UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-22 18:50

Márkus Balázzsal az élen bajnoki címre tör a Honvéd juniorcsapata

A Budapesti Honvéd 17 éves kosárlabdázója, Márkus Balázs rendületlenül szórja a pontokat a juniorbajnokság alapszakaszában. A fiatal érdeklődésünkre elmondta, csapatával megcélozzák a korosztályos bajnoki címet.

Jókora szintet lépett az elmúlt évadhoz képest Márkus Balázs, aki jelenleg a második legtöbb pontot (22), illetve a legmagasabb teljesítményindexet (30,3) átlagolja a junior fiú kosárlabda-bajnokságban. A Budapesti Honvéd reménysége majdnem megtriplázta a számait az előző szezonhoz képest (8,7 pont és 12,8-as VAL-mutató). Márkus remeklésének is köszönhetően a Sipos Péter vezette piros-fehérek 6/1-es mérleggel állnak az U18-asok B jelű kiemelt csoportjában.

„Elsőéves juniorként az előző évadban is egész jól ment a játék, de a szakmai stáb most már sokkal nagyobb szerepben számít rám, és a több lehetőséggel szerintem eddig jól is tudtam élni.

Érzem az edzők és a csapattársak bizalmát, ezáltal én is magabiztosabban mozgok a pályán, és a korábbiakhoz képest jobban ki tudom bontakoztatni a képességeimet

 – mondta Márkus az Utánpótlássportnak. – Sebességben és a játék olvasásában mindenképpen nagyot léptem előre azzal, hogy már tavaly a juniorok között játszottam. Emellett a közeli befejezésekben is sikerült jelentősen javulni. A dobásomon szintén igyekszem csiszolni, de abban még van hova fejlődni."

Márkus Balázs (jobbra) Forrás: Budapesti Honvéd

Balázs több meccsen is kiemelkedően teljesített: a Szedeák otthonában 27 ponttal, 9 lepattanóval és 3 szerzett labdával, míg a Vasas elleni fővárosi rangadón 26 ponttal, 10 lepattanóval, 6 gólpasszal és 5 szerzett labdával végzett. 

„A szegedi mérkőzésünk nagyon hullámzóan alakult: borzalmasan kezdett a csapat, köztük én is, emiatt a félidőben több mint tíz ponttal vezetett az ellenfél. Aztán a félidőben sikerült helyretenni a fejeket, és a nagyszünet után sokkal koncentráltabban kosárlabdáztunk, nekem is jobban ment a játék, és az egységességünknek köszönhetően összejött a fordítás a végén.

Ehhez képest a Vasas elleni meccs nagyon más volt, már a bemelegítésnél rendkívül fókuszált voltam, rögtön a legelején éreztem, hogy ez a mérkőzés jól fog elsülni

– szerencsére a megérzés beigazolódott, rajtam kívül is a csapatunkból többen jó napot fogtak ki, így igazi csapatmunkával arattunk győzelmet a budapesti rangadón. Eddig egyetlen vereséggel állunk a bajnokságban, azt egy hónapja Sopronban szenvedtük el, ugyanakkor nemsokára jön hazai pályán a visszavágó, amikor szeretnénk majd revansot venni.

Úgy érzem, csapatunk ereje alapján az évad végén nem lehet más a célunk, mint a bajnoki cím.

Az éremszerzés a minimális elvárás saját magunk felé, viszont szerintem az aranyra is jó eséllyel pályázhatunk. Sűrű az élmezőny, sok múlik majd az aktuális formán a nyolcas döntőben."

Hozzátette, a klubcélok mellett teljesítményével az U18-as válogatottban is szeretne stabil helyet kiharcolni magának. 

(Kiemelt kép forrása: Budapesti Honvéd)