UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-12-30 20:36

Laczka Miklóssal az élen megkezdte a közös munkát az U18-as leányválogatott

Nemrégiben Laczka Miklós vette át az U18-as leány kosárlabda-válogatott irányítását Völgyi Pétertől. Az eddig a nemzeti csapat másodedzőjeként dolgozó, soproni szakember a két ünnep között Székesfehérváron megtartotta első edzőtáborát vezetőedzőként a juniorkorosztály legjobbjainak.

Decemberben változás történt az U18-as leány kosárlabda-válogatott kispadján: Völgyi Péter helyét Laczka Miklós vette át, ugyanakkor ez a váltás összességében nem jelent hatalmas újdonságot a csapat életében, miután Laczka személyében az eddigi másodedzőt nevezték ki a vezetőedzői posztra. A két ünnep között (december 27-29.) az új felállásban meg is tartotta első közös edzőtáborát a 2006-2007-es korosztály válogatottja.

„Szerencsére nem kellett teljesen elölről kezdeni a munkát, mert a játékosok többségével már nyilván ismertük egymást, dolgoztam velük vagy az előző nyáron a válogatottban vagy klubszinten – kezdte az Utánpótlássportnak Laczka Miklós, aki egyébként a Sopron Basket felnőttcsapatának másodedzőjeként dolgozik. – 

Ezáltal a folytonosság adott volt, lehetett mire építeni, ráadásul már novemberben megkezdtük a munkát ezzel a korosztállyal, de akkor még Völgyi Péterrel vezetőedzőként – akivel egyébként a legtöbb szakmai kérdésben hasonló nézeteket, alapelveket vallunk, így az új helyzet ebből a szempontból sem jelenthetett nagy újdonságot a lányoknak.

Összességében úgy érzem, gördülékenyen ment az átállás; kevésbé az ismerkedésről szólt ez az összetartás, hanem már tudtunk foglalkozni a konkrét taktikai elemekkel is. Szerettünk volna most a lehető legerősebb keretet behívni, és úgy felmérni a csapatot, de sajnos sérülések, illetve betegségek miatt végül akadt egy-két hiányzónk."

Az NB I/A-csoportban egyre nagyobb szerephez jutó Rátkai Eszter lehet az U18-as válogatott egyik kulcsembere Forrás: FIBA.Basketball

A juniorkorosztályból már többen rendszeresen szóhoz jutnak az NB I/A-csoportban: Rátkai Eszter az NKA Universitas Pécsben, míg Gábor Lili – aki pillanatnyilag vállsérüléssel bajlódik, emiatt ezúttal hiányzott a válogatottból – például az E.ON ELTE BEAC-ban kap jelentős szerepet a felnőttélvonalban.

A rendelkezésre álló játékosok alapján az látszik, hogy nincs klasszikus centerünk, viszonylag kevés a magasemberünk, így az alacsony szerkezetű felállások különösen nagy hangsúlyt fognak kapni a játékunkban.

Éppen ezért most elkezdtünk egy olyan támadó játékrendszert gyakorolni, amelyben ezt a hiányosságot el tudjuk fedni. Tehát ennek az alapjait igyekeztük lefektetni, illetve nyilván az volt a cél, hogy az új rendszeren belül a játékosok összeszokjanak, megérezzék egymás mozgását. Emellett pedig a korábbiakban átvetteket igyekeztek felidézni, felfrissíteni – mondta a szakvezető. – Bár, mint mondtam, alacsony szerkezetű ez a csapat, az is jól látszik, hogy ezzel szemben a külső posztokon kifejezetten jól állunk. Más korosztályokhoz képest viszonylag nagy és minőségi a merítés, szóval a mezőnyben tényleg sokoldalúak lehetünk, és a nyári Eb-re is némiképp előretekintve, ez válhat majd az egyik fő erősségünkké."

AZ U18-AS LEÁNYVÁLOGATOTT KERETE:
Rátkai Eszter (Pécs), Halmágyi Kitti (Pécs), Toman Dóra (Sopron), Toman Réka (Sopron), Janzsó Alíz (Sopron), Kókai Patrícia (Sopron), Szikszai Franciska (Sopron), Poczkodi Zsófia (DVTK), Fárbás Eliza (DVTK), Tózer Nemes Boglárka (DVTK), Czirkos Panka (Vasas), Vladár Róza (TFSE-MTK), Szücs Gréta (Szekszárd), Árvai Noémi (Szekszárd), Drahos Leila (BEAC), Küllős Kíra (Győr)
Hiányzott az összetartásról: Gábor Lili (BEAC) és Albert Szidónia (DVTK)

(Kiemelt képen: Laczka Miklós Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)