UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-01-19 16:01

Ígéretekből továbbra sincs hiány a puskásoknál

A már nemzetközi szinten is eredményes fiatalok mellett újabb ígéretes puskás sportlövők mutathatják meg magukat a győri 10 m-es junior Eb-n.

Hivatalosan február 24. és március 3. között Győr ad otthont a sportlövők 10 méteres Európa-bajnokságának, melyen a felnőttek mellett a juniorok is versenyeznek.

A kontinensviadalon a juniorok mezőnyében puskával és pisztollyal is hat-hat fiú-, valamint leányígéretünk mutathatja meg magát.

Légpuskával Kálmán Bálint, Török Ferenc, Dénes András, Rácz Áron, Lévai Csongor és Varga Botond, valamint Toma Réka, Vintze Regina, Ferik Csilla, Tóth Anna, Hegedüs Abigél és Jovan Noémi vívta ki a kerettagságot.

Tavaly a tallinni 10 m-es junior Eb-n egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zártak a magyar puskás fiatalok.

Az egyetlen egyéni érmet Török Ferenc érdemelte ki, aki a legfényesebb medáliáért lőhetett, végül a második helyen végzett. Török aztán Tóth Annával az oldalán a vegyes csapatok küzdelmeiben már nem talált legyőzőre, a magyar páros aranyérmes lett, és kiváló teljesítményének köszönhetően a Kálmán Bálint, valamint a csupán ekkor 14 éves Ferik Csilla alkotta kettős is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Csapatban Ferik Csilla, Tóth Anna és Vintze Regina érdemelte ki a harmadik helyet, továbbá döntős volt, és a hatodik lett egyéniben Kálmán Bálint.

Török Ferenc legutóbb egyéni ezüstérmet nyert a 10 m-es junior Eb-n Forrás: MSSZ

A győri Eb felkészülésének hajrájában a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke, egyben a puskás szakág vezetője, Kissné Oroszi Edit úgy fogalmazott honlapunknak, hogy:

„Nagy lehetőség a fiatalok számára, hogy szakáganként hat-hat fiú- és leányversenyző szerepelhet a győri Eb-n, és közöttük ifjúsági korú sportlövők is meg tudják magukat méretni nemzetközi mezőnyben. Puskában mindkét nem versenyzői nagyon ígéretesek. Török Ferenc tavaly igen eredményes évet zárt, és reméljük, hogy ezen az Eb-n is képes lesz megmutatni a tudását. Persze, mellette is sokra hivatott fiúk lőnek majd. Rácz Áron például a múlt héten kimagasló alapversenyes és döntős eredménnyel nyert junior Grand Prix-versenyt Ruséban. A lányok nagyon fiatalok, ezzel együtt vannak, akik nem először lőnek világversenyen. Például Toma Réka és Ferik Csilla sincs még tizennyolc éves.

A fiúk és a lányok is a jövő versenyzői, de megvan a felkészültségük ahhoz, hogy egy jó hangulatú junior Európa-bajnokságon több érmet is kiérdemeljenek.

A magyar sportlövő-utánpótlás hagyományosan jól szerepel a korosztályos nemzetközi viadalokon, és Kissné Oroszi Edit szerint ez a következő években is így maradhat.

„Nagyon ügyes fiatal versenyzőink vannak, akik talán nem annyira stabilak, mint a már az olimpiai csapatot képviselő Péni István, Pekler Zalán vagy Mészáros Eszter volt ilyen korban néhány éve, de képesek a kiemelkedő teljesítményre. Tehát,

ha még nem is rendszeresen, de többször olyan eredményeket érnek el, amelyekkel már a felnőttek között is megállják a helyüket.

Ezért is vagyok bizakodó, hogy ők is hasonló eredményességgel fogják képviselni hazánkat a korosztályos világversenyeken, mint az idősebbek tették.”

(Kiemelt képünkön: Ferik Csilla Forrás: MSSZ)