UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-01-02 17:47

Kadétvilágbajnokokhoz méltó szereplés a juniormezőnyben

Ebben az évadban már a juniorok között remekel a tavaly kadétvilágbajnoki címet szerző kardozó, Domonkos Emese, valamint a párbajtőröző Nagy Blanka és Pelle Domonkos.

Tavaly is nagyszerűen szerepelt a magyar vívóutánpótlás a nemzetközi korosztályos porondon, a kadétok között bravúros világbajnoki címet szerzett a kardvívó Domonkos Emese, valamint a párbajtőröző Pelle Domonkos és Nagy Blanka.

Ők 2006-os születésűekként ebben az évadban már a juniorok mezőnyében érdekeltek, és bár a korosztályban első évesek, eddig kiválóan teljesítenek a javarészt idősebbek között.

A Budapesti Honvédban László István és Peterdi András szakmai felügyelete mellett edződő Pelle Domonkos november elején megnyerte a juniorok negyedik Magyar-kupa-fordulóját, majd

a Tbilisziben rendezett junior-világkupaversenyen fantasztikus formát mutatva győzött.
Pelle Domonkos a juniorok között már világkupa-győzelemmel büszkélkedhet Forrás: FIE

A fiatal magyar párbajtőröző a georgiai döntőben az aktuális junior-világbajnok, az egyiptomi Mohamed Yassen ellen tudott nyerni.

Hogy kadétvilágbajnok vagyok, már a múlt. A mérvadó most az, hogy sikerült megnyernem ezt a világkupát. Nagyon jó visszajelzés, hogy aranyérmet szereztem ebben a mezőnyben, ám ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve minden versenyen első leszek. Ezzel együtt azért dolgozom, hogy folyamatosan hasonló eredményeket érjek el” – mondta a portálunknak Pelle, aki jelenleg vezeti új korosztályában a hazai ranglistát.

A DSI Debrecenben Serra Bendegúz által edzett Nagy Blanka is jó úton halad a céljai elérése felé. A sokra hivatott párbajtőrvívó a szezon előtt úgy fogalmazott, hogy:

„Elsősorban magamért szeretnék jól teljesíteni, és az csak külön öröm, ha a szereplésem mások elvárásainak is megfelel. A juniorok között nyilván technikásabb, tapasztaltabb vívók vannak, és hozzászoktam ahhoz is, hogy az ellenfeleim többsége magasabb, nagyobb nálam. A célom, hogy ismét tagja legyek a válogatottnak.

Nos, a reménység eddig a négyből három junior Magyar-kupa-fordulón, egyben válogatóviadalon is dobogóra állt, két bronzérmet szerzett a felnőtt MK-sorozatban,

a Burgosban rendezett junior-világkupaversenyen pedig az előkelő hetedik helyet érdemelte ki.
Nagy Blanka Burgosban nyolc között járt a juniorok világkupaversenyén Forrás: FIE

Nem mellesleg tagja volt a Limában vk-arany-, Laupheimben pedig vk-ezüstéremig jutó női junior párbajtőr-válogatottnak. A 17. életévét még csak decemberben betöltő Nagy Blanka a korosztályos hazai ranglistán a felnőttválogatott Wimmer Dorina mögött a második helyen áll.

A 18. születésnapját hétfőn ünneplő Domonkos Emese tavaly nemcsak a kadétok világbajnokságán nyert aranyat, hanem a korosztály Európa-bajnokságán is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Sárközi Gergely vasasos tanítványa a nem mindennapi duplázás ellenére a világversenyek után megjegyezte, hogy:

„A válogatók végén nehezen éltem meg, hogy a juniorok között nem tudtam kiemelkedő eredményt elérni, és a válogatottságról éppen lecsúszva, az ötödik lettem a ranglistán. Ez picit megviselt mentálisan, és ha úgy vesszük, akkor ebből fel kellett állnom a kadét Eb és a vb előtt. Első éves juniorként egyértelműen a válogatottság kivívása a célom.”

Az ambiciózus kardozó immár csak a juniorversenyekre koncentrálva ebben az évadban két kupafordulón is dobogós volt,

az antalyai világkupa-viadalon negyeddöntőt vívott és élete első felnőtt Grand Prix-versenyén főtáblára jutott, majd a legjobb 32 között zárt Orléans-ban.
Domonkos Emese élete első felnőtt GP-jén is kitűnően helytállt Orléans-ban Forrás: FIE

Az pedig csak a ráadás, hogy a junior női kardcsapattal elhozta az aranyat a decemberi, madridi vk-versenyről. Domonkos Emese a korosztályos hazai ranglistán Spiesz Anna mögött magabiztosan foglalja el a második helyet.

Ezen a hétvégén a párbajtőrvívók Udinében, a kardozók Budapesten vesznek részt junior-világkupaversenyen. A kadét és junior Eb-t februárban Nápolyban, a két korosztály vb-jét pedig áprilisban a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezik.

(Kiemelt képünkön: Domonkos Emese Forrás: FIE)