UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2024-01-02 20:33

Új esztendő, új remények – az idén is világversenyek sora vár tavaly rendkívül sikeres fiataljainkra

A 2024-es esztendő beköszöntével sorra vettük, hogy a hazai utánpótlássport képviselői közül milyen világversenyeken, kikre kell a leginkább odafigyelni az új évben. Bár a válogatás természetesen nem teljes, annyi biztos: az idén is érdemes lesz követni a magyar fiatalok szereplését.

LABDARÚGÁS

A labdarúgó-válogatottak az Európa-bajnoki selejtezőkkel kezdik az esztendőt. Az U21-es férfiak nem állnak jól a csoportban, jelenleg negyedikek, pedig eggyel több meccset játszottak, mint az első három helyezett, így szinte csoda lenne, ha kijutnának a 2025-ös tornára. A következő találkozót március 26-án Kazahsztán ellen idegenben vívja Gera Zoltán szövetségi edző csapata. Az U19-es fiúkra csak ősszel vár újabb Eb-selejtező, mivel kiestek a most futó sorozat első körében. Nem úgy, mint az U17-es válogatott, amely az Eb-kvalifikáció elitkörére készül, és a mini tornán március 20–26. között a házigazda Anglia mellett Franciaországgal és Észak-Írországgal küzd meg a továbbjutásért. A kontinensviadalt május 20. és június 5. között rendezik Cipruson. A leányválogatottak az A-ligában maradtak az első selejtezőkör után: az U19-esek április 3–9. között hazai pályán harcolhatják ki a szereplést a július 14-től 27-ig esedékes litvániai Eb-re; ehhez Németországot, Svédországot és Romániát kell maguk mögé utasítani, míg az U17-es együttes március 8–14. között a mini tornát rendező horvátok, valamint az osztrákok és a belgák ellen vívhatja ki a részvételt májusi, Svédországban rendezendő Európa-bajnokságra.

ATLÉTIKA

Utánpótláskorú atlétáink tavaly a maribori európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF) kilenc érmet szereztek, a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságról hét medáliával tértek haza, az espoói U23-as kontinensviadalon pedig öt alkalommal álltak a dobogón. Az idén nem várhatunk ilyen mértékű éremhalmozást ígéreteinktől, hiszen két nagyobb erőfelmérő szerepel csak a programban. Az U20-as korosztály augusztus végén Peru fővárosában, Limában vesz részt világbajnokságon. Legutóbb az U20-asok 2022-ben a kolumbiai Caliban jártak vb-n, akkor 100 méteres gáton Tóth Anna szerezte az egyetlen érmünket. Az U18-asok számára júliusban Besztercebánya ad otthont az Európa-bajnokságnak. Két éve a válogatott négy ezüst- és egy bronzéremmel zárta az U18-as Eb-t Jeruzsálemben, a korosztály kontinensviadalának történetében ekkor született a legtöbb magyar dobogós helyezés. Ezúttal azért is bizakodhatunk újra az éremben, mert a 2007-ben születettek között például olyan kiválóságokat találunk, mint a már kétszeres EYOF-győztes távolugró, az egyik aranyát éppen Besztercebányán kiérdemlő Rózsahegyi Bori.

A távolugró-ígéret Rózsahegyi Bori a besztercebányai U18-as Eb-n bizonyíthat Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média
VÍZILABDA

Tavaly az U20-asok között a férfi és a női pólócsapat is világbajnok lett, az U17-es lányok és az U15-ös fiúk Eb-t nyertek, míg az U15-ös leánygárda Eb-bronzot szerzett. Az idén az U16-os fiúk Máltán, a lányok a törökországi Manisában szerepelnek világbajnokságon júniusban, míg az U18-asok messzire mennek bizonyítani: a lányok vb-je augusztusban Kínában, a fiúké július első napjaiban Argentínában lesz. Az U19-es leány Európa-bajnokság rendezését Zágráb vállalta magára, a fiúk Eb-jét pedig a bulgáriai Burgaszban bonyolítják le az ősz elején. A magyar pólósok korosztálytól függetlenül minden nagy tornára a legfényesebb éremért utaznak.

