UtánpótlásSport
2024. május 10.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-12-28 19:06

Tiba Panna 16 évesen bizonyíthat a női válogatottban

A női vízilabda-válogatott legfiatalabb játékosa lehet az Eb-n a 16 éves Tiba Panna, aki nem érdemtelenül került a felnőttek között is a legjobbak közé.

Mint arról az Utánpótlássport beszámolt, a januári olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra készülő magyar női vízilabda-válogatott társkapitányai, Cseh Sándor és Mihók Attila kedden kijelölték a jelenleg is zajló, barcelonai edzőtáborban részt vevő 16 fős keretet, melyben legfiatalabbként,

egyedüli korosztályos pólósként továbbra is helyet kap a 16 éves Tiba Panna.

A tervek szerint a spanyolországi összetartás után alakul ki a 15 fős Eb-csapat.

Tiba Panna vízilabdás családban nőtt fel, édesapja, Tiba Péter sokáig a legtöbb ob I-es meccsel (620) büszkélkedő játékosnak mondhatta magát. A 2007-ben született ígéret 11 évesen került az UVSE-be, és Csicsáky Vince, Áts Bertalan, valamint Benczur Márton szakmai felügyelete mellett látványos fejlődésnek indult.

Ebben az évben pedig már nemcsak a hazai felnőttmezőnyben, hanem a nemzetközi elitben is felhívta magára a figyelmet.

Tiba Panna az UVSE egyik legígéretesebb vízilabdázója Forrás: UVSE

A felnőtt nemzeti együttesben idén áprilisban a női világkupa athéni selejtezőtornáján mutatkozott be (három meccsen játszott), és csupán

15 évesen, élete első válogatott összecsapásán gólt is lőtt az olimpiai és világbajnok amerikaiaknak.

Az akkori szövetségi kapitány, a reménység első válogatott meghívóját kiküldő Bíró Attila úgy fogalmazott honlapunknak, hogy:

Tiba Panna fizikuma és a játékintelligenciája is adott ahhoz, hogy a válogatottban szerepeljen.

Gondolhatnánk, hogy ő még túl fiatal ehhez a szinthez, de nem így van. A tokiói olimpián ezüstérmes spanyoloknál tizenhét éves lány is játszott, de korábban Rióban és Londonban ugyanúgy voltak húsz év alattiak az olimpiai bajnok amerikai együttesben is.”

Cseh Sándor és Mihók Attila szeptemberben vette át a női válogatott irányítását a csalódásként megélt világbajnoki hatodik helyezést követően. A kettős novemberben a januári, eindhoveni Eb-re első körben 23 fős bő felkészülési keretet hirdetett ki, melyben némi meglepetésre a válogatottban korábban több lehetőséget kapó U20-as világbajnokok közül Dömsödi Dalma, Hajdú Kata vagy Szegedi Panni neve sem szerepelt. Tiba Pannáé, és a nála egy évvel idősebb Varró Eszteré, valamint a kapus Torma Lucáé viszont igen.

„Alapvetően a tesztek adtak választ a kérdéseinkre, azaz a keretet leginkább a fizikai felkészültségi paraméterek alapján állítottuk össze, de természetesen a posztokat is figyeltük, akit lehetett, több szerepkörben is kipróbáltunk – mondta az első kerethirdetésről Mihók Attila a szövetségi portálnak. – Mindezek alapján Sanyival elég hosszan beszéltük át, hogy kiket hívjunk meg, és végül a most kihirdetett névsor mellett döntöttünk. Sebességalapú játékot képzelünk el, ahol a csapatérdek mindent felülír, azaz nem egyéniségekben gondolkodtunk, hanem abban, hogy kik azok, akik magukat a csapat játékrendszerének maximálisan alávetve képesek lehetnek a legjobbat nyújtani.”

Tiba Pannának továbbra is bizalmat szavaznak a szövetségi kapitányok Forrás: MVLSZ

December közepén Torma már nem volt benne a 18 főre csökkentett keretben, karácsony másnapján pedig Varró is kikerült a 16 játékosra szűkült névsorból.

Tiba viszont úgy tűnik, hogy megfelel a kapitányi páros elvárásainak,

és a barcelonai edzőtáborban győzheti meg végleg a duót – ha eddig még nem tette.

A sokra hivatott pólós felnőttek közötti hadra fogása egyébként meglepőnek és érdemtelennek sem mondható, hiszen a tinédzser fantasztikus éven van túl.

Az UVSE-vel Eurokupát és Magyar-kupát nyert, csapatkapitányként vezette Európa-bajnoki címig az U17-es lányokat Manisában és alaposan kivette a részét az U20-as női válogatott világbajnoki aranyérméből is Coimbrában. Az szinte biztos, hogy idővel a felnőttek világversenyén is érmet akasztanak a nyakába, csak kérdés, hogy ez a pillanat már januárban, Eindhovenben eljön-e?

(Kiemelt képünkön: Tiba Panna Forrás: MVLSZ)