UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-12-07 18:11

Miskolcon rendezik meg a jövő évi U16-os leány Eb-t

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára az Utánpótlássport érdeklődésére elmondta: azok után, hogy nemrég Magyarország elnyerte a jövő évi U16-os leány Európa-bajnokság rendezési jogát, az MKOSZ Miskolcot választotta a torna házigazdájának a három kandidáló hazai helyszín közül.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Kosárlabda Szövetségvezetésének (FIBA Europe) döntése alapján 2024. augusztus 16. és 24. között Magyarországon rendezik a jövő évi U16-os leány Európa-bajnokságot. Azonban a november végi bejelentéskor arra még nem derült fény, hogy melyik hazai városban tartják majd a kontinenstornát. Bodnár Péter, a hazai sportági szövetség (MKOSZ) főtitkára az Utánpótlássport érdeklődésére elárulta: Miskolc, Sopron és Pécs is jelentkezett a házigazda szerepére. 

Miskolcra esett végül az MKOSZ elnökségének választása 

– kezdte Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára az Utánpótlássportnak. – A szövetség vezetése úgy döntött, hogy

a kosárlabdasport népszerűsítését szem előtt tartva, a kelet-magyarországi régió ismét kapja meg az esélyt korosztályos világverseny megrendezésére.

Különös tekintettel arra, hogy Miskolcon már több mint tíz éve nem rendeztünk hasonló nagy eseményt. Most azonban ismét eljött ennek az ideje!"

Így a Czirják Szilvia vezette U16-os leányválogatott jövő nyár végén hazai közönség előtt bizonyíthat a korosztály legjobbjai ellen, az A-divízióban.

Az U16-os leányválogatott Fotó: Tóth Zsombor/Soproni Darazsak Sportakadémia

„A nemzetközi szövetség most már nem feltétlenül évente hirdeti ki a házigazdákat, hanem gyakran két évre előre is megteszi mindezt – folytatta Bodnár. – Amikor felvetődött részünkről a rendezés szándéka, felvettük a kapcsolatot a FIBA-val, amelynek vezetése ezután voltaképpen felkért minket rendezőnek, tehát nem klasszikus értelemben vett pályázatról beszélünk. Egyébként is általában mi úgy szoktunk rendezni korosztályos világversenyeket, hogy a FIBA-val összhangban, a nemzetközi szövetség kívánalmainak megfelelően vállaljuk el egy-egy esemény hazánkba hozatalát. Számukra most ez lett volna a segítség, és mivel az U16-os válogatottunk az A-divízióban szerepel, így a rendezést illetően a szakmai és a szervezési koncepció éppen összhangban állt egymással.

A jövőre itthon rendezendő nagy események sora jól mutatja, hogy az MKOSZ továbbra is elkötelezett azon stratégiája mellett, hogy Magyarországot többek között úgy lehet a nemzetközi kosárlabdázás térképén tartani, ha rendre jelentős eseményeknek vagyunk a házigazdái.

Ennek megfelelően – az U16-os leány Eb mellett – jövőre az 5x5-ös és a 3x3-as olimpiai selejtezőtornát is hazai pályán vívhatják majd meg válogatottjaink. Annyi már most kijelenthető: a 2024-es is igencsak elfoglalt évünk lesz."

(Kiemelt kép forrása: dvtkarena.hu)