UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-01-30 17:12

„Nagyon kevés fiatal játszik az NB I-ben” – Csányi Sándor, az MLSZ elnöke

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor arról is beszélt az M4 Sportnak adott interjújában, hogy kevés fiatal játékos kap lehetőséget az NB I-ben és az NB II-ben.

Interjút adott Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke az M4 Sportnak hétfőn este, amelyben számos téma mellett a köznyelvben csak fiatalszabályként ismert ösztönzőről is szó esett, amely lényege, hogy az MLSZ megfelelő számú fiatalperc esetén 325 millió forintot folyósít a kluboknak.

Csányi úgy fogalmazott: „Szabály nincs, de van egy ösztönzési rendszer, amiben, aki akar részt vesz, aki nem akar nem vesz részt, tehát semmi sem kötelező sem az NB II-ben, sem az NB I-ben. Annak ellenére, hogy van egy ilyen ösztönző,

nagyon kevés fiatal játszik a felnőttbajnokságban, az NB I-et és az NB II-t is beleértve.

Ha megnézzük, Horvátországban kétszer annyi a fiatalpercek száma, Dániában háromszor annyi, tehát nem véletlen, hogy ezekből az országokból több tehetséges fiatal került be a válogatottba, és lesz belőle, adott esetben, világhírű játékos.”

A hazai utánpótlásképzésre is kitért az MLSZ elnöke: „Amikor fiatalokról beszélünk, akkor elfelejtjük, hogy Magyarországon az utánpótlásképzés nem úgy történik, hogy valakik a saját pénzüket beleteszik az utánpótlásba, és próbálnak abból jó játékosokat kihozni, felnevelni, aztán vagy játszatják őket vagy nem, hiszen az az ő káruk. Magyarországon az MLSZ-en keresztül, vagy közvetlenül az állam finanszírozza az utánpótlást, és az nem várható el, hogy az államtól elfogadják a pénzt, aztán vagy kinevelnek játékosokat, vagy nem, és ha ki is nevelnek, akkor sem játszatják őket.

Akkor le kell mondani az utánpótlás-nevelésre felhasznált pénzekről, és a saját pénzét arra költi, amire akarja.

De talán ösztönözhetjük azt, hogy ha már megkapta ingyen az utánpótlás-nevelésre a pénzt, akkor, ha még adunk mellé jutalmat is, amiért játszatja az NB I-ben vagy az NB II-ben, akkor tegyék azt. Vagy pedig felejtsék el az utánpótlást, meg az állami pénzeket. Nekem ez a véleményem.”

(Kiemelt képünkön: Csányi Sándor az M4 Sport stúdiójában Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)