UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2023-12-27 20:15

Az év legjobbjai: utánpótláskorúak sokasága a listán

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben megválasztják sportágukban az év legjobbjait. A számos klasszis között az idén is találunk olyan kiválóságokat, akik utánpótláskorúként érdemelték ki az elismerést, és a nívós rangsor élén végeztek. Összeállításunkban belőlük szemezgetünk.

A legváratlanabb befutó egyértelműen a Budaörsi LE fallabdázója, Czakó Vince Attila, aki

13 évesen lett birtokosa a kitüntető címnek.

Mellette már egyáltalán nem hat szenzációként, hogy a női mezőnyben az U17-es korosztályt képviselő Juhász Nórát (Squashberek) nevezte meg idei legjobbnak a honi squashszövetség.

Kissrác, nagy skalpok

 A szokatlan döntés hátteréről Böhm Gabriella elnökségi tagot kérdeztük.

„Vince a korosztályában – egészen addig, amíg az ősszel a tizenhárom éves kor betöltésével kategóriát nem váltott – vezette az U13-as Európa-ranglistát, emellett a kortársai között szuperszéria-versenyt is tudott nyerni, ami a legmagasabb besorolású viadala ezeknek a fiataloknak. Tudtommal korábban ilyesmi sosem sikerült magyar versenyzőnek. A kölni siker után egy héttel a hollandiai állomáson is döntőbe jutott, akkor – szoros csatában – a második helyet szerezte meg, és további sok-sok nemzetközi versenyt nyert meg. A többszörös magyar bajnok Farkas Balázs is esélyes volt az év legjobbja címre, ő egyeduralkodónak számít idehaza, de az idén nem volt igazán kiemelkedő eredménye az ob-győzelmen kívül. Ezért úgy döntöttünk,

motiváljuk a juniorokat, hogy érezzék, akár ők is megkaphatják ezt az elismerést.

Juhász Nórával kapcsolatban is hasonlóan gondolkodtunk.”

Czakó Vince Attila 13 évesen lett az év legjobb fallabdázója Forrás: MFSZ

Ugyanúgy az egészen fiatalok táborából került ki győztesként a 16 esztendős Gaál Zsóka, 2023 legjobb női sakkozója. Az ő címét viszont már nem csak motiváló gesztus vezérelte. Az ajkai kitűnőség idei sikerei közül kiemelkedik, hogy az U16-osokat képviselve

meghívást kapott a női világválogatottba,

amely Kazahsztán csapatát múlta felül úgy, hogy Zsóka a rapid kategóriában az All Star-együttes legjobb pontszerzője volt. Aztán az U16-osok hollandiai sakkolimpiáján a fiúk között a magyar csapatnak ötven százalékos teljesítménnyel segített, a Garuda Ajka BSK tagjaként pedig az európai klubcsapatok viadalán ezüstérmet szerzett. A Papp Gábor és Berkes Ferenc nagymesterek által felkészített reménység a montenegrói női Európa-bajnokságon a második táblán játszott, és a nemzeti csapat legjobb pontszerzőjeként női nagymesteri normát szerzett. Decemberben pedig magyar női bajnoki címet ünnepelhetett.

„Nagyon izgalmas év van mögöttem – mondta Zsóka. – Az idén nemcsak hazai, hanem külföldi versenyeken is indultam, illetve az ifjúsági viadalok mellett inkább felnőttversenyeken ültem asztalhoz. Külön öröm, hogy részt vettem Norvégiában egy edzőtáborban, és ott Magnus Carlsen ötszörös világbajnokkal sakkozhattam, miközben kellemes emlékek fűznek a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválhoz is. Büszke vagyok rá, hogy a szövetség az év női sportolójának választott.”

Gaál Zsóka felnőtt női sakkbajnoki címmel zárta az évet Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

Az esztendő női tekvandósa az a 17 éves Márton Luana lett, aki ikernővérével, Vivianával együtt remekelt az idén. A Madridban élő és készülő, a Hankuk egyesületét erősítő testvérpár mindkét tagját kivételes tehetségnek tartják, ám 2023-ban Luana érte el a nagyobb sikert:

57 kilóban aranyérmet nyert a bakui felnőtt-világbajnokságon.

