UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-11-30 14:31

Gátlástalan amerikaiak az európai fiatalok előtt

Mark Zuckerbergnek is köze van ahhoz, hogy elképesztően sikeres az amerikai vívóutánpótlás, amely legutóbb a tőrözők nürnbergi kadétversenyén tartott erődemonstrációt.

Már javában zajlik az utánpótláskorú vívóink válogatási időszaka, és ilyenkor a fiatalok több rangos, nemzetközi versenyen is megméretik magukat.

Az elmúlt hetekben a junior tőrözők Peru fővárosában, Limában jártak világkupa-viadalon, aztán a fegyvernem kadétkorú képviselői Nürnbergben léptek pástra európai körversenyen.

Utóbbi seregszemle bár nevében „európai”, a világ minden tájáról jelentkezhettek ígéretek a versenyre, és erre az alkalomra az Egyesült Államok is népes küldöttséget delegált, hogy aztán erődemonstrációt tartson Németországban.

Az egyébként mindegyik fegyvernemben otthonosan mozgó amerikaiak teljes tarolást hajtottak végre a nürnbergi tőrhétvégén.

Ez számokban úgy néz ki, hogy a lányok egyéni versenyében az első tizenöt (!) helyet elfoglalták a 237 fős mezőnyben, a 284 indulót számláló fiúknál pedig az első tizenkét pozícióból tizenegyben (!) zárt USA-címeres növendék.

Dicséretes, hogy az egyetlen nem amerikai a negyeddöntőben, a hetedik helyen végző Bodor Áron volt. Aztán a leánymezőnyben harminc, a fiúk között ötven együttes indult a csapatversenyben, melynek végén mindkét nemben az amerikai egyes és a kettes számú válogatott vívta egymással a finálét.

Bodor Áron (alul jobbra) és a legjobb hét amerikai Nürnbergben Forrás: fechten.org

A junior tőrözők limai túráján nem volt ekkora a létszám, ám a végeredmény szempontjából ez mellékes. Ott a nőknél hét, a férfiaknál pedig hat amerikai jutott a nyolc közé, míg a csapatverseny döntőjében mindkét nemben a tengerentúliak múlták felül – látványosan simán – a magyar a fiatalokat (a férfiak 45:28-ra, a nők 45:26-ra kaptak ki).

A nyolcaddöntőktől kezdve szinte amerikai háziversennyé alakuló megméretések után a férfi junior tőrválogatott keretedzőjétől, a Ludovikában Bodor Áronnal is foglalkozó Mazza Lorenzótól érdeklődtünk, hogy miben kell keresnünk az Egyesült Államok szembetűnő dominanciájának okát?

„Limában volt szerencsém beszélgetni egy német származású amerikai edzővel – kezdi a tréner, és gyorsan hozzáteszi, hogy az USA-ban kilencven százalékban európai mesterek dolgoznak. – Elmondta, hogy hatalmas létszámokkal rendezik a korosztályos versenyeket, amelyek így akár három napig is eltartanak. Amíg nálunk nagyjából háromszáz fő indul, addig ott nyolcszáz. Persze, a jó merítési lehetőség önmagában még nem vezet eredményességhez, szakmailag is nagyon felkészült edzők foglalkoznak a gyerekekkel. Viszont

nem lehet azt mondani, hogy létezik amerikai iskola, sajátos módszer, amit követnek.

Több stílus keverékéből áll össze a vívásuk. Leginkább szemléletbeli különbséget látok. Ők a >>just do it<< jelmondat szellemiségében vívnak, és egyáltalán nem félnek a hibától, hiszen tudják, abból tanulhatnak. Ezért

sokkal gátlástalanabbak, mint mi vagyunk,

és ez az előnyükre válik ebben a korban. De később, a felnőttek között ez a differencia is kiegyenlítődik.”

Mazza Lorenzo Limában értekezett amerikai kollégáival Forrás: Magyar Vívószövetség

Az edző szerint azonban más oka is vannak, hogy a felnőttmezőnyben már egyik fegyvernem kapcsán sem beszélhetünk amerikai fölényről.

„Bár nagyon sok ígéretes gyerek vív az USA-ban, közülük nem mindenki szeretne felnőttkorában is ezzel foglalkozni. A legtöbben azért csinálják, hogy sportösztöndíjjal bekerüljenek egy olyan egyetemre, ahová különböző okok miatt másképpen nem tudnának. Épp az amerikai edző mesélte, hogy az egyik, junioréveiből most kiöregedő vívójukat szerették volna az olimpiai csapatban látni, de ő nem élt a lehetőséggel, és kijelentette,

számára fontosabb az egyetem, már elérte a céljait a vívással.

Nekünk európaiaknak ez érdekes, mert mi úgy gondolkodunk, hogy az olimpián az országunkat képviselni a legnagyobb megtiszteltetés.”

Ugyancsak további, könnyen észrevehető érdekesség, hogy amerikai színekben nagyon sok ázsiai származású fiatal lép pástra. Például Nürnbergben a fiúk döntőjét Luao Yang vívta Conrad Lo ellen, a lányok fináléjában pedig Katerina Lung és Jaelyn Liu között dőlt el az aranyérem sorsa. Mazza Lorenzo szerint még az egykor maga is vívó amerikai feltaláló, programozó, a Facebook közösségi oldalt létrehozó, jelenleg a Meta nevű cégóriást irányító Mark Zuckerbergnek is köze van a sportág távol-keleti vonalon való népszerűségéhez.

„Zuckerberg felesége ázsiai származású, és a gyermekeik is vívnak. Nemrégiben a Meta VR szemüvegét is két ázsiai származású amerikai tőrözővel reklámozta, az olimpiai bajnok Lee Kieferrel és a világbajnok Gerek Lin Meinhardttal. Ez is olyan dolog, ami nagyon sok ázsiai kötődésű fiatalnak meghozza a kedvét a víváshoz az USA-ban, ahol egyébként is nagyon népszerű a sportág ezekben a körökben.”

Az elszánt tekintet előtt vajon az egyetem vagy az olimpia lebeg a legfőbb célként? Forrás: fechten.org

De visszatérve a magyarokhoz, a szakember úgy összegzett, természetesen van, amiben lehet tanulni az amerikaiaktól, a Limában készült felvételekre is alapos kielemzés vár (amelyben az öt évig Dallasban edzősködő, a Ludovikához frissen csatlakozó Gasparin János is segítségre lesz), és amennyiben az anyagiak lehetővé teszik, egy tengerentúli edzőtábor is a terv része. Elmondta, itthon a tőrszakág még építkezés alatt áll, de az utóbbi időben már ebben a fegyvernemben is igazán szép sikereket érnek el a magyarok a korosztályos világversenyeken.

A közelmúltban a budapesti európai körversenyen ezüstöt szerző, a kadétok között elsőéves Bodor Áron nürnbergi teljesítménye pedig azért is megsüvegelendő, mert többek között két amerikait legyőzve jutott a negyeddöntőbe, melyben csupán egy tussal kapott ki a későbbi aranyérmes Yangtól.

(Kiemelt képünkön: Luao Yang öröme Bodor Áron legyőzése után Forrás: fechten.org)