UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-01-06 20:25

Dupla magyar arany a budapesti junior kardvilágkupán!

Spiesz Anna és Bíró Huba is bravúros aranyérmet szerzett a junior kardozók Budapesten zajló világkupaversenyén.

Két magyar fiatal is fantasztikus teljesítményt nyújtott a budapesti BOK-csarnokban zajló junior kardvilágkupa-viadal egyéni, szombati versenynapján.

A női mezőnyben a Vasas kiválósága, Spiesz Anna elképesztő magabiztossággal győzte le sorozatban a kihívóit. Kósa Miklós tanítványa a csoportkört veretlenül abszolválta, majd négy szokatlanul sima asszóban (a legszorosabb meccsét 15:6-ra nyerte) jutott el az elődöntőig. A négy között az olasz Alessandra Nicolai sem állt közel a sikerhez, hiszen Spiesz 15:11-re nyert, majd a magyar lány a döntőben az ausztrál Veronika Vasileva ellen megint erődemonstrációt tartott, és

15:7-tel szerezte meg az első helyet.

Spiesz Anna diadala nem meglepetés, hiszen ugyanitt tavaly is felállt a dobogó második fokára, utána pedig egyéniben bronzérmet szerzett a junior-világbajnokságon és az U23-as Európa-bajnokságon, míg csapatban a vb-t, valamint az Eb-t is megnyerte a juniorok között. Ebben az évadban pedig már a decemberi, madridi junior-vk-n is bronzzal jelezte, hogy idén is számolni kell vele a nemzetközi korosztályos elitben.

Spiesz Anna ellenállhatatlan volt Budapesten Forrás: Magyar Vívó Szövetség

„A budapesti junior-világkupán egy éve a második voltam, és természetesen most is szeretnék újra dobogóra állni úgy egyéniben, mint csapatban, de az eredményeket illetően nem teszek magamra terhet” – mondta az Utánpótlássportnak a sokra hivatott kardvívó a hazai megméretés előtt, a győzelme után pedig a szövetségi honlapnak nyilatkozta, hogy: „Hiányzott ez az aranyérem a gyűjteményemből, úgyhogy nagyon örülök, pláne azért, hogy mindezt idehaza sikerült elérnem.

Lehet, hogy kívülről simának tűnik ez a siker, de belülről ezt én másként élem meg.

Igyekszem minden találat után elölről kezdeni, és koncentrálni a következőre. Az igazán jó érzés, hogy mindezt most sikerült is megvalósítanom.”

A férfiak esetében korántsem beszélhettünk olyan éremesélyekről, mint a nőknél, de a szintén vasasos Bíró Huba úgy döntött, hogy szombaton senki sem állíthatja meg.

A Riba Ferenc és Kósa Miklós által edzett fiatal nagyon nehéz ágon, többek között 8:2-es hátrányból is fordítva, magasan jegyzett riválisokat búcsúztatva jutott be a négy közé, ahol a francia Axel Pogut 15:10-re múlta felül. A döntőben aztán a junior Európa-bajnok román Radu Nitu következett, aki 9:7-re is vezetett, ám Bíró a végén még képes volt váltani,

és 15:11-gyel érdemelte ki az aranyérmet.

A honi szövetségi portál a siker értékének kapcsán kiemeli, hogy legutóbb tizenegy éve nyert Budapesten magyar kardvívó junior-világkupaversenyt Szatmári András személyében.

Bíró Huba sokakat meglepett a budapesti remeklésével Forrás: Magyar Vívó Szövetség

„Reggel nehezen kezdtem, kicsit meg voltam fázva, betegeskedtem a héten  mondta Bíró. – Aztán, amikor a tizenhatért 2:8-ról fordítani tudtam, akkor átszakadt a gát. Ettől kezdve kifejezetten élveztem a vívást, nagyon örülök a győzelemnek, most hallottam, hogy tizenegy éve az edzőm korábbi tanítványa, Szatmári András nyert itt, úgyhogy nagyon büszke vagyok erre.

Ebben a szezonban minden megváltozott körülöttem, de nagyon tetszik ez a helyzet, és remélem, a folytatás is hasonló lesz!

A két kiemelkedő hazai teljesítmény mellett is születtek megsüvegelendő magyar eredmények. A férfiaknál Dallos Benedek a 6., a nők között Kovács Zsanett szintén a 6., Domonkos Emese a 9., Bognár Liza pedig a 16. lett. A férfimezőny 224, a női 168 indulót számlált. Vasárnap a csapatversenyekkel folytatódik a világkupa.

(Kiemelt képünkön: Bíró Huba és Spiesz Anna Forrás: Magyar Vívó Szövetség)