UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-02-01 17:31

Huszonhárom helyet léptek előre a magyar fiúk az utánpótlás-világranglistán

Több mint húsz helyet javítva a magyar fiú kosárlabdázók jelenleg a 40. helyen állnak a nemzetközi szövetség korosztályos világranglistáján. Mészáros Zalán, a hazai szövetség utánpótlásért felelős szakmai vezetője beszélt az előrelépés hátteréről.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) minden év végén kihozza új világranglistáját a leány- és a fiúutánpótlásban is. A fiúk rangsorában Magyarország a megszokotthoz képest jóval előrébb található: 23 helyet javítva jelenleg a 40. helyen állnak a mieink a világon, míg Európában ezzel a 18. pozíciót foglalják el – számolt be a hazai sportági szövetség (MKOSZ).

„Ez az előrelépés két tényezőből tevődik össze – mondta az MKOSZ szakmai és utánpótlás-bizottságának elnöke, Mészáros Zalán. – 

A javulás egyik része az U19-es világbajnokságon való részvétel, amit a közeljövőben nem fogunk tudni megismételni, hiszen mindössze az öt legjobb európai csapat vehet részt rajta, mi pedig tavaly rendezőként szerepelhettünk ezen az eseményen.

A FIBA egy bonyolult képlettel számolja a világranglistás pontokat – ez a világbajnoki szereplés nagyjából a negyvennégy százalékát jelentette a pontjainknak."

Mészáros Zalán azonban azt is hozzátette, hogy a korábbiaknál jobb korosztályos Európa-bajnoki eredmények is hozzájárultak a 23 helyes ugráshoz.

„A másik ötvenhat százalék abból tevődik össze, hogy

az U18-as és az U16-os fiúválogatottunk is öt-öt győzelmet szerzett a múlt évi B-divíziós Európa-bajnokságokon 

előbbi nyolc, utóbbi hét mérkőzésből érte el mindezt. Ezekből a győzelmekből voltak nagy arányú sikerek is, így ezek az eredmények is szerepet játszottak abban, hogy most már magasabban jegyzik a mieinket" – magyarázta a szövetség szakmai vezetője, aki elmondta, hogy az U20-as Eb-n elért eredmény például nem számít bele a világranglistába, kizárólag az U16-os és az U18-as Eb-n, valamint az U17-es és az U19-es világbajnokságon elért helyezések.

A lányok között a magyarok jelenleg hetedikek a rangsorban, Európában pedig a nagyon előkelő negyedik pozícióban állnak.

Ez azt jelenti, hogy egy helyet csúsztak hátra a legutóbbi állapotokhoz képest, miután az U18-as Európa-bajnokságot megnyerő Szlovénia előzte meg a mieinket.

(Kiemelt képen: a B-divíziós Eb-n ötödikként záró U16-os fiúválogatott Forrás: FIBA.Basketball)