UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-01-22 20:25

Jól halad a címvédés felé a Sopron kadét leánycsapata

Az alapszakasz vége felé jár a kadét leány kosárlabda-bajnokság, és a kiemelt csoportokban egyedüliként már csak a címvédő Soproni Darazsak Sportakadémia csapata áll veretlenül. Seres Éva vezetőedzőt kérdeztük a remeklés hátteréről.

A BEAC vasárnapi, 71–68-as legyőzésével a Sopron U16-os leány kosárlabdacsapata bebiztosította alapszakasz-elsőségét a korosztályos bajnokságban. Seres Éva együttese címvédőként jelenleg 13/0-s mérleggel áll, és a legjobb 16 csapatot magában foglaló két kiemelt csoportban mostanra kizárólag a Darazsak Sportakadémia gárdája maradt veretlen.

„Azt tudni kell, hogy az U16-os csapatunk négy meghatározó játékosa – a hosszú távú fejlődésüket szem előtt tartva – általában nem velünk, hanem az idősebbekkel, az U18-asokkal edz, és az alapszakaszban ők csak az erősebb csapatok ellen léptek pályára – mondta Seres Éva vezetőedző az Utánpótlássportnak. – Emiatt talán most még hiányzik az igazi összeszokottság, de sokkal fontosabb, hogy egyénileg lépjenek előre a játékosok, ráadásul eközben a papíron gyengébb ellenfelekkel szemben pedig fejlődhetnek az elsőéves kadétok is.

Nyilván örülünk annak, hogy veretlenül állunk, ugyanakkor ez pillanatnyilag kevésbé mérvadó, hiszen a tavaszi szezon végére, az országos döntőre kell összeállnia a csapatjátékunknak.
Seres Éva Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Sportakadémia

„A bajnokság mellett az ősszel több nemzetközi tornán is részt vettünk: előbb Olaszországban jártunk a lányokkal, ezután a hazai rendezésű, hagyományos Bajnokok Tornája következett Sopronban, majd hamarosan részt veszünk a „Basketgirls X MEL” elnevezésű sorozatban – amely egy közép-európai korosztályos liga – kassai tornáján, ahol többek között a luxemburgi és a román U16-os válogatottal is összecsapunk.

Tehát nemzetközi megmérettetésből sincs hiány a fiataloknak. Elengedhetetlen, hogy már ebben a korosztályban is minél több kosárlabda-kultúrával találkozzanak, és felmérjék, hogy nemzetközi szinten hol tartanak.

A soproniak közül Csaplár-Nagy Lara, Varga Boglárka, Kovács Viktória és Szlávik Bianka is tagja az U16-os válogatottnak, míg Lengyel Anna és Fekete Zsófia az U15-ösök nemzeti csapatát erősíti.

A bajnokság előtt nem gondoltam volna, hogy féltávnál ilyen jól fogunk állni, százszázalékos mutatóval.

Ugyanakkor rengeteg munka vár még ránk, még sok csiszolnivaló van a játékunkon. Hiába nyertük meg eddig minden meccsünket, azért ezek a meccsek a hibákra is felhívták a figyelmünket. Mindent egybevéve, nagyon büszke vagyok a lányokra! Remek a kémia csapaton belül, és bízom benne, hogy tavasszal még ennél is jobb lesz. Valószínűleg az országos döntő előtt majd ismét lesz alkalmunk hosszabban együtt készülni, amire mindenképpen nagy szüksége lesz a társaságnak. Egyelőre jó úton haladunk, alázatosan és szorgalmasan dolgoznak a játékosok, ami segíti egyéni és csapat szinten is a fejlődésüket.”

(Kiemelt képen: Kovács Viktória Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Sportakadémia)