UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-12-26 08:58

Az utánpótlás-válogatottak többsége hozta a kötelezőt 2023-ban

Áttekintettük, hogyan szerepeltek a két kiemelt, az U19-es és az U17-es korosztály labdarúgó-utánpótlásválogatottjai, valamint megnéztük, mire számíthatunk csapatainktól 2024-ben.

A 2023-as év végén összegezzük, hogyan teljesítettek a labdarúgó-utánpótlásválogatottak, illetve mi vár a csapatokra a következő esztendőben. A két kiemelt korosztály – az U19-esek és az U17-esek – szereplését és esélyeit értékeljük mindkét nem esetében.

Az U19-es fiúk az Európa-bajnoki selejtező első körét sikerrel vették még 2022-ben, ezért ott lehettek 2023 márciusában kontinensviadal előszobájában, az elitkörben az angliai mini tornán. A házigazdák számítottak a csoport esélyesének, és ennek megfelelően az első meccsen le is győzték a magyar együttest. A négyesben még Izlanddal és Törökországgal nézett szembe Szélesi Zoltán szövetségi edző csapata: előbbitől két góllal kikapott, és csak egy pontot tudott gyűjteni az utóbbi ellen.

Meglepetésre az izlandiak végeztek az első helyen, és jutottak ki az Eb-re, Magyarország pedig a negyedik helyen zárt.

A 2024-es Európa-bajnokság kvalifikációs időszaka az idén októberben kezdődött. A már Babó Levente vezette U19-es válogatott nem került megoldhatatlannak tűnő csoportba a selejtező első körében. A lettországi mini tornán a rendező mellett Norvégia és Gibraltár várt a magyar együttesre. Az első találkozó kissé csalódást okozott, mivel 1–1-et játszott a csapat Lettország ellen. A második összecsapáson a pofozógép szerepét betöltő Gibraltár ellen simán, 6–0-ra győzött Magyarország, míg az utolsó fordulóban a csoportgyőztes norvégok ellen szenvedtek 2–1-es vereséget Babóék. A továbbjutás viszont nem csak a saját kezükben volt, hiszen Lettország az utolsó fordulóban találkozott Gibraltárral, amelyen a házigazdák győzelme nem, csak a gólkülönbség volt kérdés. A meccset 8–0-ra nyerték a lettek, így a több lőtt gólnak köszönhetően Norvégia mellett ők jutottak az elitkörbe.

Lemaradt a jövő évi elitkörröl az U19-es fiúválogatott Forrás: MLSZ
A magyar U19-es fiúválogatott tehát biztosan nem lesz ott a 2024-es Eb-n, legközelebb a 2025-ös kontinenstornára selejtezhet a jövő év őszén.

A két évvel fiatalabbak, az U17-esek alanyi jogon részt vehettek a májusi, Magyarországon rendezett 2023-as Európa-bajnokságon. Belvon Attila szövetségi edző együttese remekül kezdett, és az első mérkőzésen 3–0-ra legyőzte a walesieket. A folytatásban viszont két gólgazdag találkozón is alulmaradt a magyar csapat: Lengyelországtól 5–3-ra, míg Írországtól 4–2-re kapott ki. Ezzel a harmadik helyen zárta Belvon gárdája a csoportot, ami nem ért továbbjutást.

A 2024-es Eb-re vezető útját októberben a Telkiben megtartott mini tornán kezdte a csapat. A meglehetősen könnyű csoportban először Andorrát győzte le 2–0-ra a Jeremiás Gergő vezette gárda, de a második találkozón azonban Bulgáriával nem bírtak a mieink, így az utolsó meccsen Bosznia-Hercegovina ellen dőlt el az elitkörbe jutás sorsa. A bosnyákok ellen Mondovics Kevin már az első félidőben megszerezte a vezetést, amit a második játékrész elején növelni tudott. A rivális ugyan egyszer betalált, de válaszra sem kellett sokat várni, és a 3–1-es győzelemnek köszönhetően a selejtezősorozat második szakaszába jutott a magyar együttes.

Az U17-es válogatott 2024. március 20–26. között a házigazda Anglia mellett Franciaországgal és Észak-Írországgal küzd meg a kvalifikációért.
Az elitkörbe jutást ünnepli az U17-es fiúválogatott Forrás: MLSZ

A nyolc csoportból az első helyezettek automatikusan kijutnak a ciprusi Eb-re, akárcsak a hét legjobb második helyezett. „A korosztályos válogatottban minden nemzetközi mérkőzést arra használunk fel, hogy a játékosok tapasztalatokat szerezzenek, megismerkedjenek a nemzetközi szint követelményeivel, és a lehető legmagasabb szinten méressék meg magukat. A tavaszi elitkör jó alkalom lesz arra, hogy kiváló képességű csapatok ellen mutassuk meg a tudásunkat, biztos vagyok benne, hogy ez a három mérkőzés sokat hozzáad majd a játékosok fejlődéséhez.

Nehéz dolgunk lesz, de természetesen mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy meglepetést okozzunk a csoportban”

– mondta a sorsolás után Jeremiás az mlsz.hu-nak.

