UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika Szakszemmel

2023-12-11 09:09

„A szülőnek tudnia kell, hogyan változik a gyerek” – id. Herczeg György

Egy nap az utánpótlásért címmel tizenharmadszor rendezett nagy sikerű konferenciát szerkesztőségünk. A Lurdy Ház Rendezvényközpontjában tartott egész napos eseményen ezúttal is klasszis előadók beszéltek a korosztályos sportot érintő aktualitásokról, legfontosabb ügyekről. Az FTC gerelyhajító-edzője, az U20-as Európa-bajnok ifj. Herczeg György édesapja, id. Herczeg György az egyéni sportágat űző fiatalok kibontakoztatásának lehetőségeiről tartott előadást.

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg az Utanpotlassport.hu szerkesztősége – a Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével – a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában az Egy nap az utánpótlásért című konferenciát. A telt házas eseményen az FTC gerelyhajító-edzője, az U20-as Európa-bajnok ifj. Herczeg György édesapja, id. Herczeg György az egyéni sportágat űző fiatalok kibontakoztatásának lehetőségeiről tartott előadást.

Nekem, mint szülő tudnom kell, hogyan változik a gyerek

– magyarázta, amikor a kezdetektől felvázolta fia pályafutásának felépítését. Elmondta, hogy az olimpiai bajnok Németh Miklóst azért kérte fel társedzőnek, mert fontosnak tartotta, hogy a fia az elméleti képzés mellett hiteles gyakorlati oktatást is kapjon, valamint a sérülések megelőzésének témakörében is jártas szakembert keresett. Az Egyesült Államokban tíz évet eltöltő tréner számos amerikai példával szolgált, továbbá felhívta a figyelmet az iskolai munka és a sportolás összehangolásának nehézségeire, és kiemelte:

„Tizennyolc-tizenkilenc éves korban extrém nyomás helyeződik a fiatalokra az érettségi, majd a felvételik miatt, és a legtöbben ilyenkor hagyják abba a sportolást. Mi erre a szakaszra tudatosan készültünk, ezért egy-két évvel korábban megcsináltuk mindazt, ami később jelentkezett volna feladatként. Az egyetem a tanítással foglalkozik, a sport pedig bajnokokat szeretne nevelni, ezt a kettőt nem mindig könnyű összeegyeztetni, ezért is fontos, hogy előre tervezéssel, átgondoltan tegyük a dolgunkat.”

id. Herczeg György a tanulás és a sport fontosságára is felhívta a figyelmet Fotó: Vasas Attila

Az edző elmondta, véleménye szerint a sportoló pályafutásának menedzseléséhez érdemes protokollt készíteni olyan területeken mint a sérülésre vagy a kommunikációra, és beszélt arról, hogy

A szülőknek meg kell tervezniük, hogy hogyan építik fel a saját családi életüket.

Az atlétikában huszonhárom évesen kezdődik a felnőttkor, és onnantól tudjuk elvárni a sportolótól, hogy a karrierje maximumát érje el. A világcsúcsok ebben a sportágban huszonnyolc-harminc éves korban születnek, tehát nem szabad sietni.”

(Kiemelt képünkön: id. Herczeg György Fotó: Vasas Attila)