UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2023-12-10 21:12

Az év női játékosa, Gaál Zsóka a világválogatottban is szerepelt az idén

Az év női sakkozója, a 16 éves Gaál Zsóka az idén játszott a világválogatottban, a felnőtt Eb-n a magyar női csapat legjobb pontszerzője volt és Magnus Carlsennel is gyakorolt.

Ismét mozgalmas és sikeres évet zár a 16 éves sakkozó, Gaál Zsóka. Az ajkai kitűnőség sikerei közül kiemelkedik, hogy az U16-osokat képviselve

meghívást kapott a női világválogatottba,

amely Kazahsztán csapatát múlta felül úgy, hogy Zsóka a rapid kategóriában az All Star-együttes legjobb pontszerzője volt. Aztán az U16-osok hollandiai sakkolimpiáján a fiúk között a magyar csapatnak ötven százalékos teljesítménnyel segített, a Garuda Ajka BSK  tagjaként pedig az európai klubcsapatok viadalán ezüstérmet szerzett.

Gaál Zsóka az idén is értékes tapasztalatokat szerzett a felnőttek között Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

A Papp Gábor és Berkes Ferenc nagymesterek által edzett reménység továbbá a montenegrói női Európa-bajnokságon a második táblán játszott, és a nemzeti csapat legjobb pontszerzőjeként női nagymesteri normát szerzett.  

A Magyar Sakkszövetség mindezek elismeréseként a 2023-as év női sakkozója címmel tüntette ki a sokra hivatott tinédzsert.

„Nagyon izgalmas év van mögöttem – mondja Zsóka. – Idén nemcsak hazai, hanem külföldi versenyeken is indultam, illetve az ifjúsági megméretések mellett többségében felnőttversenyeken ültem asztalhoz. Külön öröm, hogy részt vettem Norvégiában egy edzőtáborban, ahol

Magnus Carlsen ötszörös világbajnokkal sakkozhattam

és kellemes emlékek fűznek a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon az első Sakktriatlon versenyhez, melyen Berkes Ferenc edzőmmel alkottunk egy csapatot, és sikerült nyernünk. Büszke vagyok, hogy a Magyar Sakkszövetség az év női sportolójának választott. További büszkeséggel tölt el, hogy válogatottként képviselhetem Magyarországot, Veszprém vármegyét és szeretett városomat, Ajkát. Nagyon köszönöm Polgár Juditnak, hogy alapítványán keresztül támogat, ahogyan Ajka városa is. Egy táblajátékokat gyártó londoni cég, a Purling London márkanagykövete vagyok, nekik is hálás vagyok ezért a megtisztelő szerepkörért.”

(Kiemelt képünkön: Gaál Zsóka a világválogatottban Forrás: Gaál Zsóka/Facebook)