VÍVÁS

Legutóbb a tallinni kadét és junior Eb-n a vívóküldöttségünk összesen tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemelt ki, majd a plovdivi korosztályos vb-n még négy első és öt harmadik helyet gyűjtött. Ezt a teljesítményt már valóban nehéz fokozni, ám ezúttal is minden fegyvernemben vannak olyan reménységeink, akik egyéniben és csapatban is képesek folytatni az elmúlt évek sikersorozatát. A kadét és junior Eb-t februárban Nápolyban, a két korosztály vb-jét pedig áprilisban a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezik.

SPORLÖVÉSZET

Sportlövőink 2023 tavaszán egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a tallinni 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság juniorviadalát, a dél-koreai Csangvonban júliusban megtartott junior-vb-n pedig a puskás férficsapat az 50 méteres fekvő versenyszámban aranyat, a leány pisztolyos egység 25 méteren bronzot nyert. Az idén a pisztolyos és puskás juniorkorú kitűnőségeink februárban a győri 10 m-es kontinensviadalon, májusban az eszéki 25 és 50 m-es Eb-n, majd ősszel a limai világbajnokságon mutathatják meg tudásukat.

ÚSZÁS

A medencés úszók ifjúsági Európa-bajnokságát július 2. és 7. között rendezik Vilniusban, ahol mások mellett a korosztályos kontinensbajnok Jackl Vivien gyarapíthatja sikereit. A 15-18 évesek Eb-jén elvben ott lehet a 2006-os születésű Pádár Nikolett, Komoróczy Lora, Molnár Dóra trió is, az ő indulásukat azonban befolyásolhatja, hogy a tinik litvániai csúcsrandevúja után alig három héttel rajtol a párizsi olimpia. Május 18-19-én lesz Budapesten a V4-ORV-vetélkedő a serdülőválogatottak részvételével, míg április 6-7-én tartják a 13–15, illetve 16–18 éveseket érintő vadonatúj LEN- (európai szövetség) viadalokat Grazban és Szkopjéban. A nyílt víziek 2024-es repertoárjának kiemelt eseménye az ifjúsági vb, illetve az Eb. Az előbbit szeptember 6–8-án bonyolítják le a szardíniai Algheróban, az utóbbi időpontja pedig szeptember 26-28., kijelölt helyszíne az izraeli Eilat.

Jackl Vivien a 400 m vegyes címvédőjeként készülhet a vilniusi ifjúsági úszó Eb-re Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média
KÉZILABDA

A hazai kézilabda-utánpótlás a sűrű (és a legtöbb esetben sikeres) 2023-as év után az idén is megmutatná, hogy a világ, illetve Európa élvonalához tartozik. A tavaly hibátlanul U19-es Eb-t nyerő junior leányválogatott az észak-macedóniai U20-as világbajnokságon búcsúzik az utánpótlásévektől, és minden esélye megvan arra, hogy éremmel, vagy akár győzelemmel köszönjön el. A szakágban az ifikre is vb és nagyobb út vár: Kínában mutathatják meg a tudásukat. A fiúválogatottaknak Európa-bajnokság következik, nekik csak a közelbe kell „átugrani”: a junioroknak Szlovéniában, az ifjúságiaknak Montenegróban lesz jelenésük.

ÖKÖLVÍVÁS

Korosztályos bokszolóink is eredményes évet zártak, majdnem minden utánpótlás-világversenyen több érmet szereztek a 2022-es terméshez képest. Az ifjúsági Európa-bajnokságok történetének eddigi legjobb magyar szereplését produkálták, és bár a fiatalok közül többen kiöregedtek az év végével, így is erős csapat futhat neki 2024-nek, amely számukra az Eb mellett világbajnokságot is tartogat, egyaránt Horvátországban. A nyáron pedig egymás után érkezik a juniorok és a serdülők Eb-je, míg októberben az U22-esek kontinensversenyét rendezik meg.

KAJAK-KENU

A kajak-kenu hazai korosztályos képviselői ismét bebizonyították, képesek a korábbi rekordjaikat is megdönteni, gondoljunk csak a tavalyi U23-as és ifjúsági vb-re és Eb-re, amelyen megállíthatatlanok voltak ifjú sportolóink. Az tehát szinte biztos, hogy az idén nyáron is éremesőt láthatunk: előbb június végén az Európa-bajnokság következik Szlovákiában, kevesebb mint három héttel később pedig már a bulgáriai vb-n gyűjthetik a medálokat a magyarok. És akkor a felnőtteseményekről – például az olimpiáról – még nem is beszéltünk; azokon szintén jó eséllyel szurkolhatunk az utánpótlásunknak.

