UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági téli olimpia

2024-02-01 15:15

Véget ért az ifjúsági téli olimpia, két éremmel zárt a magyar csapat

Magyar idő szerint csütörtök kora délután a záróünnepséggel befejeződött a negyedik ifjúsági téli olimpia; a dél-koreai eseményt két éremmel zárt a magyar csapat.

Harminchárom magyar fiatal utazott el Dél-Koreába, hogy részt vegyen a január második felében megrendezett ifjúsági téli olimpián. A fiatalok izgatottan várták a kezdést, ezt a budapesti eskütételen is elmondták az Utánpótlássportnak, nem sokkal később pedig az első sportolóink megérkeztek Gangwonba.

Az esemény negyedik felvonása volt ez, fiataljaink pedig korábban összesen három ezüst- és egy bronzérmet szereztek; a dél-koreai felvonás már csak amiatt is sokáig emlékezetes lesz, mert először ünnepelhettünk magyar győzelmet: a leány jégkorong-válogatottunk érdemelte ki az első helyet a 3x3-as, kispályás kiírásban.

A csapat hibátlan mérleggel szerzett aranyérmet,

a döntőig vezető nyolc meccsét egyaránt legalább tíz góllal nyerte meg, a fináléban pedig a házigazdát múlta felül 10–2 arányban. A sporttörténelmi siker után érthető volt a lányok öröme, akik a hazaindulásig le sem akarták venni az aranyérmet a nyakukból.

De nem csak ők tértek haza medállal Gangwonból: a rövid pályás gyorskorcsolyázókra nagy figyelem hárult, hiszen egy évvel ezelőtt a téli EYOF-on brillíroztak, ám az biztos volt, hogy ezen a multisporteseményen, az ázsiai országok indulóival kiegészülve jóval nehezebb dolguk lesz. 

Végül Major Dominik volt az a short trackesek közül, aki megcsípte a dobogós helyek egyikét: az FTC-s fiatal az utolsó egyéni számban, 500 méteren ért oda az A-döntő harmadik helyére. Az örömteli siker mellett többször is közel álltak a magyar fiatalok az érmet jelentő helyekhez, Végi Diána 1500-on ért be negyedikként, miután vele együtt többen is elszámolták a köröket, és a vegyes váltónak is előrébb kellett volna végezni a hetedik helynél – a csapat biztos A-döntős helyről csúsztak ki az elődöntőben.

Major Dominik ünnepli a harmadik helyet Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

A snowboardosaink közül Tóth Emmának balszerencsésen indult a gangwoni esemény, a kezdés előtti gyakorlónapon elesett, a könyöksérülése miatt pedig végül nem tudott rajthoz állni az eseményen; a szakágból így végül egyedül Barabás Bálintnak szurkolhattunk: a fiatal crossban 28. lett.

A biatlonosaink esetében a 24. pozíció volt a legjobb Dél-Koreában, Bozóki Laura és Kunos László duója huszonnegyedikként ért célba. 

Alpesi síben Körtvélyessy Dóra műlesiklásban érte el a legjobb helyezését, a 23. idő volt az övé, Schneider Milánnak pedig ugyanebben a számban sikerükt a legjobbját csúsznia: ő 20. lett, ráadásul akkor már a fogait összeszorítva, kézközépcsonttöréssel versenyzett.  

Ekker Léna, a mezőny egyetlen magyar műkorcsolyázója eksztázisban versenyezve a rövid programban elért 15. helyét a kűr után a 14.-re cserélte, míg a gyorskorcsolyázók között Vancsó Rebeka 500 méteren beverekedte magát a top 20-ba (19.), Sándor Lilla pedig a tömegrajtos számban érte el a legjobbját (27.). 

A freestyle sízők között két lány képviselte a magyar színeket: Szeghalmi Fanni 10., Tymcyna Dóra 22. lett, míg a sífutók között Bere Larissza (37.) és Gaál Dóra (60.) a sprintszámban, Holló Martin (64.) pedig a klasszikusban ért el jobb helyezést.

Curlingben a Nagy Lola, Kárász Raul alkotta vegyes párosnak szoríthattunk: a fiatalok két győzelem mellett háromszor kikaptak, így végül nem jutottak tovább a csoportból.

Az esemény záróünnepségét magyar idő szerint csütörtök kora délután tartották, a magyar zászlót Ekker Léna vitte.

(Kiemelt képünk forrása: MOB-Média/Szalmás Péter)