UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Cselgáncs

2023-12-14 19:26

Novemberben Szabó Tibor cselgáncstréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője novemberi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Szabó Tibor cselgáncsedzőé lett.

A díj harmadik évadának harmadik kiírásában Babos Csaba tenisz-, Gál László ökölvívó- és Szabó Tibor cselgáncsedző volt a három jelölt.

A kuratórium döntése alapján a novemberi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a Budapesti Honvéd junior- és U23-as korosztályának 39 éves cselgáncsedzője vehette át.

Szabó Tibor harmincnégy esztendővel ezelőtt, ötévesen kezdett el dzsúdózni a Budapesti Honvédban, és azóta sem szakadt el a klubtól. Az edzői pályáját 2004-ben indította a legkisebbek mellett, ekkor még a sportág megszerettetése volt az elsődleges feladata. Majd ahogyan nőttek a tanítványai, számos magyar bajnoki címet szereztek a diák C-, B- és A-korosztályban, majd később a serdülők között is, a serdülő és az ifjúsági Európa-kupa-versenyeken pedig egyre több érmet gyűjtöttek. Tavaly nyáron pedig érkezett el az igazi nemzetközi áttörés: Bognár Inez révén – aki az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert – az első utánpótlás-világversenyen érmes tanítványának is örülhetett. A múlt év őszén Gyertyás Róza U23-as Európa-bajnoki aranyat ünnepelhetett, majd az idén megvédte címét, miközben Kőszegi Rebeka Eb-bronzérmes lett ugyanebben a korosztályban. A Honvéd edzői stábjának tagjaként – többedmagával – foglalkozott a felnőtt vb- és Eb-bronzérmes Özbas Szofival, továbbá az Európa-bajnok, vb-harmadik Karakas Hedviggel is. Toncs Péter vezetőedző irányítása mellett edzőkollégáival (Neu Gábor, Gera Csaba, Erbszt Ádám) közösen összesen harminc fiatallal foglalkozik a klubban.

A novemberi győztes: Szabó Tibor Fotó: Vasas Attila

Novemberben Potsdamban rendezték az U23-as Európa-bajnokságot, amelyet a magyar cselgáncsozók nyolc éremmel zártak; ebből

a termésből hárommal vették ki részüket Szabó Tibor tanítványai.

A mieink két aranyából az egyik Gyertyás Róza (aki bár hivatalosan a Koroncó-Tutti versenyzője, hosszú ideje a fővárosban, a Honvédban készül) nevéhez fűződik; ő az 52 kilósok mezőnyében nem talált legyőzőre, ezzel pedig megvédte a tavalyi, szarajevói Eb-címét. A még juniorkorú Kőszegi Rebeka szintén dobogóra állhatott: bronzérmet nyert a 48 kilósok között. Az egyéni versenyeken begyűjtött két érem után az Adorjáni Gergellyel és Gyertyás Rózával a soraiban felálló magyar válogatott harmadik lett az Eb vegyes csapatversenyében.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Köpf Károly főtitkár, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük az Európa-bajnok, vb-bronzérmes dzsúdós, Karakas Hedvig méltatta a díjazottat.

„Talán éppen Tibor lesz, akinek valamelyik tanítványa lemásolja a sportág eddigi egyetlen magyar olimpiai bajnokának, az 1992-ben győztes Kovács Antalnak a teljesítményét” – adta meg az alaphangot Köpf Károly, a korábbi klasszis, a ma már a Budapesti Honvédban Szabó kollégájaként edzősködő Karakas Hedvig pedig így fogalmazott:

 „A Honvédban végig kísértem Tibort azon az úton, amelyen fokról fokra haladt előre.

Elképesztően elhivatott, lelkiismeretes, becsületes, a munkájáért feltétel nélkül rajongó szakembert ismertem meg benne, úgyhogy ez a díj a legjobb helyre került.

Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy az elismerés csak egy megálló, nem pedig a végállomás a számára”

Az Európa-bajnok Karakas Hedvig a Honvédban kollégája a díjazottnak Fotó: Vasas Attila

A díjazott hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a kitüntető címet, miközben hozzátette: „Bár én kaptam, magától értetődő, hogy egymagam képtelen lettem volna elérni azokat a sikereket, amelyek alapján odaítélték a díjat. Bár a dzsúdó egyéni sportág, az edzők csapatmunkában dolgoznak, úgyhogy a kollégáimnak is messzemenően köszönettel tartozom. Az utánpótlás-edzői hivatásról azt gondolom, abban

nagyjából fele-fele arányban van szerepe a sportág szakmai részének és a pedagógiának.

gyerekeket egyre nehezebb motiválni, hiszen annyi mindent csinálhatnak, ami mind sokkal könnyebb, mint magas szinten sportolni. A jó tréner ismérvei közé tehát ma már hozzátartozik az is, hogy képes legyen megfelelően ambicionálni a tanítványait.” 

(Kiemelt képünkön balról: Bruckner Gábor, Köpf Károly, Szabó Tibor és Karakas Hedvig Fotó: Vasas Attila)