UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-12-13 20:01

Bátor és egységes fiú kardcsapat nyert aranyat Németországban

A kadét fiú kardcsapat Eislingenben elhitte magáról, hogy a legjobbak közé tartozik, és bravúros aranyérmet nyert.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hét végén a kadét fiú kardcsapat aranyérmet nyert a németországi Eislingenben rendezett európai körversenyen.

A Berkeszi Dániel, Csoba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású egység többek között legyőzte az esélyesebbnek tartott amerikai és olasz válogatottat, majd a döntőben a spanyolokat múlta felül 45:42-re. Az egyéni viadalon aztán Tóth Robin ötödik helye jelentette a legjobb magyar eredményt.

A megméretésről a válogatott keretedzőjét, Kósa Miklóst kérdeztük.

„Eislingenben erős volt a mezőny, a csapat pedig először vívott ebben az összeállításban – mondja a tréner. – Mindenki megoldotta a feladatát, Csoba Botond jól megbirkózott a befejező szerepkörrel.

Végre egységes és bátor csapatot láttam a páston.

Neuhold Sándorral (a junior fiúk keretedzője – a szerk.) hosszú ideje szajkózzuk nekik, hogy helyük van a legjobbak között. Most elhitték, hogy képesek a kimagasló teljesítményre. Nem titok, hogy a korábbi versenyek után bőven maradt bennem hiányérzet az eredményeket illetően. Úgy láttam, eddig az volt a legfőbb probléma, hogy nem hitték el a fiúk, sokkal többre vannak predesztinálva egyénileg és csapatként is. Az egyéni versennyel ezúttal sem lehetek elégedett, persze Tóth Robin teljesítménye dicséretes.”

A kadétok számára csak az Európa-bajnokságon rendeznek csapatversenyt, a vébén nem. Legutóbb Tallinnban  a Vajda Oszkár, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Monori Mátyás alkotta négyes az Eb-dobogó harmadik fokára állhatott fel, míg Vajda egyéni Európa-bajnok lett. Jövő februárban Nápoly lesz a korosztály kontinensviadalának házigazdája.

„Ez a csapatsiker önbizalmat kell, hogy adjon a fiúknak. Nagyjából megismertük a mezőnyt, és látjuk, hogy mire lehetünk képesek. Bízom benne, hogy az Európa-bajnokságon folytatni tudjuk a korábbi évek jó szereplését, és ismét harcban leszünk az éremért.”

Egyébként az Eb-n induló csapat majd a korosztályos ranglista alapján alakul ki. A legtöbb ranglistapontot a nívós nemzetközi válogatóversenyeken elért egyéni eredmények adják, és jelenleg is szoros csata folyik a válogatott helyekért.

„A szezon előtt azt mondtam, hogy van nyolc-tíz fiatal, akik közül bárki odaérhet a válogatottba, mára nagyjából hat főnek van erre reális esélye. Az Eb-ig lesz még egy versenyünk Barcelonában, és persze adott a lehetőség, hogy valaki nagyot ugorjon előre a ranglistán. Az idény elején azt gondoltam, hogy szinte minden versenyen lesz egy-két negyeddöntősünk, de ez nem így történt.

Remélem, hogy a fiúk az Eb-ig még fejlődni fognak mentálisan, és ott mindenki ki tudja hozni magából a legtöbbet.

(Kiemelt képünkön: az Eislingenben győztes csapat Forrás: hunfencing.hu)