UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-12-08 16:56

Az U15-ös Eb-győztes fiúk is nulláról indulnak az U16-os válogatottságért

A legutóbb U15-ös Eb-t nyert korosztályos fiú vízilabda-válogatottra U16-os vb vár jövőre, és a helyekért most kell megküzdeniük az ígéreteknek.

Az idei év egyik legemlékezetesebb korosztályos világversenyét hozta az U15-ös fiú vízilabdázók podgoricai Európa-bajnoksága, melyet végül úgy nyert meg a Juhász Zsolt által irányított magyar csapat a házigazda montenegróiak elleni fináléban, hogy korábban a csoportjában mindhárom összecsapását elveszítette.

Ennek a 2008-as születésű korosztálynak jövő nyáron a tervek szerint Máltán rendeznek U16-os világbajnokságot, és az összetartások már elkezdődtek Juhász Zsolt és stábja felügyelete mellett.

„Ez az időszak az újra feltérképezésről szól – mondja a tréner. – Ahogyan novemberben tettem, decemberben is megnézek huszonöt játékost a válogatott összetartáson. Mivel a két meghívott keret között van némi átfedés,

nagyjából negyven fiatallal számolok.

Ilyenkor a fizikai felméréseken van a fő hangsúly, de tartunk egyéni képzéseket is és kétkapuzunk, mert a tavaszi, többnapos összetartáson már harminc fővel szeretnék minőségi munkát végezni. Azt az ott tapasztaltak és a korosztályos bajnokságok nyolcas döntőiben látottak alapján lesz meg a nyári vb-felkészülési keret.”

Juhász Zsolt az idén is számos fiatalnak adja meg a lehetőséget a válogatottba kerülésre Forrás: LEN

Bár a meghívottak között ott vannak az Eb-győztesek, Juhász Zsolt szerint kevesen érezhetik biztosnak a helyüket a nemzeti együttesben.

„A meghívottak közül mindenki be akar kerülni vagy éppen bent akar maradni a válogatottban. A meghívás egyben az elvégzett munkának elismerése is, és azok a játékosok lesznek ott a közös edzéseken, akikben látom, hogy versenyre hívhatják a legutóbbi csapattagokat. Nem számít, hogy ki volt ott az Eb-győztes csapatban, az U16-os válogatottba kerülésért folytatott küzdelemben

mindenki nulláról indul,

és akik most a legjobb benyomást keltik, azok fognak játszani a vébén.”

Az U15-ös Eb-arany önmagában nem szolgál belépőként az U16-os válogatottba Forrás: LEN

A szövetségi edző hozzátette, hogy az U16-os válogatott játékában több előre lépést is tervez az egy évvel ezelőttihez képest. Úgy fogalmazott, hogy:

„Szeretném, hogy ebben az évadban sokkal komplettebben vízilabdázzunk. Az automatizmusoknak egyre jobban bele kell ivódniuk a védekezésbe és a vízilabdás személyiség fejlesztése is célunk. Tudatosabbnak kell lennünk egyénileg és csapatszinten is.”

(Kiemelt képünkön: Juhász Zsolt az idén Eb-t nyert az U15-ös vízilabda-válogatottal Forrás: LEN)