UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2024-01-31 14:31

Tóth Krisztina tanítványa meglepetésgyőzelmet aratott a szkopjei U21-es Eb-n

Nagy meglepetésre a 17 éves Veronika Matjunyina nyert leány egyesben a Szkopjéban rendezett U21-es asztalitenisz Európa-bajnokságon. Az ukrán fiatal immár két éve Münchenben él, ahol Tóth Krisztina – aki jelenleg a bajor szövetség utánpótlásedzője – vezetésével készül. A sokszoros Európa-bajnok, vb-bronzérmes korábbi klasszist kérdeztük tanítványa sikere kapcsán.

Bár a magyar asztaliteniszezőknek összességében nem termett sok babér, viszont magyar érdekeltségű sikernek így is szemtanúi lehettünk a szkopjei U21-es Európa-bajnokságon, miután leány egyesben a Tóth Krisztina által felkészített, 17 éves ukrán Veronika Matjunyina győzött. Az ifjúsági korú Matjunyina jókora bravúrt bemutatva, a döntőben 4:3-re felülmúlta Elena Zahariát, a románok 19 éves, kiemelkedő ígéretét, aki korábban serdülő, ifjúsági és U21-es korosztályban is nyert már egyesben Eb-t, emellett ifjúsági vb-ezüstérmes, valamint a felnőttek között csapatban Eb-ezüstérmesnek mondhatja magát. Az ukrán reménység a háború kitörése után költözött Münchenbe, ahol immár két éve a bajor asztalitenisz-szövetség utánpótlásedzőjeként dolgozó Tóth Krisztinával készül, és úgy látszik, a közös munka pedig meghozta a gyümölcsét.

Veronika óriási meglepetést okozott a győzelmével !

– kezdte Tóth Krisztina az Utánpótlássportnak. – Bár az elmúlt időszakban tényleg nagyon sokat fejlődött, arra semmiképpen nem számítottunk, hogy megnyerheti az U21-es Eb-t. Napi szinten foglalkozom vele, szóval pontosan tisztában voltam vele, hogy nagy potenciál rejlik benne és jó játékos válhat belőle, de a verseny előtt a végső győzelemben egyáltalán nem gondolkodtunk. Úgy vágtunk neki, hogy csak jusson túl az első csoportkörön, és ugyan egy osztrák lánytól kikapott a másik két meccsét megnyerte, így ezt abszolválta is. Ezután következett a második csoportkör, amelyet vereséggel indított, viszont utána remekül játszott, és kiharcolta a tizenhatos főtáblára jutást. Alapvetően már ekkor is nagyon elégedett voltam a teljesítményével.

Ugyanakkor a folytatásban aztán olyannyira lendületbe jött, hogy az összes esélyest legyőzte, és megszerezte az aranyérmet. Ezzel a forgatókönyvvel szerintem senki nem számolt, még mi sem... Elképesztő formát mutatott az öt nap során, de a főtáblán különösen.

Matjunyina korábban már négy döntőt (egyesben, párosban és csapatban együttvéve) játszott az utánpótlás Eb-ken, azonban eddig mindet elbukta, ráadásul a mostani fináléban Zaharia ellen is először sikerült győznie, ugyanis ezt megelőzően 0/4 volt a mérlege a románnal szemben.

„Végig nagyon nyugodtan, különösebb teher nélkül játszott – mondta a korábbi kiváló játékos tanítványáról. – A főtáblán Veronika négy olyan lányt vert meg, akik mindannyian előrébb állnak nála a világranglistán.

Zahari legyőzése pedig külön hatalmas fegyvertény, mivel utánpótlásszinten ő kis túlzással megállíthatatlannak számít,

nagyon ritkán szokott kikapni. Okos és taktikus játékkal most viszont sikerült őt megtörnie. Az a nap szerencsére úgy alakult, hogy tényleg minden sikerült. Az ezüstérmek után végre leeshetett egy nagy kő a szívéről, hiszen bebizonyította, hogy valóban képes nagy versenyt nyerni."

Tóth elmondta, játékosa a német másodosztályban is rendszeresen kiválóan teljesít, még veretlenül (14/0) áll ebben az évadban. Továbbá már az ukrán felnőttválogatottnak is tagja, és készülhet a februári, busani csapat-világbajnokságra.

„Rendkívül maximalista lányról beszélünk a személyében, mindig csak a győzelem lebeg a szeme előtt. Ebből a szempontból kicsit Póta Georginára emlékeztet engem a személyisége."

(Kiemelt képen: Tóth Krisztina és Veronika Matjunyina)