UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2024-01-09 09:07

Több magyar fiatal is eredményes évet tudhat maga mögött

A hazai utánpótláskorú sakkozók közül többen is remek nemzetközi szereplést mutattak be az elmúlt évben.

Az elmúlt évben is több nagy korosztályos nemzetközi viadalon vettek részt a magyar utánpótláskorú sakkozók.

A megméretéseken figyelemre méltó teljesítményeket is láthattunk. A romániai Mamaiában rendzett ifjúsági Európa-bajnokságon a tizenöt magyar játékos közül az U14-es lányok mezőnyében a hatodik helyen záró Tóth Lili szerepelt a legjobban. Aztán a szlovéniai Terme Catezben rendezett korosztályos rapid és villám Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 27 sakkozóval képviseltette magát az U8-astól egészen az U18-as kategóriáig.

A rapidversenyen Palczert Mátyás az U16-osok között veretlenül, 7,5 pontot gyűjtve lett Európa-bajnok,

míg az U18-asoknál Pásztor Balázs (6,0), az U16-os leánymezőnyben pedig Balázs Sztella (6,0) érdemelt ki bronzot. Az egyéni rapid kontinenstornán megszerzett három érem után a magyar fiatalok a rapid csapat Eb-n is felállhattak a dobogóra.

A Palczert Mátyás, Juhász Ágoston, Pásztor Balázs, Tancsa Tamás alkotta U18-as csapat a szlovénok, a Minga-Nagy Ábel Inti, Ilkó-Tóth András, Szakolczai Alex, Marton-John Álmos Kiran összetételű egység pedig az ukránok mögött végzett a második helyen, és érdemelt ki ezüstérmet. Majd a villám Eb-n megint három ígéretünk nyakába került medália. Palczert Mátyás az U16-asok között ezüstöt szerzett, míg Ilkó-Tóth András az U10-es, Pásztor Balázs az U18-as mezőnyben lett bronzérmes.

Palczert Mátyás az U16-os rapid és villám Eb-n szerepelt kitűnően Forrás: Magyar Sakk Szövetség

A szeptember 21. és október 1. között Mexikóvárosban rendezett U20-as világbajnokságon két versenyző képviselte Magyarországot. Dudin Gleb a tizenegy fordulós vb-n még a kilencedik körben is a második helyen állt, de végül hét és fél ponttal kilencedikként zárt. Iván Réka Gyöngyvér a női versenyszámban öt pontot szerzett, ami az ötvenegyedik helyre volt elegendő.

További kiemelkedő eredmény, hogy az olaszországi Montesilvanóban rendezett ifjúsági világbajnokság U18-as mezőnyében

Juhász Ágoston az ötödik helyen végzett.

A magyar fiatal a tizenegy partijából hatot megnyert, négyet döntetlenre hozott, míg egyetlen vereségét a hetedik fordulóban szenvedte el a későbbi aranyérmes, orosz Alekszej Grebnyev ellenfeleként. A másik legjobban szereplő magyar a Sentimento Ajka BSK játékosa, Pásti Áron tizedikként zárta a vb-t ugyanúgy az U18-as nyílt mezőnyben.

Az elmúlt végén női magyar bajnoki címet szerző 16 éves Gaál Zsóka a felnőttek között is remekelt 2023-ban. Sikerei közül kiemelkedik, hogy az U16-osokat képviselve

meghívást kapott a női világválogatottba,

amely Kazahsztán csapatát múlta felül úgy, hogy Zsóka a rapid kategóriában az All Star-együttes legjobb pontszerzője volt. Aztán az U16-osok hollandiai sakkolimpiáján a fiúk között a 13. helyen záró magyar csapatnak ötven százalékos teljesítménnyel segített, a Garuda Ajka BSK  tagjaként pedig az európai klubcsapatok viadalán ezüstérmet szerzett.

Gaál Zsóka a női világválogatottban is játszott 2023-ban Forrás: Gaál Zsóka/Facebook)

Gaál Zsóka továbbá a montenegrói női Európa-bajnokságon a második táblán játszott, és a nemzeti csapat legjobb pontszerzőjeként női nagymesteri normát szerzett. A Magyar Sakkszövetség mindezek elismeréseként a 2023-as év női sakkozója címmel tüntette ki a sokra hivatott tinédzsert.

(Kiemelt képünkön: az U18-as vb-ötödik Juhász Ágoston Fotó: Przemek Nikiel/FIDE)