UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-01-28 20:45

Taroltak a kadét párbajtőrözőink Újvidéken

A kadét fiú és a leány párbajtőr-válogatott is három érmet szerzett a korosztály Újvidéken rendezett európai körversenyén.

Ezen a hétvégén Újvidéken vettek részt európai körversenyen, egyben nemzetközi válogató-viadalon a kadétkorú párbajtőrvívóink.

A magyar fiatalok a szokásukhoz híven Szerbiában is kitettek magukért, és hatszor is felállhattak a dobogóra.

Az első napon a leánycsapatok között a

Horváth Lotti, Rózsás Júlia, Szilárd Anna, Terhes Hanna 

alkotta kvartett magabiztosan vívott, és miután a döntőben az ukránokat is legyőzte 45:38-ra, aranyéremnek örülhetett. A fiúk egyéni küzdelmeiben pedig Petrovszki Áron és Kelemen Boldizsár érdemelt ki bronzot, Petrovszkit az elődöntőben egyetlen tus választotta el a finálétól.

Vasárnap aztán a fiúk mérkőztek csapatban, és az Antal Máté, Kelemen Boldizsár, Kiss Donát, Taivainen Bence felállású négyes csupán a döntőben kapott ki 45:39-re az ukránok második számú alakulatától, így ezüst lett a magyar egység jutalma. Közben a lányaink az egyéni versenyben is remekeltek, és a legjobb nyolc közé négyen is bejutottak. A még serdülőkorú Horváth Lotti az elődöntőben egyetlen tussal bizonyult jobbnak az ukrán Tamara Szicsnél, majd a döntőben egy másik ukrán ellen, Marija Szereda ellen szenvedett 15:9-es vereséget, így ő is ezüstérmet szerzett. Szilárd Anna ugyanúgy elődöntős volt, és végül a dicséretes harmadik helyen zárt, míg Papp-Szilágyi Luca az ötödik, Rónaszéky Izabella pedig a hatodik lett.

A versenyen – amely azért nem a legerősebb mezőnyt vonultatta fel az évad során – megszerezhető tizennégy éremből tehát hatot hoztak el a magyar ígéretek, akik nem először nyújtottak figyelemre méltó teljesítményt a szezonban. Nem mellesleg a magyar kadét párbajtőr-válogatott az Európa-bajnokságon a fiúk és a lányok között is címvédő.

A magyar lányok a dobogó tetején Forrás: Szerb Vívó Szövetség)

A fiúk keretedzője, Peterdi András nemrégiben úgy fogalmazott portálunknak, hogy: „A legutóbbi Eb-győztes csapatból már mindenki junior, így most teljesen új felállásban vívunk. Ezek a körversenyek jó erőfelmérők, és bizakodásra adnak okot, de az itt elért sikerek még nem garanciák semmire.

A fiúk fizikálisan rendben vannak, a korosztályban technikailag képzettnek számítanak, úgyhogy a versenyeken fejben dőlnek el a dolgok.

A fő versenyek a vébé és az Eb lesznek – csapatban csak utóbbin van lehetőségünk indulni.”

Az ezüstérmes fiúk és Peterdi András (középen) Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Úgy gondolom, hogy ez a csapat is érmes lesz az Európa-bajnokságon, egyéniben pedig ugyanúgy reménykedhetünk a jó szereplésben az Eb-n és a vb-n egyaránt, mert

ezeknek a lányoknak bármikor elsülhet a kezük.

Azaz, ha jó napot fognak ki, akkor bármeddig eljuthatnak” – vélekedett a lányokat szövetségi szinten tréningező László István, és hozzátette: „A csapatunk nagyon fiatal, négy lányból hárman jövőre is kadétok maradnak, sőt, Horváth Lotti még serdülőkorú.”

Horváth Lotti egyébként alig 15 éves kora ellenére nem rutintalan, hiszen már tavaly is tagja volt az Eb-győztes kadétválogatottnak (ahogyan Terhes Hanna is), ráadásul a tallinni kontinensviadalon egyéniben a negyeddöntőig jutott. A közelmúltban az első kadétbajnoki címét is megszerző ígéret az idei várakozásairól elmondta, hogy:

„Úgy érzem, nagy hasznát veszem, hogy már tavaly, újoncként is eljuthattam európai körversenyekre, Eb-re és vb-re, hiszen sok értékes tapasztalatot szereztem. A páston egyre higgadtabb vagyok és a sikerek növelik az önbizalmam. A tavalyi csapat Eb-aranyunk nekem nagyon értékes, és szerintem

az idei csapat is képes lehet a bravúrra.

Fiatalabbként csak szeretném élvezni a vívást, és remélem, hogy a legfontosabb asszókban, pillanatokban ki tudom hozni magamból a legtöbbet.”

A kadétok és a juniorok Eb-jét februárban Nápolyban, a vb-jét pedig áprilisban a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezik.

(Kiemelt képünkön: az ezüstérmes Horváth Lotti érte el a legjobb magyar egyéni eredményt Újvidéken Forrás: Magyar Vívó Szövetség)