UtánpótlásSport
2024. május 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-01-27 16:03

Milyen mutatókra koncentrálnak az akadémiák a kiválasztás során?

A labdarúgó-akadémiák kiválasztási folyamatának fizikális aspektusáról és a fiatalok erőnléti felkészültségének rendszeres méréséről beszélt Bubori Kornél, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia erőnlétiszekció-vezetője.

Akárcsak a legtöbb sportágban, labdarúgásban is szinte lehetetlen gyermekkorban megállapítani, kiből lesz kiemelkedő játékos. A tehetség számos fajtája közül az egyik legfontosabb a fizikai adottság, amelyről ugyan sok kutatás készül, mégsem lehet általános igazságot mondani arról, melyek, azok a mutatók, amelyek a fiatalt kivételes karrierre predesztinálják. A DVTK Labdarúgó Sportakadémia erőnlétiszekció-vezetője, Bubori Kornél arról beszélt az Utánpótlássportnak, hogy milyen szempontokra figyelnek az akadémiai kiválasztás során, illetve milyen rendszeres méréseket végeznek a fiatalokon.

A kiválasztási munka folyamán négy különböző területet vizsgálunk: a fizikális, a technikai, a taktikai, valamint a mentális összetevőre helyezünk hangsúlyt

kezdte Bubori – Korosztályra és posztra lebontott benchmarkrendszert alakítottunk ki az akadémisták átlageredményei alapján, az új játékosok eredményeit pedig az átlagértékekhez hasonlítjuk. Megvizsgáljuk, hogy az illető fizikálisan megüti-e az akadémiai szintet, nagyon messze van attól vagy éppen közel áll ahhoz. De persze ennél összetettebb a kiválasztási metódus, ezért olyat nem csinálunk, hogy csak ez alapján döntjük el valakiről, hogy leigazoljuk vagy sem.”

Bubori Kornél (balra) és a DVTK U15-ös válogatott játékosa, Ádám Leonárd Forrás: dvtk.eu

Fiatalkorban nagyon eltérő lehet az egyes játékosok fizikai fejlettségi szintje, ezért Diósgyőrben a biológiai életkorra helyezik a hangsúlyt, mindenkit egyénileg kezelnek, nem csapatszinten vonják le a felmérések következtetéseit.

Az esetek többségében az új játékosok szerződtetését megelőzően már elemzik Buboriék a kiszemeltek adatait.

„Mára meglehetősen kiterjedt partnerkapcsolataink vannak.

Az ezekben az együttesekben szereplő játékosokat folyamatosan figyelik a scoutjaink, és akit ígéretesnek találnak, azokat bevonjuk a féléves mérési protokollunkba.

De azokat is folyamatosan monitorozzuk, akiknek azt javasoljuk, hogy még egy kis ideig maradjanak a partnercsapatnál erősödni.”

Az erőnléti edző megjegyezte, hogy az újonnan bevezetett TalentX HUB segítségével a klubok rengeteg értékes adathoz jutnak más csapatok játékosaival kapcsolatban is.

Ismert, hogy az akadémiák sok tekintetben egységes módszertan szerint működnek, ám több kérdésben szabadságot kapnak a klubok. A fizikai állapotfelmérés a két kategória közé esik, hiszen az imént vázolt rendszert kiegészítik a Nemzeti Sportügynökség elvárásai is.

„A Nemzeti Sportügynökség előírása alapján jellemzően félévente elvégezzük újra a legtöbb felmérést a játékosainkon. Ilyenek például a pályatesztek, a biomechanikai tesztek, az orvosi vizsgálatokat, de a spiroergometriai mérést is megcsináljuk évente.”

Minden futballal foglalkozó edző, szakvezető álma megtudni, hogy melyik gyerekből lesz később világsztár. Erre a válaszra még várniuk kell, de egy aspektus megismerhető Bubori fizikai képességekre vonatkozó észrevétele nyomán.

„Ez nagyon összetett kérdés, ezért erre nem lehet röviden válaszolni. Ha egy dolgot kell említenem, az a robbanékonyság, ami kulcsfontosságú adottság a labdarúgásban. Ez is fejleszthető, de

ha valaki fiatalon robbanékony, az jó eséllyel felnőttkorára is az marad.

A hazai utánpótláskorú futballisták fizikai állapotáról időnként lehet általánosító megjegyzéseket hallani, de az erőnléti edző ebben is a komplexebb, az egyénre koncentráló vizsgálat felé terelné a figyelmet.

„Általános igazságot ebben a témában sem nagyon lehet mondani, azt viszont rajtam kívül is sokan gondolják, hogy a testnevelésórákon elsajátítandó mozgásformákban gyakran nem magabiztosak a gyerekek.

De Diósgyőrben azt valljuk, hogy minden játékost önállóan kell kezelni, és személyre szabottan kell fejleszteni.

(Kiemelt képünkön: melegítenek a DVTK fiataljai Forrás: dvtk.eu)