Az U19-es leányválogatott elsődleges célja a 2023-as évben is az volt, hogy megtartsa az A-ligás pozícióját, ami lényegében a fiúk elitköréhez hasonlítható. Ennél merészebb álmokat az MLSZ női bizottságának elnöke, Török Gábor szerint jelenleg nem érdemes szőni: „Azt tudni kell, hogy a lányok Európa-bajnokságán jelenleg nyolc nemzeti csapat vehet részt, pontosabban hét plusz a rendező. Ennek lebonyolításnak a reformja tervben van, de egyelőre teljesen illuzórikus, hogy Magyarország stabilan a legjobb nyolc csapat között legyen utánpótlásban” – mondta az Utánpótlássportnak.

Az áprilisi A-ligás küzdelmek második szakaszában a 2023-as Eb-re kijutáshoz a franciákat, a portugálokat és a románokat is meg kellett volna előzni, azonban az első két meccsen világossá vált, hogy Franciaország és Portugália jóval magasabb szinten játszik, mint a mieink. A csoportkör záró mérkőzésén viszont Románia ellen 4–2-re győzött Turtóczki Sándor szövetségi edző csapata, s a harmadik helyen végzett.

A 2024-es Eb-selejtező az első körében a franciaországi mini tornán kellett a legjobb háromban végezni ahhoz, hogy a csapat az A-ligában maradjon, azaz továbbra is legyen esély a kvalifikációra.

Franciaország mellett Olaszország és Észak-Írország szerepelt a csoportban, az pedig már a sorsolás után egyértelmű volt, hogy az utóbbi ellen lehet valódi sansza a magyaroknak. Ugyan a franciák és az olaszok ellen is biztató játékot mutatott Szarvas Alexandra új szövetségi edző együttese, szorosan mindkét meccset elveszítette. A jobb gólkülönbség miatt a döntetlen is elég volt a harmadik helyhez az észak-írek ellen az utolsó találkozón, így a célnak megfelelt az 1–1-es végeredmény.

Az U19-es leányválogatott öröme Forrás: MLSZ

Az U19-es leánycsapat 2024. április 3–9. között hazai pályán harcolhatja ki az Eb-szereplést. Ehhez Németországot, Svédországot és Romániát kell maga mögé utasítania. „Nagyon nehéz csoportba kerültünk, de erre lehetett számítani a sorsolás előtt is, hiszen az Eb-selejtezők A-ligájában nem lehet egyszerű csoportba kerülni. Szeretnénk a lehető legjobban képviselni a magyar színeket, és hazai pályán, a saját közönségünk előtt megmutatni, hogy a nálunk erősebb ellenfelekkel is fel tudjuk venni a versenyt” – fogalmazott Szarvas a sorsolást követően az mlsz.hu-nak.

Az U17-es leányválogatott a két évvel idősebbekhez hasonlóan szerepelt 2023-ban. Az idei – szintén mindössze nyolc csapatos – Európa-bajnokságra nem jutott ki Schumi Dorottya szövetségi edző együttese, mert az A-ligás selejtező második szakaszában csak a harmadik helyen zárt, mivel 5–2-re kapott ki Németországtól és 4–0-ra Portugáliától, de hozta a kötelezőt, és Észak-Macedónia ellen 7–0-ra nyert.

A 2024-es Eb-kvalifikációt az A-ligából kezdte a novemberben már Gajdóczi Tibor vezette csapat. Az első szakasz mini tornáját Telkiben rendezték, amely nyitó mérkőzésén bravúros 1–0-s győzelmet arattak a lányok Belgium ellen. A második fordulóban Anglia 8–0-lal átgázolt a mieinken, de

az észak-írek elleni 2–0-s siker biztossá tette, hogy Magyarország a selejtező második szakaszát is az A-ligában tölti.
Az U17-es leányválogatott Észak-Írország ellen is győzött Forrás: MLSZ

Gajdóczi csapata 2024. március 8–14. között a mini tornát rendező horvátok, az osztrákok és belgák ellen vívhatja ki az Eb-részévtelt. „Kaphattunk volna nehezebb és könnyebb csoportot is, de az már a sorsolás előtt biztos volt, hogy lesz kiemelkedő képességű csapat az ellenfeleink között. Ez most az osztrák válogatott lett, amely nagyszerű eredményeket ért el az utóbbi időszakban, ősszel a németeket is megelőzve nyerte meg a csoportját. A belgákat ismerjük, az őszi selejtezőben játszottunk ellenük, hasonló képességű csapatuk van, mint nekünk, a horvátok pedig meggyőző teljesítménnyel jutottak fel az A-ligába. A torna remek alkalom lesz arra, hogy erős ellenfelekkel szemben megvívott mérkőzéseken fejlődjenek a lányok, a márciusig hátralévő időben igyekszünk minél jobban felkészülni a viadalra.

Szoros mérkőzésekre van kilátás, a célunk, hogy bennmaradjunk az A-ligában, az álmunk pedig természetesen az, hogy meglepetést okozzunk, és kijussunk az Európa-bajnokságra”

– értékelt a sorsolást követően Gajdóczi az mlsz.hu-nak.

Kiemelt képünkön: Az U17-es magyar válogatott Forrás: MLSZ)