Luana továbbá az Európa Játékokon ezüstöt, a junior Eb-n bronzot szerzett, míg az U21-es kontinensviadalon úgy lett második, hogy az 57 kilós fináléba Viviánával együtt jutott be, de a nővérek nem álltak ki egymás ellen. Pénzfeldobás döntött arról, hogy melyikük lép vissza.

A tekvondós Márton Luana (kékben) felnőttvilágbajnok lett Forrás: World Taekwondo

Az úszószövetség a 19 éves Fábián Bettinát látta az esztendő legjobb nyílt vízi úszójának. A Ferencváros sportolója ifjúsági világ- és Európa-bajnokként búcsúzik az utánpótlásévektől;

a korfui kontinensviadalon 10 km-en egyéniben és az 5 km-es vegyes váltóban is aranyéremmel zárt.

A korosztályos versenyek legjobbjaként értelemszerűen a felnőttválogatottban is számolt a szakvezetés Kutasi Gergely tanítványával. Aki a fukuokai világbajnokságon bizonyított is: a vegyes váltóval a második, egyéniben az 5 km-es távon a nyolcadik, 10 km-en pedig a kilencedik helyen zárt. Azt, hogy már a „nagyok” között is meghatározó versenyzőnek számít, ugyancsak jól mutatja a portugáliai nyílt vízi világkupán megszerzett ezüstérme, valamint a LEN Európa-kupa-sorozatban aratott győzelme.

Aki két sportágban is remekelt

Ritkán látni olyat, hogy valakit két sportágban is a legjobbnak választanak az adott évben, de a 19 éves Elekes Enikővel ez történt, miután szumóban az év felnőtt női versenyzője, míg birkózásban a legjobb U20-as fiatalnak járó címet nyerte el. A kőbányaiak ígérete nemcsak a díjakat, hanem az aranyérmeket is halmozta az idén. Elekes fő terepe a birkózás, amelyben tarolt az U20-as világversenyeken: a 65 kilósok között a spanyolországi Európa-bajnokságon, majd a jordániai világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ezzel első magyar női birkózóként szerzett junior-világbajnoki címet, ráadásul korábban egyetlen hazai versenyző sem volt képes arra, hogy az U17-es vb-n és Eb-n (2021), majd az U20-as vb-n és Eb-n (2023) is nyerjen ugyanabban az évben. A csepeli KIMBA-n készülő fiatal a birkózósikerek után az ősszel

szumóban is sporttörténelmi eredményt ért el,

miután újabb fantasztikus menetelést bemutatva felnőttvilágbajnok lett, s ezzel megszerezte Magyarország első női vb-aranyát, ráadásul éppen a sportág őshazájában, Japánban.

Elekes Enikő birkózásban és szumóban remekelt Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Már negyedik alkalommal választották meg a 19 éves Fekécs Szilárdot az év súlyemelőjének. Jeleként annak is, hogy elismerésre méltó tehetséggel és kitartással gyűri le az előtte tornyosuló nehézségeket, ahogyan tette azt 2023-ban is, életének nyugtalanító fejleményeket hordozó időszakában. A sportolói karrierjében egymást váltó hullámhegyek és -völgyek bukkantak fel: májusban tragikus váratlansággal elhunyt békési mestere, Balog János, a tragédiával együtt járó kényszerű klubcsere, az átigazolás Tatabányára pedig nem marad(hatot)t következmények nélkül. A teljesítményingadozás, a szélsőséges produkció tetten érhető volt a fiatalember több fellépésén is. Példának okáért az augusztusi Messzi István-emlékversenyen a megszokottnál egy kategóriával feljebb, 81 helyett 89 kilogrammban indulva is remekelt: mindkét fogásnemben és összetettben is övé lett a hazai korosztályos rekord, hogy aztán a szeptemberi korosztályos ob-n meg abszolút bajnokesélyes létére kiessen szakításban... Majd jött a mélypontot követő újabb magaslat:

a novemberi felnőttbajnoki cím könnyed megszerzése.

