UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2024-01-07 09:06

Több tinédzser is bizonyít a felnőtt Eb-ken

Varga Vince és Tiba Panna is bemutatkozott a felnőtt vízilabda Eb-n; 14 éves kislánynak is vannak már góljai Eindhovenben.

Mindkét korosztályos magyar játékosunk, Tiba Panna és Varga Vince is bemutatkozott már a felnőtt vízilabda Európa-bajnokságon. A nők és a férfiak kontinensviadala párhuzamosan zajlik, előbbi Eindhovenben, utóbbi Zágrábban. A magyarok két-két csoportmeccsen vannak túl, a nők a görögök és a hollandok ellen is kikaptak, a férfiak a görögök elleni vereség után a georgiaiakat simán legyőzték.

A Varga Zsolt által irányított férfiválogatott a már megszerzett olimpiai kvóta tudatában megfiatalított csapattal vágott neki az Eb-nek, leginkább a tapasztalatszerzés céljából.

A keretben hat olyan játékos kapott helyet, aki tavaly tagja volt az U20-as világbajnok együttesnek,

közülük a legfiatalabb a 2005-ös születésű, tehát egyedüliként még ifjúsági korú (a korosztályos hazai bajnokságban is játszatható) Varga Vince. Az FTC elsősorban védekezésben jeleskedő ígérete a georgiaiak ellen került vízbe, és egy góllal járult hozzá a 15–11-es magyar sikerhez. A férfi Eb-n egyébként

az európai élvonalba tartozó országok közül magasan a magyarok szerepeltetik a legtöbb fiatalt.

Ha a 2003-as születésűeket (tavaly még U20-asokat) vesszük, akkor a teljes mezőnyben is csupán Málta és Szlovénia jár előttünk 7-7 játékossal. Az Eb mezőnyében összesen 11 ifjúsági pólóst láthatunk, a riválisaink közül egyedül a spanyolok vittek ki korosztályos játékost a 2006-ban született Biel Gomila Faiges személyében. Az Eb legfiatalabb vízilabdázója a máltaiak reménysége, Jayden Cutajar. A 16 éves játékos már egy gólt is szerzett a németek ellen, és sokra hivatottságát jelzi, hogy nemrégiben a Partizan Beograd szerződtette. Érdekesség, hogy Cutajar és az Eb legidősebb játékosa, a georgiai Marko Jelaca között 25 év a korkülönbség.

Tiba Panna a görögök ellen debütált a felnőtt Eb-n Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

A női Európa-bajnokságon nem meglepő, hogy számos utánpótláskorú játékos van jelen. A Mihók Attila és Cseh Sándor vezette magyar válogatottban a 16 éves Tiba Panna a görögök ellen játszotta az első felnőtt Eb-meccsét.

Bár a magyar U20-as női válogatott is világbajnok lett tavaly, a még serdülőkorú, UVSE-s Tibán és az FTC-kapus Neszmély Boglárkán kívül abból az együttesből más nincs ott az Eb-n. A kontinenstornára összesen 56 ifjúsági korú leányjátékost neveztek a csapatok, a legtöbb 2005-ben vagy később született játékosa a horvátoknak van: 10. A horvátoknál játszik az Eb legfiatalabb ígérete is, a csupán 14 esztendős Neli Jankovic, aki a görögöknek két gólt is lőtt a 25–8-as vereséggel végződő meccsen.

(Kiemelt képünkön: Varga Vince Forrás: MVLSZ)