KOSÁRLABDA

Most is sűrű nyár elébe néznek kosarasaink, hiszen utánpótlás Európa-bajnokságok sora szerepel a programban, ráadásul az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal sem lesz hiány hazai rendezésű nagy eseményből. Augusztus végén az U16-os leányválogatott Miskolcon, a DVTK Arénában bizonyíthat kontinenstornán. Ugyanakkor előtte még az két idősebb női nemzeti csapatunkra, az U20-asra (Litvániában) és az U18-asra (Portugáliában) is érdemes lesz odafigyelni. Igazán jó szereplésre, netán éremszerzésre elsősorban az U18-asoknak lehet esélyük, de akár a másik együttesünk is odaérhet a legjobb hat közé. A fiúválogatottjainkat B-divíziós kontinensviadalokon követhetjük: az U20-asok július közepén Romániában, az U18-asok és az U16-osok pedig egyaránt Szkopjéban lesznek érdekeltek a nyár második felében.

Josepovits Kinga vezérletével az U16-os leány kosárlabda-válogatott hazai rendezésű Eb-n szerepelhet Forrás: FIBA.Basketball
JÉGKORONG

Hokisaink a rájuk jellemző módon már elég korán, január elején megnyitják az idei világbajnokságok sorát. Január hatodikától, szombattól a Bedő Botond vezette U18-as leányválogatottnak szurkolhatunk, amely a divízió I/A-csoportos vb-n szerepel az olaszországi Egnában. Áprilisban aztán az U18-as fiúknak lesz jelenésük Dániában, az ifjúságiak másodvonalbeli világbajnokságán. Svasznek Bence irányításával az U18-as magyar csapat tavaly először maradt benn a divízió I/A-osztályban. A sort – mint minden évben – az U20-as korosztály zárja majd decemberben; Ladányi Balázs juniorválogatottja néhány hete éppen hazai pályán, a Tüskecsarnokban őrizte meg tagságát az I/A-csoportban, tehát a világ 11. és 16. legjobb csapat között.

TORNA

Rendkívül eredményes tudhatnak maguk mögött tornászaink: 2023-ban Závory Szilárd előbb ugrásban junior-világbajnoki bronzérmet szerzett Antalyában, majd Zámbori Zala nyújtón aranyérmes lett a maribori EYOF-on. Utóbbi, az FTC fiatalja még az idén is az ifjúsági korosztályt erősíti, így vérmes reményekkel készülhet az áprilisi, olaszországi korosztályos Európa-bajnokságra. Zámbori a novemberi ORV-n már egyéni összetettben is letette a névjegyét: első helyen zárt Csehországban. Ennek fényében okkal bízhatunk benne, hogy az Eb-n nemcsak a szerenkénti finálékban, hanem összetettben is képes lesz nagyot alkotni, ideális esetben dobogóra állni. A legutóbbi, két évvel ezelőtti ifi Eb-n sem volt hiány magyar sikerből: első hazai fiú versenyzőként Molnár Botond történelmi győzelmet aratott összetettben.

BIRKÓZÁS

Tavaly elsősorban a lányok, illetve a kötöttfogásúak vitték a prímet a korosztályos birkózó-világversenyeken. Elekes Enikő 2023-ban duplázott az U20-as vb-n és az Eb-n, az idén pedig megismételné ezt a teljesítményt, s ő a párizsi olimpiára való kijutást is célba veszi. Nyikos Veronika kétszeres címvédőként készülhet a nyári, varsói U20-as kontinensviadalra. A kötöttfogásúak közül elsősorban Darabos Lászlótól és Lévai Leventétől várhatunk kiemelkedő eredményt – elsőéves juniorként a múlt évben előbbi korosztályos Eb-győztes, utóbbi vb- és Eb-ezüstérmes lett.

(Kiemelt képen: a junior leány kézilabda-válogatott az Eb-győzelem után vb-aranyért szállhat harcba Forrás: MKSZ)