UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-01-26 14:50

Spiesz Anna az éles helyzetekben a legjobb

A Vasas 18 éves kardvívója, Spiesz Anna eddig pazar eredményekkel büszkélkedhet az évadban.

Ebben az idényben is pazar formában vív a Vasas 18 éves kardozója, Spiesz Anna.

Kósa Miklós tanítványa decemberben egyéniben bronz-, csapatban aranyérmet szerzett a madridi junior-világkupán, majd a sorozat budapesti állomásán, január elején már egyéniben és csapatban is győzni tudott. A felnőttek között a tuniszi Grand Prix-versenyen a legjobb 32-is eljutott, a korosztálya magyar bajnokságán pedig megint egyéniben, valamint csapatban is a legjobbnak bizonyult.

„Mindegyik versenyt nagyon élveztem, a budapesti világkupaverseny azért volt különleges, mert ugyanott tavaly a második lettem, és most sikerült megnyernem – mondja Anna. – Ilyenkor segít a hazai környezet, hiszen nem kellett utaznom a verseny előtt, komfortosan tudtam pihenni, felkészülni. A sikerekhez általában különböző utak vezetnek, de arra mindig törekszem, hogy ráerőltessem az akaratomat az ellenfelemre.

Magabiztosan lépek a pástra, és próbálom megakadályozni, hogy az ellenfél elképzelései érvényesüljenek, mert szeretek én irányítani.

Ez az év az érettségi miatt kicsit nehezebb lesz, de igyekszem kizárni a külső tényezőket, és csak arra koncentrálni, hogy jól vívjak. Ha ez sikerül, akkor a korosztályos világversenyeken is bízhatok a jó eredményben.”

Spiesz Anna kiváló formában vív ebben az évadban Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Anna az elmúlt idényben egyéniben bronzérmet szerzett a junior-világbajnokságon és az U23-as Európa-bajnokságon, míg csapatban a vb-t, valamint az Eb-t is megnyerte a juniorok között. Az „aranykvartettben” mellette a már kétszeres felnőttvilágbajnok Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya és Keszei Kíra vívott. Battai és Keszei ebben az évadban már kizárólag a felnőttek között érdekelt, így Anna lépett elő a Gulácsi Ferenc által irányított csapat első számú kardvívójává. Kósa Miklós szerint a tanítványa ebben a szerepkörben is remekül helytáll.

„Anna nagyon technikás, jó versenyzőtípus, és

a legélesebb szituációk hozzák ki belőle a legjobb teljesítményt

 – vélekedik a tréner. – Továbbá dinamikus, jól használja az eszét a páston és nem bonyolítja túl a dolgokat. Bízom benne, hogy a szezon második felében is hasonlóan szerepel a korosztályában. A felnőttek közé még be kell érnie, de jó úton halad. Legutóbb Tuniszban a 32 között a későbbi győztes spanyol vívótól kapott ki, de ha kicsit jobban beleáll az asszó végébe, és elhiszi, hogy tud nyerni, akkor meg is lephette volna az ellenfelét. Türelmesek vagyunk, hiszen ezek az évek most arról szólnak, hogy rutint szerezzen, amely aztán hittel és bátorsággal kiegészítve sikerre vezethet. A tudása és a hozzáállása arra predesztinálja, hogy idővel a felnőttek között is szép eredményeket érjen el.”

A kadétok és a juniorok Eb-jét februárban Nápolyban, a vb-jét pedig áprilisban a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezik.

(Kiemelt képünkön: Spiesz Anna Forrás: Magyar Vívó Szövetség)