UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-12-21 18:37

Gáll András „hézagos” évben is a legjobb junior volt itthon

Az év junior férfiöttusázójának választott Gáll András az idén felnőtt magyar bajnok lett, világcsúcsot ért el és U24-es Eb-t nyert.

A Trion SC sokra hivatott fiatalját, Gáll Andrást ismerte el a hazai öttusa szövetség az idei év legjobb juniorversenyzőjének járó kitüntetéssel.

A 20 éves kiválóság pazarul kezdte az évet és februárban bravúros teljesítménnyel

megnyerte a Peridot fedett pályás nyílt magyar bajnokságot.

Aztán Ankarában és Budapesten is részt vett felnőtt-világkupaversenyen, és utóbbin emlékezetes, 9:51.30 perces időeredményt ért el a kombinált számban (lövészetekkel megszakított futás), amely három napig a felnőttvilágcsúcsot jelentette.

Gáll András pályafutása eddigi legszebb sikerét érte el a magyar bajnoki címmel Fotó: Buza Virág

A sikerszéria azonban nem folytatódhatott, mert nyár elején a bal karjában trombózis alakult ki, így hosszú, többhónapos pihenőre kényszerült. A szeptemberi, litvániai junior-világbajnokságon már rajthoz állt, de messze nem százszázalékos állapotban. Az esztendő második fele mégsem múlt el jelentős siker nélkül. November végén Gáll a lengyelországi Drzonkówban rendezett U24-es öttusa Európa-bajnokságon már a régi önmagára hasonlított, és nagyon magabiztos versenyzéssel szerzett egyéni aranyérmet. Nem mellesleg a 17 éves Mészáros Emmával alkotott vegyes váltója is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, továbbá a férficsapattal is kiérdemelt egy ezüstöt.

„Ha egyetlen szóban kellene elmondanom, hogy milyen volt ez az év, akkor úgy fogalmaznék, hogy: hézagos. Természetesen az elért eredményeimnek nagyon örülök,

a Peridot fedett pályás nyílt magyar bajnokságon megszerzett aranyérmem pedig nem az évem, hanem az életem eddigi legnagyobb sikere.

Most maximálisan azon vagyok, hogy jövőre ezeket az eredményeket látványosan túlszárnyaljam. Remélem, hogy betegségek, sérülések sem fognak hátráltatni, és ki tudom hozni magamból a legtöbbet. Balszerencsés esetek és embert próbáló hónapok vannak mögöttem. Lelkileg jobban megviselt ez az év, mint fizikálisan, de pozitívan tekintek előre.”

Gáll András az év végére U24-es Európa-bajnoknak mondhatja magát Forrás: Polski Związek Pięcioboju Nowoczesnego)

Ez elmúlt esztendők korosztályos világeseményein rendre dicséretesen teljesítő fiatal jövőre az utolsó juniorévét tölti, ám elsősorban nem az utánpótlás-viadalokon való remeklés lehetősége hozza lázba.

„Nagyon hasznos volt, hogy év elején két felnőttvilágkupán is ott lehettem, mert az ezeken a versenyeken szerzett értékes tapasztalatokat jövőre kamatoztatni tudom. Nem titok, hogy a következő évben már a felnőttek között szeretnék nagyot alkotni. A céljaim megvannak, de eredmények tekintetében semmit nem szeretnék elkiabálni. Ez idén is jó taktikának bizonyult, hiszen kétszer is sokat segített a siker elérésében, hogy sokan nem számoltak velem.”

(Kiemelt képünkön: Gáll András Fotó: Buza Virág)