszprém/Wolf Attila

A keretből többen már a Telekom Veszprém NB I-es gárdájában is bemutatkozhattak, ilyen például Bőti Dominik (19 éves) és Barna Dániel (17) is; mindketten góllal debütáltak a felnőttélvonalban, utóbbi ráadásul hétszer is betalált a Budakalász elleni győzelem alkalmával.

„Sérülések hátráltatták az első csapatot, emiatt a fiatalok is reflektorfénybe kerültek.

Még nem állnak rá készen, hogy állandó NB I-es játékosok legyenek, arra viszont minden esélyük megvan, hogy a következő években odáig is eljussanak.

A veszprémi akadémia sportigazgatója, a Telekom Veszprém másodedzője, Gulyás Péter osztja a vezetőedző véleményét, idő kell még a fiataloknak, hogy teljes értékű tagjai lehessenek az első csapatnak. A sportvezetőt az akadémia hitvallásáról is faggattuk.

Barna Dániel akcióban Forrás: BFKA-Veszprém/Wolf Attila

„Fiatalításon ment át a legidősebb akadémiai csapatunk, ami után számos olyan játékos került fel, akik az előző évadban még a serdülőegyüttesünket erősítették – ők így kihagyták az ifjúsági korosztályt – kezdi a korábbi klasszis, több mint százszoros válogatott balátlövő. – Ennek megfelelően nem dobogós álmokkal kezdtük meg ezt az évadot, ám látva azt, hogy milyen könnyedén léptek fel arra a lépcsőfokra, amit mi előzetesen nagyobb ugrásnak vártunk, újra lehet gondolni a céljainkat.

Ezt a modellt, hogy bizonyos esetben átugorjon egy korosztályt egy fiatal, megtartanánk a jövőben is, persze csak ha akadálytalanul, problémamentesen lehet végrehajtani.

A legfontosabb, hogy jó sportolók, versenyzőtípusok legyenek; a felfelé áramoltatással ezt el tudjuk érni. A topcsapat és az NB I/B közötti átmenetet továbbra is nehéz megteremteni, ám szerencsére számos jó együttessel van kiváló kapcsolatunk, akik szívesen viszik el a kézilabdázóinkat; az eddigi tapasztalatok alapján a tőlünk kirepülő játékosok nagy része eljut legalább az NB I-ig, az első fecskéket az előző évad végén engedtük el. Többen pedig a továbbtanulásnak köszönhetően visszakanyarodtak a klubhoz, hogy aztán szakemberként, különböző területeken segítség az egyesületet.”

(Kiemelt képünk forrása: BFKA-Veszprém/Wolf Attila)