Hogy őt szavazták meg újfent az év legjobb férfi emelőjének, abban benne volt, hogy a juniorok nyári, bukaresti Európa-bajnokságán ötödik lett a súlycsoportjában, de az is, hogy – még a Békési SE sportolójaként – az áprilisi, jereváni felnőtt Európa-bajnokságon összetettben tizenkettedikként végzett úgy, hogy gyengébb szakítás után lökésben hozta a „szokásos” országos korosztályos csúcsát. Ráadásul a kategóriájában, a 81 kilóban ő volt a legfiatalabb induló. A nők között az utolsó U23-as évében járó Mitykó Veronika lett a legjobb, aki – egyebek mellett – a 23 éven aluliak Európa-bajnokságán úgy lett aranyérmes a fogásnemben, hogy egyéni rekorddal, kereken 100 kilóval mindenkit maga mögé utasított szakításban.

A húszéveseké a világ

A 20 éven felettieket tekintve már nem meglepetés, de dicséretes, hogy többen is a legjobbak lettek a sportágukban.

A DEAC kardvívója, Battai Sugár Katinka az év elején, még 19 esztendősen junior csapat Európa- és világbajnoki címet ünnepelhetett, egyéniben megnyerte az athéni felnőtt-világkupaversenyt, majd a második felnőtt csapatvilágbajnoki címét érdemelte ki Milánóban Pusztai Liza, Szűcs Luca és Márton Anna társaságában.

A kardvívó Battai Sugár Katinka csapatban már kétszeres felnőttvilágbajnok Forrás: FIE​​​​​

A legjobb hazai női bringás, a három kerékpáros szakágban is jeleskedő, a holland SD Worx csapatában brillírozó 22 éves Vas Kata Blanka évéből a glasgow-i U23-as országúti világbajnokság mezőnyversenyének megnyerése és a Giro d'Italián elért szakaszgyőzelme emelkedik ki.

A 21 esztendős, az év női sportlövőjének választott Fábián Sára már olimpiai kvótaszerzéssel is büszkélkedhet. A Csepel TC fiatalja – miután a csengtui Egyetemi Világjátékokon sportpisztollyal és légpisztollyal is ezüstérmes lett – a bakui felnőtt-világbajnokság légpisztolyos küzdelmeiben az előkelő negyedik helyen zárt, egyúttal kivívta a párizsi ötkarikás részvétel jogát.

„Bár a kvótát az országnak szereztem, természetesen úgy készülök, hogy ott leszek jövőre Párizsban. Nem is lehet máshogyan hozzáállni. A versenynaptárt is úgy terveztük meg, a formaidőzítéssel is úgy számolunk és annak megfelelően is végzem a mindennapi edzésmunkámat. Remélem, hogy addig a többiek is szereznek kvótát, és nem lesz kérdés az indulásom.”

A párizsi belépőjegyet az év női legjobb ökölvívója, a 22 éves Hámori Luca is magáénak tudhatja. A Fitt-Box Club Kőszeg öklözője a lengyelországi Európa Játékokon a 66 kilogrammos mezőnyben a legjobb négy közé jutással biztosította helyét a játékokon, ezzel először kvalifikálta magát olimpiára magyar női ökölvívó.

„Még most is ízlelgetem, hogy első magyar női bokszolóként jutottam ki az olimpiára, ami csodálatos plusz amellett, hogy kiskori álmom volt a kvalifikáció. Nehéz felfogni, mit is jelent ez, amit elértem; több mint tíz éve dolgoztam ezért” – nyilatkozta Hámori, aki az esztendőt a felnőtt magyar bajnokságon zárta, amelyen megvédte a címét.

(Kiemelt képünkön: Fábián Bettina megnyerte a nyílt vízi úszók Európa-kupa-sorozatát Forrás: fradi.hu)