UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-01-30 20:34

Kikre érdemes idén leginkább odafigyelni az utánpótlásban?

Összegyűjtöttük az U20-as, az U17-es és az U15-ös korosztály legígéretesebb birkózóit, akiktől idén – remélhetőleg – nagy dobásra számíthatunk a különböző utánpótlás-világversenyeken. Bár a válogatásunk természetesen szubjektív, annyi bizonyos: 2024-ben is érdemes lesz követni a magyar fiatalok szereplését.

U20-AS KOROSZTÁLY

Amikor a juniorkorú birkózók legjobbjait vesszük sora, Elekes Enikő (65 kg) mindenképpen az élre kívánkozik azok után, hogy

tavaly a korosztályos világ- és Európa-bajnokságot is megnyerte a súlycsoportjában,

ráadásul az U20-as vb-n első magyar női versenyzőként sikerült győznie. Elekes utolsóévesként idén továbbra is a juniorkorosztályt erősíti, emellett pedig mint nemrég elmondta, 2024-ben már a felnőttmezőnyben is kipróbálja magát, és a 62 kilósok között harcba száll az olimpiai kvótáért. A lányok közül még Nyikos Veronika (76 kg) és Terék Gerda (57 kg) az, akitől egyértelműen sokat remélhetünk: előbbi kétszeres U20-as Európa-bajnokként és vb-harmadikként, utóbbi pedig junior 2023-as Eb-ezüst- és vb-bronzérmesként vághat neki az idei évnek.

A kötöttfogású fiúk között elsősorban két versenyző viheti a prímet: Darabos László (130 kg) és Lévai Levente (72 kg).

Tavaly elsőévesként mindketten berobbantak a juniorok élmezőnyébe nemzetközi szinten, ugyanis amíg Darabos Európa-bajnok lett a nehézsúlyúak mezőnyében (a vb-t sérülés miatt kihagyta), addig Lévai a vb-ről és az Eb-ről is ezüsttel tért haza. Leventét idén egy súlycsoporttal, a 77 kilósok kategóriájában láthatjuk már.

Lévai Levente (pirosban) Forrása: UWW/MBSZ

A szabadfogású szakágban kiváltképpen a két évvel ezelőtt U17-es Európa-bajnoki második Zsivnovszky Péterben (86 kg), illetve a kadét vb- és Eb-ezüstérmes Arsunkaev Muszában (92 kg) bízhatunk.

U17-ES KOROSZTÁLY

A kadétok 2023-ban igencsak felemás évet zártak, mivel amíg a kontinensviadalon hat érem szereztek, addig a világbajnokságon meglepetésre dobogós helyezés nélkül végeztek. Az idősebbekhez hasonlóan itt is főleg a lányoktól várhatjuk idén az igazán jó szereplést.

Ritter Sophie (57 kg) tavaly kétszeres Európa-bajnokként búcsúzott el az U15-ös korosztálytól,

mi több, serdülőként már az U17-esek között is alaposan letette a névjegyét: bravúros teljesítménnyel a kadét Európa-bajnoki címet is bezsebelte. Azt hiszem, az U15-ös Eb-győztes, tavaly elsőévesként U17-es Eb-bronzérmes Balázs Édára (61 kg), illetve az ugyancsak U15-ös Európa-bajnok Pupp Viktóriára (65 kg) szintén érdemes lesz odafigyelni.

Ritter Sophie Foró: Róth Tamás/MBSZ

A kötöttfogásúakra áttérve: ebben az esztendőben elsősorban az U17-es Eb-harmadik Zsitovoz Petro (48 kg), az U15-ös Eb-második Budai Ferenc (68 kg), illetve az U15-ös Eb-harmadik Kolompár Imre (62 kg) alkothat nagyot. A szabadfogásban két évvel ezelőtt serdülő Eb-ezüstérmes Laposa Márkban (71 kg) is nagy potenciál rejlik, azonban 2023-ban elsőévesként nem sikerült maradandót produkálnia nemzetközi porondon.

U15-ÖS KOROSZTÁLY

Mind közül a serdülőknél a legnehezebb megjósolni, hogy ki mire lehet képes, ugyanis a fiatalok ebben a korcsoportban lépnek ki először a nemzetközi szintre (az U20-asoktól és az U17-esektől eltérően például az U15-ösöknek kizárólag Eb-t rendeznek). Ugyanakkor így is akad egy-két úgymond biztos név, aki az eddigi eredményei alapján sokra lehet hivatott. Például

a tavalyi, hazai rendezésű U15-ös Európa-bajnokságon Sillei Janka (39 kg) mindössze 12 évesen szerzett aranyérmet,

tehát még idén és jövőre is ebbe a korosztályba tartozik.

Sillei Janka (pirosban) Fotó: Róth Tamás/MBSZ

A mögöttünk hagyott évben Zsitovoz Mária (46 kg) szintén megnyerte Kaposváron a kontinensviadalt, így készülhet a májusi, görögországi címvédésre. Továbbá Szentpál Vivien (33 kg) az elmúlt két évben egyaránt a dobogó második fokára állhatott fel az Eb-n.

A kötöttfogásúaknál a fiatalabbként tavaly bronzérmes Kovács Keve (41 kg), illetve ötödik helyezett Czuczor Ervin (44 kg) is jó eséllyel szállhat harcba az érmekért az idei Eb-n.

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Forrás: UWW/MBSZ)